puree ziemniaczane fot. Adobe Stock

Jak zrobić ziemniaczane puree? Zobacz!

Zamiast zwykłych ziemniaków podaj do obiadu pyszne puree
/ 03.07.2018 16:34
puree ziemniaczane fot. Adobe Stock

Przygotowanie i gotowanie ok. 35 min * 1 porcja – ok. 180 kcal

Składniki na 4–6 porcji:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
- sól
- łyżka masła, ale nie jest to konieczne
- zielenina



Sposób wykonania:
1. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, włóż do wrzącej, osolonej wody, ugotuj, odcedź, odparuj, dokładnie utłucz albo przeciśnij je przez praskę – będą bardziej puszyste.

2. Utłuczone ziemniaki wymieszaj z gorącym mlekiem i, ewentualnie, dodaj masło albo utrzyj ze śmietanką, posyp zieleniną.



3. Podaj purée jako danie np. z kefirem (wtedy dodajemy masło) albo jako dodatek do mięsa lub ryby.

Ziemniaki inaczej - forum >>