Przygotowanie 15 min
Smażenie ok. 25 min
Porcja 330 kcal
Koszt porcji 2,70 zł
Składniki na 4 porcje:
- kapusta o wadze ok. 1 kilograma
- 4 marchwie
- 2 cebule
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka dymki
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka kminku
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1/2 pęczka koperku
Sposób wykonania:
1. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz i poszatkuj.
2. Marchew i cebulę obierz, umyj. Marchew zetrzyj na grubej tarce, cebule pokrój w półplasterki. Warzywa włóż do garnka, podlej małą ilością wody. Dodaj pieprz w ziarenkach, kminek i duś, aż kapusta będzie miękka. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie. Odlej, przełóż na półmisek, posyp koperkiem.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Duszona kapusta z koperkiem
Lekkie i pożywne danie na wiosenny obiad