Indyk duszony z warzywami - przepis

Do warzyw można dodać pieczarki, a potrawę doprawić sosem sojowym... Zobacz, jak przygotować mięso indycze z dodatkiem świeżych warzyw!
/ 24.05.2013 14:05

Przygotowanie: 10 min
Duszenie: ok. 25 min
Porcja: ok. 200 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • 35 dag piersi z indyka
  • średnia cukinia
  • duża czerwona papryka
  • 2 duże pomidory
  • duża cebula
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki

Sposób wykonania:


  1. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w dość cienkie paski.
  2. Warzywa opłucz, osusz, obierz. Cukinię pokrój w plasterki, cebulę, paprykę oraz pomidory w dużą kostkę. Czosnek pokrój w plasterki.
  3. W garnku zagotuj wywar z kurczaka (może być też bulion drobiowy z kostki), włóż rozdrobnione warzywa. Gotuj 5 min na średnim ogniu, po czym dołóż mięso, czosnek, tymianek, słodką i ostrą paprykę. Duś na średnim ogniu pod przykryciem około 15–20 min. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z bagietką.

Zobacz także:


Kulinarne inspiracje - forum >>