Składniki:
- główka kapusty włoskiej (1,5 kg)
- 2 cebule
- olej
- 40 dag świeżych grzybów leśnych
- 30 dag grubej kaszy jęczmiennej
- 10 dag wędzonego boczku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotować kaszę na półtwardo. Z kapusty wyciąć głąb i obgotować ją, osączyć z wody i oddzielić liście. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju, dodać oczyszczone, opłukane, pokrojone grzyby i chwilkę smażyć razem.
- Boczek pokroić i usmażyć. Do kaszy dodać cebulę z grzybami oraz boczek z tłuszczem, przyprawić solą i pieprzem. Na liść kapusty nałożyć łyżkę farszu, zwinąć i układać gołąbki w garnku wyłożonym częścią liści.
- Wlać 1 litr wody i wypiekać w piekarniku ok. 2 godziny w temperaturze 130ºC, podawać z sosem.