Boczek pieczony w piwie fot. serwis prasowy

Boczek pieczony w piwie - przepis

Boczek podawaj na zimno z dodatkiem ćwikły z chrzanem i musztardy
/ 05.04.2012 06:33
Boczek pieczony w piwie fot. serwis prasowy

Przygotowanie: 20 min

Składniki na 6 porcji:
- 2,5 kg surowego chudego boczku
- 1 mała główka posiekanego czosnku
- 2 pokruszone listki laurowe
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżeczki grubo tłuczonego czarnego pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 1 szklanka piwa

Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki, oprócz piwa, połącz w dużej misce. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj boczek, wstaw do lodówki na kilka godzin.

2. Następnie boczek ułóż na dużej blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około trzech godzin, co jakiś czas polewając piwem. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryj folią.