Pizza z rukolą, serem ricotta i suszonymi pomidorami

Dla całej rodziny!
/ 26.08.2013 04:22
Jak tu nie przepadać za kuchnią Italii, kiedy kusi ona takimi wspaniałościami, jak ten drożdżowy placek z wybornym i efektownym obłożeniem!

Przepis na 4 porcje:

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • łyżeczka soli
  • 300 ml letniej, przegotowanej wody
  • 4 dag świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • 100 ml oliwy z oliwek

Dodatki:

  • pęczek rukoli
  • 20 dag serka ricotta
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
  • 8 pokrojonych suszonych pomidorów w zalewie z oliwy i ziół
  • 4 duże kapary
  • 2 pokrojone świeże pomidory bez skóry
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki małych kaparów z zalewy

Sos pomidorowy:

  • 200 ml drobno pokrojonych pomidorów pelati
  • 50 ml oliwy
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • ostra papryka
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Zobacz, jak przygotować pizzę z rukolą, serem ricotta i suszonymi pomidorami!