Pieczeń rzymska z warzywami - przepis składniki i przygotowanie

Z dodatkiem oliwek!
Weronika Kwaśniak / 06.05.2015 05:55

Pieczeń rzymską najczęściej robi się z mieszanego mięsa mielonego, a w środku masy układa w szeregu jajka na twardo. My jednak proponujemy nieco ,,odchudzoną" wersję - z lżejszego drobiu i z kolorowymi, podsmażonymi jarzynami.

Składniki na pieczeń rzymską:

  • 1,2 kg mielonego indyka
  • cebula
  • 2 kolorowe papryki
  • 15 dag czarnych oliwek
  • 20 dag twardej fety
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1/2 pęczka natki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oleju
  • masło i bułka tarta do formy
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
  • kilka gałązek tymianku, rozmarynu
  • łyżeczka kolorowego pieprzu

Zobacz też pomysły na dania kuchni świata:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)