Boczniaki - przepisy fot. Adobe Stock

Boczniaki - przepisy na boczniaki smażone, zupę, flaczki i sos

Kluczem w przyrządzaniu boczniaków są przepisy bogate w przyprawy i dodatki. Można je suszyć, zamrażać i panierować, ale uważaj: te lecznicze grzyby są kruche i trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie.
Edyta Liebert / 17.09.2020 14:01
Boczniaki - przepisy fot. Adobe Stock

Boczniaki zaczęły cieszyć się popularnością kilka lat temu, odkąd na salony wkroczyła kuchnia roślinna i wegetariańskie przepisy. Przepisy na te niedrogie grzyby o leczniczych właściwościach warto mieć pod ręką, gdy nie mamy ochoty na klasycznego schabowego czy szukamy zastępstwa dla innych grzybów. Z powodzeniem wykonasz makaron z boczniakami, pyszne smażone boczniaki, sos czy zupę

Jak przyrządzić boczniaki?

Jeśli po raz pierwszy stykasz się z tymi grzybami, musisz wiedzieć że są to okazy kruche i delikatne. W sklepach mamy do czynienia z boczniakami z hodowli, choć oryginalnie boczniaki „zamieszkują” drzewa.

Przyrządzanie boczniaków: należy delikatnie myć je pod wodą i trzymać w pudełku zabezpieczającym lub kupować w zafoliowanej tacce. Sporych rozmiarów boczniaki są łykowate i mniej smaczne od „średniaków”. Można je gotować (15-20 minut), smażyć, zamrażać, suszyć czy piec (15 minut z każdej strony).

Właściwości zdrowotne i odżywcze boczniaków są dużo większe, niż zwykłych grzybów. Mogą mieć korzystny wpływ w leczeniu nowotworów czy wzmacnianiu odporności. 

Flaki z boczniaków (zupa z boczniaków)

Składniki:

  • 0,5 kg boczniaków średniej wielkości, 
  • 1 marchewka,
  • 1/2 selera,
  • 1 spora cebula,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 litry wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki delikatnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w paski.
  2. Marchew, pietruszkę i seler, cebulę obierz i pokrój w kostkę (cebulę bardzo drobno).
  3. Przygotuj garnek z grubym dnem: podgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz grzyby.
  4. Duś warzywa i boczniaki na flaki przez ok. 10-15 minut, następnie wsyp pozostałe przyprawy oraz wlej wodę. Na tym etapie możesz też wsypać pół łyżeczki soli.
  5. Gotuj flaki z boczniaków ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie - nie dopuść, by były rozgotowane. 

Flaki z boczniakówfot. Adobe Stock

Boczniaki w panierce (smażone)

Składniki:

  • 300 g boczniaków,
  • 100 g mąki z ciecierzycy,
  • 100 ml wody,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1//4 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta kolendry,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wodę z solą, pieprzem i mąką.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki, tj, przyprawy. 
  3. Boczniaki delikatnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w duże kawałki. 
  4. Na patelni rozgrzej olej jak na nuggetsy, namaczaj w wodzie z mąką, a następnie obtaczaj kawałki boczniaków w panierce z przypraw i smaż.
  5. Boczniaki w panierce możesz podawać z domowym sosem.

Boczniaki smażone panierowane

Makaron z boczniakami

Składniki:

  • 400 g makaronu np. tagliatelle, penne,
  • 0,5 kg boczniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 150 g sera cheddar,
  • pęczek koperku,
  • 400 ml śmietany 30%,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki umyj i osusz, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę w kostkę.
  2. Boczniaki pokrój w grubą kostkę lub paski. 
  3. Na oleju podduś warzywa i boczniaki, poczekaj aż odparuje woda. 
  4. Następnie dodaj śmietankę i starty na tarce ser, a na koniec posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszaj i podawaj.

Makaron z boczniakamifot. Adobe Stock

Sos z boczniaków

Składniki:

  • 1 cebula, 
  • 200 g boczniaków,
  • olej,
  • masło,
  • pół łyżeczki papryki mielonej, 
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na oleju. 
  2. Boczniaki umyj, osusz, pokrój w kostkę. Dodaj do cebulki wraz z 1 łyżką masła. Dodaj 2 łyżki wody.
  3. Do boczniaków i cebulki dodaj zahartowaną śmietanę, zagotuj. Następnie możesz zagęścić sos z boczniaków mąką przesianą przez sitko. 

Sos z boczniakówfot. Adobe Stock 

Zobacz więcej przepisów z grzybami:
Jak zrobić kanie? 3 sprawdzone przepisy
Marynowane opieńki
Grzyby w pomidorach
Przetwory z grzybów
Grzyby w śmietanie
Pierogi z kurkami