Czas wykonania: 75 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 jabłka,
- 5 jajek,
- 130 g wymieszanych suszonych daktyli i śliwek,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 i 1/2 szklanki zmielonego maku,
- 250 g masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4-5 łyżek kaszy manny,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- łyżeczka aromatu waniliowego lub rumowego,
- opcjonalnie: migdały.
Przygotowanie:
Makowiec japoński to mówiąc najprościej, ciasto z makiem wzbogacone dodatkiem jabłek. To właśnie one sprawiają, że placek staje się wilgotny.
Możesz dodatkowo oblać go polewą czekoladową, przygotowaną ze 100 ml śmietany kremówki i tabliczki gorzkiej czekolady. Taki wypiek skusi każdego łasucha!
- Mak zalej szklanką wrzątku, tak aby był w całości przykryty. Pozostaw do wystudzenia.
- Po ostygnięciu dokładnie odciśnij z nadmiaru wody, np. używając czystej ściereczki.
- Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Suszone daktyle i śliwki drobno posiekaj.
- Masło i cukier włóż do miski. Ucieraj mikserem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Białka oddziel od żółtek.
- Najpierw do masy pojedynczo dodawaj żółtka, przez cały czas miksując.
- Do masy przesiej teraz mąkę pszenną, kaszę manną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko.
- Do makowca japońskiego dodaj posiekane śliwki i daktyle. Jeśli masz ochotę, możesz zastąpić je migdałami (albo użyć i jednych, i drugich bakalii).
- Do masy dodaj mak, aromat, a także starte jabłka. Zmiksuj.
- Białka umieść w osobnej misce i ubij na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszaj do ciasta.
- Blaszkę o wymiarach około 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Aby makowiec japoński wyglądał jeszcze bardziej efektownie, możesz też użyć okrągłej tortownicy, zamiast prostokątnej blachy.
- Ciasto piecz przez około 45 minut w 180 stopniach.
- Gotowy makowiec japoński udekoruj np. pokrojonymi bakaliami, wiórkami kokosowymi albo polewą czekoladową.
Więcej przepisów na makowce:
Makowiec zawijany
Makowiec na kruchym cieście