Przepis babci Jadzi na wielkanocne pierogi z nietypowym farszem. Tak połączysz tradycję z nowoczesnością

pierogi z białą kiełbasą fot. Przepis babci Jadzi na wielkanocne pierogi z nietypowym farszem. Tak połączysz tradycję z nowoczesnością/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Pierogi z białą kiełbasą na Wielkanoc? Czemu nie! Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, spróbuj naszego przepisu na pierogi z dodatkiem żurawiny. To połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym twistem, które podbije każde świąteczne spotkanie. Mięsny farsz to nie wszystko - sekretem jest słodki drobiazg.
Kinga Olchowy / 27.03.2025 13:23
pierogi z białą kiełbasą fot. Przepis babci Jadzi na wielkanocne pierogi z nietypowym farszem. Tak połączysz tradycję z nowoczesnością/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Wielkanoc to czas tradycyjnych smaków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać im odrobinę nowoczesności. Babcia Jadzia zawsze mówiła, że kuchnia to sztuka łączenia, dlatego jej przepis na pierogi z białą kiełbasą to prawdziwa perełka.

Delikatne ciasto, wyrazisty farsz i słodko-kwaśna nuta sprawiają, że to danie idealnie wpisuje się w świąteczny stół. Świetnie sprawdzi się jako wielkanocny obiad albo przekąska.

Prosty przepis na pierogi z białą kiełbasą

Tradycyjne ciasto na pierogi połączone z mięsnym farszem to w zasadzie nic nadzwyczajnego. Niemniej jednak wkład z białej kiełbasy nie dla każdego będzie oczywisty. Dodatkowo w połączeniu z sekretnym składnikiem, czyli - pora go wyjawić - żurawiną, tworzy bardzo ciekawe i nowoczesne danie na Wielkanoc i nie tylko.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 300 g surowej białej kiełbasy,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Usuń osłonkę z białej kiełbasy i rozdrobnij jej mięso. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni na niewielkiej ilości oleju.
  2. Dodaj mięso, majeranek i pieprz. Smaż na małym ogniu, często mieszając. Na koniec wrzuć posiekaną żurawinę, podsmaż jeszcze dosłownie minutkę i odstaw do wystygnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj ciasto. Przesiej mąkę na stolnicę. Na środku "kopca" zrób wgłębienie, dodaj do środka sól, jajko i olej.
  4. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, wyrabiając łyżeczką elastyczne ciasto. Zagarniaj mąkę do wgłębienia z jajkiem i wodą, a następnie wyrób ciasto ręcznie.
  5. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut.
  6. Następnie rozwałkuj cienko ciasto i wykrawaj kółka. Na środek każdego nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi.
  7. Wrzucaj pierogi do osolonej wrzącej wody. Gotuj ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

przepis na pierogi z białą kiełbasą

fot. Te pierogi z białą kiełbasą mają nietypowy farsz z nowoczesnym twistem/Adobe Stock, FomaA

Z czym podawać pierogi z białą kiełbasą?

Pierogi z białą kiełbasą same w sobie mają intensywny, lekko słodko-wytrawny smak, dlatego warto dobrać do nich dodatki, które go podkreślą lub zrównoważą. Standardowym wyborem będzie oczywiście smażona cebulka, która idealnie komponuje się z każdymi pierogami na słono.

Zamiast cebulki sprawdzi się także zrumieniona na maśle bułka tarta. Biała kiełbasa będzie się też dobrze czuła w towarzystwie kwaśnej śmietany. Jeśli lubisz pierogi z sosem, świetnie sprawdzi się sos chrzanowy - to w końcu wielkanocny klasyk.

Jako dodatek na talerzu dobrze sprawdzi się kiszona kapusta (zarówno na ciepło, jak i na zimno), a także chrupiące ogórki kiszone.

Czytaj także:
Majonez z gotowanych jajek
Jajka faszerowane siostry Anastazji
Wielkanocny chrzan z przepisu babci

Redakcja poleca

REKLAMA