Co zrobić z boczniaków? Oto pyszne propozycje na aromatyczne przepisy z boczniakami w roli głównej: sosy, makarony, zupy

boczniaki przepisy fot. Adobe Stock, topntp
Boczniaki świetnie sprawdzają się w przepisach obiadowych, ale są także idealnym dodatkiem do śniadania czy kolacji. Możesz je podsmażyć na maśle i zjeść na kanapce lub toście, dodać do jajecznicy albo wykorzystać jako bazę do kremowego sosu. Lubią także towarzystwo makaronów. Co zrobić z boczniaków?
Edyta Liebert / 14.04.2023 16:00
boczniaki przepisy fot. Adobe Stock, topntp

Boczniaki zaczęły cieszyć się popularnością kilka lat temu, odkąd na salony wkroczyła kuchnia roślinna i wegetariańskie przepisy. Przepisy na te niedrogie grzyby o leczniczych właściwościach warto mieć pod ręką, gdy nie mamy ochoty na klasycznego schabowego czy szukamy zastępstwa dla innych grzybów. Z powodzeniem wykonasz makaron z boczniakami, pyszne smażone boczniaki, sos czy zupę

Spis treści:

  1. Jak przyrządzić boczniaki?
  2. Flaki z boczniaków (zupa z boczniaków)
  3. Boczniaki smażone na maśle
  4. Makaron z boczniakami
  5. Sos z boczniaków

Jak przyrządzić boczniaki?

Jeśli po raz pierwszy stykasz się z tymi grzybami, musisz wiedzieć, że są to okazy kruche i delikatne. W sklepach mamy do czynienia z boczniakami z hodowli, choć oryginalnie boczniaki „zamieszkują” drzewa.

Przyrządzanie boczniaków: należy delikatnie myć je pod wodą i trzymać w pudełku zabezpieczającym lub kupować w zafoliowanej tacce. Sporych rozmiarów boczniaki są łykowate i mniej smaczne od „średniaków”. Można je gotować (15-20 minut), smażyć, zamrażać, suszyć czy piec (15 minut z każdej strony).

Właściwości zdrowotne i odżywcze boczniaków są dużo większe, niż wartości odżywcze zwykłych grzybów. Mogą mieć korzystny wpływ w np. we wzmacnianiu odporności.

Czy boczniaki myje się przed smażeniem?

Warto umyć boczniaki przed smażeniem, gotowaniem czy jakąkolwiek obróbką kulinarną. Dzięki temu pozbędziesz się resztek oraz ewentualnych zanieczyszczeń. Wystarczy, że przez kilkanaście sekund opłuczesz je pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz, możesz je sparzyć wrzątkiem, a potem przelać zimną wodą.

Jak długo smażyć boczniaki na patelni?

Jeśli planujesz podsmażyć boczniaki na patelni, nie "przeciągnij" ich. Najlepszy czas to ok. 3 minuty z każdej strony (w przypadku dużych płatów). Smaż je na małym ogniu na niewielkiej ilości masła lub oleju. Jeśli kroisz je w mniejsze kawałki, smaż je z odrobiną soli ok. 5-6 minut, co chwilę mieszając.

Flaki z boczniaków (zupa z boczniaków)

Flaki z boczniaków to chyba najbardziej popularny sposób na wykorzystanie tych grzybów. Ich konsystencja idealnie imituje mięsne flaczki wołowe czy wieprzowe, dzięki czemu możesz przygotować pyszną, wegańską zupę.

Składniki:

  • 0,5 kg boczniaków średniej wielkości, 
  • 1 marchewka,
  • 1/2 selera,
  • 1 spora cebula,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 litry wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki delikatnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w paski.
  2. Marchew, pietruszkę i seler, cebulę obierz i pokrój w kostkę (cebulę bardzo drobno).
  3. Przygotuj garnek z grubym dnem: podgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz grzyby.
  4. Duś warzywa i boczniaki na flaki przez ok. 10-15 minut, następnie wsyp pozostałe przyprawy oraz wlej wodę. Na tym etapie możesz też wsypać pół łyżeczki soli.
  5. Gotuj flaki z boczniaków ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie - nie dopuść, by były rozgotowane. 

zupa z boczniaków

fot. Boczniaki: przepisy (flaki z boczniaków)/Adobe Stock, DEMI VAA SUNILA

Boczniaki smażone na maśle

Z tym przepisem możesz przyrządzić boczniaki jak schabowe - to świetna, roślinna alternatywa dla klasycznych, mięsnych kotletów. Najlepsze wyjdą smażone na maśle, a nie na oleju - wtedy zyskasz naprawdę niezwykły smak i aromat.

Składniki:

  • 300 g boczniaków,
  • 100 g mąki z ciecierzycy,
  • 100 ml wody,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1//4 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta kolendry,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wodę z solą, pieprzem i mąką.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki, tj, przyprawy. 
  3. Boczniaki delikatnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w duże kawałki. 
  4. Na patelni rozgrzej olej jak na nuggetsy, namaczaj w wodzie z mąką, a następnie obtaczaj kawałki boczniaków w panierce z przypraw i smaż.
  5. Boczniaki w panierce możesz podawać z domowym sosem.

boczniaki smażone na maśle

fot. Boczniaki: przepisy (boczniaki smażone na maśle)/Adobe Stock, sandraz

Boczniaki: przepis na makaron

Jak zrobić boczniaki na obiad? Wykorzystaj je do przygotowania aromatycznego makaronu we włoskim stylu. Kuchnia europejska bardzo często sięga po boczniaki, ponieważ są miękkie i rozpływają się w ustach. To sprawia, że są idealnym towarzystwem dla makaronów.

Składniki:

  • 400 g makaronu np. tagliatelle, penne, spaghetti,
  • 0,5 kg boczniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 150 g sera cheddar,
  • pęczek koperku,
  • 400 ml śmietany 30%,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki umyj i osusz, a cebulę pokrój w kostkę.
  2. Boczniaki pokrój w grubą kostkę lub paski. 
  3. Na oleju podduś cebulę i boczniaki, poczekaj, aż odparuje woda. 
  4. Następnie dodaj śmietankę i starty na tarce ser, a na koniec posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszaj i podawaj.
  6. Udekoruj serem grana padano

co zrobić z boczniaków

fot. Co zrobić z boczniaków: przepis na makaron z boczniakami/Adobe Stock, A_Lein

Boczniaki: przepis na kremowy sos z boczniaków

Idealnie kremowy, aksamitny sos z dodatkiem boczniaków świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kaszy, a także jako podstawa zupy-krem.

Składniki:

  • 1 cebula, 
  • 200 g boczniaków,
  • olej,
  • masło,
  • pół łyżeczki papryki mielonej, 
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij na oleju. 
  2. Boczniaki umyj, osusz, pokrój w kostkę. Dodaj do cebulki wraz z 1 łyżką masła. Dodaj 2 łyżki wody.
  3. Do boczniaków i cebulki dodaj zahartowaną śmietanę, zagotuj.
  4. Następnie możesz zagęścić sos z boczniaków mąką przesianą przez sitko. 

sos z boczniaków boczniaki przepisy

fot. Boczniaki: przepisy (sos z boczniaków)/Adobe Stock, san_ta

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.09.2020.

Zobacz także inne pomysły na dania z boczniaków:

Wegańskie korzenne śledzie z boczniaków – smaczna świąteczna roślinna przekąska a’la śledź
Wegańskie korzenne śledzie z boczniaków – smaczna świąteczna roślinna przekąska a’la śledź
Wegańskie śledzie możesz zrobić szybko w domu już z kilku składników. Zamiast śledzia wykorzystasz jędrne grzyby. Potrzebujesz: boczniaków, buraków, cebuli, żurawiny i kilku przypraw. Wegańskie śledzie są smaczne, zdrowe i cruelty free. Zrób je na święta dla wegetarian, wegan i nie tylko.
Lasagne ze szpinakiem i boczniakami - przepis składniki i przygotowanie
Lasagne ze szpinakiem i boczniakami - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na lasagne ze szpinakiem i boczniakami - jeśli masz ochotę, możesz je zastąpić pieczarkami!
Sałatka z boczniakami - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z boczniakami - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z pysznym sosem musztardowym!
Tarta z boczniakami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z boczniakami - przepis składniki i przygotowanie
Odwracana tarta z serem pleśniowym i orzechami włoskimi!

Redakcja poleca

REKLAMA