Sandacz z duszoną soczewicą

Jeśli lubisz egzotyczne aromaty, warzywa duszone z soczewicą możesz doprawić 2 płaskimi łyżeczkami curry
/ 15.09.2010 10:52

Przygotowanie: 20 min
Duszenie: 40 min
Porcja: 420 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 2 duże filety z sandacza
- 10 dag oczyszczonych liści szpinaku
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1/2 selera pokrojonego w kostkę
- cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki brązowej soczewicy
- pomidor obrany i pokrojony w kostkę
- szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki kremówki
- 8 łyżek oliwy
- posiekany ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Filety z sandacza opłucz, pokrój na porcje. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzej połowę oliwy, włóż marchewkę, seler, cebulę oraz czosnek. Smaż, mieszając, na wolnym ogniu 2 minuty. Następnie wsyp opłukaną i osączoną na sicie soczewicę, wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem 35 minut, aż soczewica zmięknie. Wlej śmietanę, dodaj pokrojony szpinak, pomidor, dopraw solą oraz pieprzem. Duś jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.

3. Filety osącz na kuchennym ręczniku. Usmaż na rumiano na pozostałej oliwie. Podawaj z duszoną soczewicą z warzywami.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)