Wielkanoc to czas tradycyjnych smaków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać im odrobinę nowoczesności. Babcia Jadzia zawsze mówiła, że kuchnia to sztuka łączenia, dlatego jej przepis na pierogi z białą kiełbasą to prawdziwa perełka.
Delikatne ciasto, wyrazisty farsz i słodko-kwaśna nuta sprawiają, że to danie idealnie wpisuje się w świąteczny stół. Świetnie sprawdzi się jako wielkanocny obiad albo przekąska.
Prosty przepis na pierogi z białą kiełbasą
Tradycyjne ciasto na pierogi połączone z mięsnym farszem to w zasadzie nic nadzwyczajnego. Niemniej jednak wkład z białej kiełbasy nie dla każdego będzie oczywisty. Dodatkowo w połączeniu z sekretnym składnikiem, czyli - pora go wyjawić - żurawiną, tworzy bardzo ciekawe i nowoczesne danie na Wielkanoc i nie tylko.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- jajko,
- 250 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 300 g surowej białej kiełbasy,
- 100 g suszonej żurawiny,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania farszu. Usuń osłonkę z białej kiełbasy i rozdrobnij jej mięso. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni na niewielkiej ilości oleju.
- Dodaj mięso, majeranek i pieprz. Smaż na małym ogniu, często mieszając. Na koniec wrzuć posiekaną żurawinę, podsmaż jeszcze dosłownie minutkę i odstaw do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotuj ciasto. Przesiej mąkę na stolnicę. Na środku "kopca" zrób wgłębienie, dodaj do środka sól, jajko i olej.
- Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, wyrabiając łyżeczką elastyczne ciasto. Zagarniaj mąkę do wgłębienia z jajkiem i wodą, a następnie wyrób ciasto ręcznie.
- Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Następnie rozwałkuj cienko ciasto i wykrawaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi.
- Wrzucaj pierogi do osolonej wrzącej wody. Gotuj ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
fot. Te pierogi z białą kiełbasą mają nietypowy farsz z nowoczesnym twistem/Adobe Stock, FomaA
Z czym podawać pierogi z białą kiełbasą?
Pierogi z białą kiełbasą same w sobie mają intensywny, lekko słodko-wytrawny smak, dlatego warto dobrać do nich dodatki, które go podkreślą lub zrównoważą. Standardowym wyborem będzie oczywiście smażona cebulka, która idealnie komponuje się z każdymi pierogami na słono.
Zamiast cebulki sprawdzi się także zrumieniona na maśle bułka tarta. Biała kiełbasa będzie się też dobrze czuła w towarzystwie kwaśnej śmietany. Jeśli lubisz pierogi z sosem, świetnie sprawdzi się sos chrzanowy - to w końcu wielkanocny klasyk.
Jako dodatek na talerzu dobrze sprawdzi się kiszona kapusta (zarówno na ciepło, jak i na zimno), a także chrupiące ogórki kiszone.
Czytaj także:
Majonez z gotowanych jajek
Jajka faszerowane siostry Anastazji
Wielkanocny chrzan z przepisu babci