Spaghetti bolognese fot. Fotolia

Przepis na klasyczne spaghetti bolognese

To mielone mięso duszone z pomidorami i przyprawami.
/ 20.07.2018 12:52
Spaghetti bolognese fot. Fotolia

Zwykle ma formę sosu, który podajemy do makaronu. Ale jeśli będzie mniej płynny, możesz go wykorzystać jako farsz do cannelloni czy do przełożenia płatów lazagne.

Oto jak go przyrządzić:


  1. Na patelni z oliwą lub olejem lekko zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mielone mięso wołowe (wołowo-wieprzowe będzie bardziej tłuste) i przesmaż je, często mieszając.
  2. Dodaj 1–2 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, podlej bulionem i białym wytrawnym winem (sos zyska głębszy smak), duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

  1. Dodaj pomidory świeże lub z puszki, szczyptę cynamonu i oregano, duś, aż powstanie aromatyczny sos.
  2. Dopraw go, jak lubisz.