Naleśniki francuskie z twarożkiem

Zemleć 2 razy biały ser przez maszynkę, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami i utrzeć na gładką masę. Dodać delikatnie pianę z białek, wymieszać i smarować grubo masą naleśniki (im cieńsze tym lepsze).
/ 20.10.2006 10:43

Składniki

  • pół kg dobrego twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 2 białka ubite na pianę
  • cukier waniliowy
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania

Zemleć 2 razy biały ser przez maszynkę, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami i utrzeć na gładką masę. Dodać delikatnie pianę z białek, wymieszać i smarować grubo masą naleśniki (im cieńsze tym lepsze).

Naleśniki składamy w kopertę i smażymy na maśle z obu stron aby masa się ścięła.