Duszona kapusta z koperkiem

Lekkie i pożywne danie na wiosenny obiad
/ 15.04.2010 10:59

Przygotowanie 15 min
Smażenie ok. 25 min
Porcja 330 kcal
Koszt porcji 2,70 zł

Składniki na 4 porcje:
- kapusta o wadze ok. 1 kilograma
- 4 marchwie
- 2 cebule
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka dymki
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka kminku
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sól
- pieprz

Dodatkowo:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1/2 pęczka koperku

Sposób wykonania:
1. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz i poszatkuj.

2. Marchew i cebulę obierz, umyj. Marchew zetrzyj na grubej tarce, cebule pokrój w półplasterki. Warzywa włóż do garnka, podlej małą ilością wody. Dodaj pieprz w ziarenkach, kminek i duś, aż kapusta będzie miękka. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

3. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie. Odlej, przełóż na półmisek, posyp koperkiem.

Kulinarne inspiracje - forum >>