Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta: serniki, makowce, miodowce, orzechowce, kruche ciasteczka, świąteczne muffinki, sękacze, ciasta czekoladowe orz keksy.

Czy wyobrażacie sobie święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego piernika, keksa i korzennych ciasteczek? Oczywiście, że nie! Nie ma nic lepszego od domowych, własnoręcznie przygotowanych, pysznych, pachnących gwiazdkowych wypieków.

Na stole bożonarodzeniowym królują makowce pachnące miodem i bakaliami, bardzo aromatyczne pierniki, których wyjątkowy korzenny zapach kojarzy się nam z magicznym świątecznym czasem, a także kolorowe kruche ciasteczka, mocno bakaliowe keksy, wyśmienite orzechowce, sękacze oraz puszyste serniki pieczone na ciepło i zimno. Do wyboru do koloru!

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na tradycyjne bożonarodzeniowe ciasta. Zobaczcie listę 10 świątecznych wypieków, bez których nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. Które z nich zagoszczą w waszych domach?

 

Pierniki

Piernik na świąteczny stół, a małe pierniczki na choinkę - to obowiązkowy gwiazdkowy zestaw. Ich wyjątkowy aromat od razu przywodzi na myśl świąteczny czas. Pamiętajcie jednak, że piernik im starszy tym lepszy, dlatego najlepiej zacząć je przygotowywać już na początku grudnia. Jeżeli jednak trochę się spóźniliście, znajdziemy na to sposób. Poniżej znajdziecie również przepis na pierniczki nie wymagające leżakowania.

Tradycyjny piernik

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag miodu
  • 25 dag cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • przyprawa do pierników
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • szklanka dowolnych bakalii

Sposób przygotowania:

Mleko, cukier i miód podgrzać na małym ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli. Ostudzić. Wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z sodą. Na końcu dodać bakalie. Przełożyć do ceramicznego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić na tydzień w chłodne miejsce.

Po tym czasie przełożyć do keksówek i piec około 30 minut w 180 stopniach. Piernik po ostudzeniu można zawinąć w lnianą ściereczkę i przechowywać do 4 tygodni.

Pierniczki na choinkę

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Prymat,
  • 1 opakowanie Przyprawy do piernika,
  • 120 gram margaryny

Sposób przygotowania:

Miód podgrzewamy z cukrem i przyprawami w małym garnku, ciągle mieszając. Studzimy, następnie łączymy z mąką i sodą. Dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną margarynę i jajko, wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.Wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki, układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Gotowe, ostudzone pierniczki lukrujemy i ozdabiamy, następnie zamykamy szczelnie w blaszanym pudełku żeby skruszały.

Pierniczki bez leżakowania

Składniki:

  • niepełna szklanka płynnego miodu,
  • 3 jajka,
  • 540 g mąki,
  • 30 g gorzkiego kakao,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 160 g masła,
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub szczypty takich przypraw jak: cynamon, imbir, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa,
  • starta skórka z pomarańczy i cytryny.

Sposób przygotowania:

Miękkie masło mieszamy z przyprawą do piernika i miodem. Do otrzymanej masy dodajemy otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, cukier trzcinowy, gorzkie kakao. Wbijamy jajka i ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki, a po tym czasie leżakowania rozwałkowujemy je.Wycinamy dowolne kształty foremkami na ciasteczka i w tych, które będziemy chcieli zawiesić na choince robimy dziurkę wykałaczką. Resztę pierniczków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180. Po upieczeniu studzimy pierniczki, a następnie dekorujemy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny, a także dowolnymi ozdobami – kolorową posypką cukierniczą itp.

 

Orzechowce

Słodkie i bardzo aromatyczne. Orzechowce, oprócz makowców i pierników, to najczęściej pojawiające się ciasta na świątecznym stole. Orzechy - włoskie, laskowe, migdały - bezwzględnie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Przepisów na orzechowce jest całe mnóstwo - z masą budyniową, z karmelem, z miodem. Spróbujcie nasz przepis na pyszne ciasto orzechowe.

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

Składniki:

Ciasto:

  • 50 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciepłego mleka

Masa orzechowa:

  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg cukru
  • 12 dkg masła
  • 2 łyżki miodu

Krem:

  • krem karpatkowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w małej ilości wody

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki ciasta połączyć i podzielić na pół. Na dwóch blaszkach rozłożyć folię aluminiową, posmarować olejem. Ciasto wyłożyć na blaszkach.

Wszystkie składniki masy podsmażyć na patelni. Na jednej części ciasta wyłożyć masę orzechową. Piec w w 180 stopniach, przez około 20 minut.

Krem i margarynę utrzeć razem. Dodać kawę.

Po ostudzeniu ciasta, przełożyć placki kremem. Na górze położyć placek z masą orzechową.

 

Serniki

Goszczą na naszych stołach podczas każdych świąt i ważnych uroczystości. Pojawiają się w naszych domach w różnych odsłonach i każdą z nich kochamy. Zobaczcie przepisy na tradycyjne serniki - krakowski, wiedeński, gotowany oraz sernik, który zawsze się udaje. Jest bardzo puszty i wyrośnięty. Sernik z rosą - wygląda cudownie a smakuje jeszcze lepiej.

Sernik z rosą

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki 
  • 1 margaryna
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Masa:

  • 3 kostki sera śmietankowego
  • 3 całe jaja
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • budyń śmietankowy
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 szkl. mleka

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Ciastem wyłożyć spód i boki blachy do pieczenia.
Składniki masy zmiksować i wylać na ciasto. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach. Na 15 minut przed wyjęciem z piekarnika wierzch ciasta zalać pianą z 3 białek i 1/2 szkl. cukru. Zapiec na zloty kolor.

Zobacz również przepis na: Sernik wiedeński oaz Sernik gotowany.

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

 

Makowce

Mak jest nieodzownym elementem bożonarodzeniowej kuchni. Oprócz słynnej kutii, czy klusek z makiem, na stołach królują makowce czyli strucle z makiem, bez których dzisiejsze święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść. Zobaczcie przepisy na pyszne ciasta z makiem i bakaliami.

Drożdżowa Strucla z makiem, Seromakowiec oraz Makowiec na kruchym cieście

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

 

Świąteczne muffinki

Gdy tylko muffinki zyskały popularność goszczą niemal na każdym przyjęciu. Nie może ich również zabraknąć na świątecznym stole. Zwłaszcza, że można je udekorować na wiele świątecznych sposobów: bałwanki, reniferki, mikołaje. Zobacz jak stworzyć można bajeczne świąteczne muffinki.

Składniki (na 12 babeczek):

  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier, posypki, cukrowe lub marcepanowe dekoracje świąteczne...

Sposób przygotowania:

Zmiksować cukier, masło w temperaturze pokojowej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię i jajka. Do otrzymanej masy dodać mleko i dalej miksować. Masę przelać do papilotek włożonych do formy na babeczki (lub muffinki). Każda papilotka powinna mieć wielkość filiżanki do herbaty. Formę włożyć do piekarnika i piec w 200° przez około 20 minut.

Składniki na krem:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka wanilii
  • 500 g słodkiej śmietanki kremówki

Wykonanie:

Zmiksować na krem śmietankę, dodać cukier puder, wanilię i masło – zmiksować.
Można dodać parę kropelek barwnika spożywczego w dowolnym kolorze, aby zmienić kolor kremu. Udekorować świątecznym dodatkami cukierniczymi (do kupienia w każdym supermarkecie).

Poniżej garść pomysłów na świąteczne muffinki.

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

Fot. sunshineskitchen.com

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

 

Kruche ciasteczka

Choinki, gwiazdeczki i bałwanki... Radosne, kolorowe kruche ciasteczka, które lubi każdy, a najbardziej najmłodsi domownicy. Szczególnie, jeśli zaangażujesz ich do kulinarnej zabawy! Tyle frajdy w ich przygotowaniu!

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

Kruche ciasteczka

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • kostka margaryny
  • szczypta soli
  • kolorowe pisaki z lukru

Sposób przygotowania:

Margarynę siekamy z mąką, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz żółtka.Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy i foremkami wycinamy ciasteczka. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 10 minut.Po wyjęciu i wystudzeniu zdobimy ciastka kolorowymi pisakami.

 

Sękacze

Sękacz to rodzaj ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, pieczonego nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka. Ma bardzo charakterystyczny wygląd, wynikający ze sposobu jego przyrządzania. Jest podobny do ściętego pnia drzewa, w wyniku polewania rożna kolejnymi warstwami ciasta w przekroju sękacza widoczne są grubsze warstwy jasnego ciasta przedzielone ciemnymi warstewkami ciasta spieczonego, co przypomina słoje roczne w pniu drzewa. Spływający w trakcie pieczenia nadmiar ciasta tworzy zastygające sople, które w ostatecznym efekcie naśladują sęki (o historii sękacza czytaj na wikipedia.pl). Tradycja pieczenia sękacz istnieje w Polsce w wschodniej oraz na Kaszubach. W domowych warunkach upieczenie tego ciasta jest raczej niemożliwe, ale nie jest to problem, gdyż sękacz możemy kupić. A warto, bo jest przepyszny.

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkościTop 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

 

Miodowce

Miód, według starych wierzeń, ma magiczną moc. Wierzono, że chroni przed złem, zapewnia radość i dostatek. Był symbolem obfitości, szczęścia i miłości, a spożywany w dniu wigilii miał zapewnić pomyślność i długie życie. Nie może go zatem zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia. Miód występuje się w wielu wigilijnych potrawach jak kutia, kluski z makiem, makowce, ale coraz częściej również na stołach pojawiają się miodowce, czy miodowniki.

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

Miodowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki,
  • 1 kostka masła (20 dag),
  • 15 dag cukru,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka sody

Krem:

  • 1/2 litra mleka,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 1 kostka masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • zapach rumowy

Masa orzechowa:

  • 25 dag orzechów,
  • 5 dag cukru,
  • 10 dag masła,
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Miód i sodę rozpuścić w 2 łyżeczkach mleka. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Ciasto wałkować i piec w formie prostokątnej około 20 minut każdy w temperaturze 180 stopni. Na ostatni rozwałkowany placek wyłożyć masę orzechową i upiec.
W garnku rozpuścić masło z cukrem i miodem dodać pokrojone orzechy. Podgrzać cały czas mieszając.
Ugotować kaszę mannę w mleku. Ostudzić, zmiksować masło, dodać kaszę dodać cukier puder do smaku, zapach. Przełożyć placki, placek orzechowy ma być na wierzchu, dobrze docisnąć.

 

Czekoladowe

Czekolada jest niezbędnym składnikiem świątecznych smakołyków. Używamy jej do pieczenia przepysznych czekoladowych ciast, ale także jako dodatku, np. w formie polewy. A kto z nas nie znajduje pod choinką czekoladowego pana z długą brodą? Jedno jest pewne, nie może jej zabraknąć podczas Bożego Narodzenia.

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

Ciasto bardzo czekoladowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru,
  • 140 g masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Polewa

  • 6 łyżek mleka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 70 g masła,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotować masło, mleko i kakao. Ostudzić.

Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, cukier, cukier waniliowy, sól i dokładnie wymieszać. Jajka dodać do składników suchych, razem z ostudzonym masłem z kakao. Dokładnie wymieszać wszystko łyżką.

Okrągłą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, po czym przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 25-30 minut.

Przed zakończeniem pieczenia przygotować polewę - w rondelku rozpuścić masło, mleko i kakao. Po zdjęciu z ognia dodać cukier i wanilię.Upieczone i lekko ostudzone ciasto posmarować ciepłą polewą.

 

Keksy z bakaliami

W całości, płatkach lub pokruszone na duże kawałki. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć bakalii, bowiem symbolizują one szczęście, dostatek, płodność i długowieczność. Najlepiej wyglądają i smakują w ciastach. Keksy, które mają w sobie dużo bakalii są niesamowicie kolorowe i aromatyczne.

Keks bardzo bakaliowy

Top 10 tradycyjnych świątecznych słodkości

Składniki:

  • 800 g suszonych owoców,
  • 100 g orzechów (włoskich, laskowych),
  • 8 jaj,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • szczypta mielonych goździków

Sposób przygotowania:

Bakalie i orzechy drobno siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Masło topimy, studzimy i dodajemy wraz z mąką do masy żółtkowej. Dorzucamy oprószone w mące bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do ciasta. Całość wlewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy 60 minut w temp. 175 stopni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/6 lat temu
Muszę w tym roku zrobić,jutro po południu zabieram się za tę smaczną robótkę i już nie mogę się doczekać efektów mojej i chrześnicy pracy :)))))))
/6 lat temu
Pierniczki na choinkę- pyszne. Już leżakują w blaszanej puszce:).