Strucla makowa z gotowej masy makowej drożdżowa fot. Adobe Stock

Strucla makowa z gotowej masy makowej - drożdżowa i biszkoptowa

Strucla makowa drożdżowa jest czasochłonna, ale możesz przyspieszyć jej proces przygotowania, wykorzystując gotową masę makową z bakaliami. Z 50 g drożdży uzyskasz 3 makowce. Warto też zaryzykować i zamiast drożdżowej strucli, postawić na roladę biszkoptową z makiem.
Edyta Liebert / 19.11.2020 16:05
Strucla makowa z gotowej masy makowej drożdżowa fot. Adobe Stock

Makowiec, warkocz makowy czy tzw. strucla makowa drożdżowa jest najpopularniejszym deserem na świątecznych stołach - możesz ją zrobić z gotowej masy makowej lub przygotować domową masę makową

Strucla makowa z gotowej masy makowej

Składniki:

  • 500 g masy makowej,
  • 200 ml mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 120 g cukru,
  • 60 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 1 białko.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn ze świeżych drożdży: 100 ml mleka wraz z drożdżami i 4 łyżkami cukru podgrzej, odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut do potrojenia objętości. Następnie połącz je z pozostałymi składnikami i wyrabiaj na jednolite ciasto przez ok 10-15 minut,
  2. Ciasto na struclę makową drożdżową odstaw do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny, by podwoiło swoją objętość. 
  3. Gdy ciasto na struclę makową wyrośnie, uderz w nie delikatnie pięścią, by uszło powietrze, następnie chwilę zagniataj i podziel je na 3 równe części.
  4. Każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokąt, smaruj białkiem i rozprowadzaj na nich masę makową, pozostawiając jednak z każdej strony ok. 2 cm bez nadzienia.
  5. Każdy prostokąt ciasta drożdżowego na makowiec zawiń w rulon, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruj z wierzchu roztrzepanym białkiem i piecz w 180°C przez około 30 minut - pilnuj, aby strucla makowa drożdżowa uzyskała ciemnozłoty kolor, ale nie przypaliła się. 

Strucla makowa drożdżowa z gotowej masy makowejfot. Adobe Stock

Rolada biszkoptowa z makiem 

Rolada biszkoptowa z makiem jest delikatniejsza w smaku i prostsza w wykonaniu. Jeśli korzystasz z gotowej masy makowej, do ciasta biszkoptowego dodaj mniej cukru - zazwyczaj gotowe masy są słodsze, niż mak zmielony w domu z dodatkiem miodu (jeśli chcesz zrobić to sama, przeczytaj jak zmielić mak). Nie warto rezygnować np. z polania strucli lukrem królewskim, który potęguje słodycz ciasta. Nie dodawaj proszku do pieczenia - biszkopt będzie lekki i puszty, dzięki dobrze ubitym białkom.

Składniki:

  • 4 jajka, 
  • 150 g cukru,
  • 100 g mąki tortowej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z cukrem. Dodaj żółtka, następnie dodaj przesiane mąki, połącz je z masą jajeczną przy pomocy łopatki lub łyżki tak, by ciasto nie opadło podczas pieczenia.
  2. Do piekarnika nagrzanego do 180°C wstaw blachę z wyłożonym nią papierem do pieczenia, a na nim równomiernie rozprowadzoną masą biszkoptową na roladę z makiem.
  3. Biszkopt na roladę piecz ok. 15 minut, ostudź, następnie przejdź do zrobienia masy makowej lub wykorzystaj gotową masę makową z puszki
  4. Ciasto na roladę biszkoptową z makiem delikatnie oderwij od papieru, nawilż powierzchnię kilkoma łyżkami wody, a masę rozprowadzaj cienką warstwą i zawijaj w rulon. Owiń go papierem, wstaw do piekarnika na ok. 10 minut, po tym czasie wyjmij i ostudź. 

Rolada biszkoptowa z makiemfot. Adobe Stock

Tekst na podstawie artykułu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie opublikowany 20.12.2013.

Więcej o pieczeniu makowców: Co zrobić, by makowiec nie pękał podczas pieczeniaJak zrobić makowiec na kruchym cieścieMakowiec japoński - bezglutenowy i wegański