Przygotowanie 1,5 godz. * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 550 kcal
Składniki na 4 porcje golonki w piwie:
- 2 golonki (przednie)
- kostka bulionowa
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżka miodu
- 0,5 l jasnego piwa
- łyżeczka sosu sojowego
- imbir
- kminek
- chili
- sól
Sposób wykonania:
- Golonki oczyść, opal i włóż do niedużej ilości osolonego wrzątku z kostką rosołową (płyn powinien przykrywać golonki), dodaj obrany czosnek. Gotuj ok. 90 min, przestudź w wywarze, płyn przecedź, odparuj, a z golonek wyjmij kości.
- Na sos piwny wymieszaj miód, piwo, sos sojowy, imbir, chili i posiekany ząbek czosnku.
- Golonki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem piwnym, tak by zakrył połowę mięsa.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w temp. 180 st. C ok. 30 min, stale uzupełniając sos wywarem, aż golonki będą miękkie.