Makowiec japoński to pomysł na wilgotne ciasto z makiem. Oto przepis

Makowiec japoński swoją konsystencję zawdzięcza jabłkom. Jeśli masz ochotę, możesz zamiast nich dodać gruszki. Gotowy placek udekoruj bakaliami, wiórkami kokosowymi albo polewą czekoladową.
Weronika Kwaśniak / 19.11.2019 13:31
DRUKUJ PRZEPIS
Makowiec japoński to pomysł na wilgotne ciasto z makiem. Oto przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 75 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 jabłka,
  • 5 jajek,
  • 130 g wymieszanych suszonych daktyli i śliwek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonego maku,
  • 250 g masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4-5 łyżek kaszy manny,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • łyżeczka aromatu waniliowego lub rumowego,
  • opcjonalnie: migdały.
Przygotowanie:

Makowiec japoński to mówiąc najprościej, ciasto z makiem wzbogacone dodatkiem jabłek. To właśnie one sprawiają, że placek staje się wilgotny.

Możesz dodatkowo oblać go polewą czekoladową, przygotowaną ze 100 ml śmietany kremówki i tabliczki gorzkiej czekolady. Taki wypiek skusi każdego łasucha!

  1. Mak zalej szklanką wrzątku, tak aby był w całości przykryty. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Po ostygnięciu dokładnie odciśnij z nadmiaru wody, np. używając czystej ściereczki.
  3. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Suszone daktyle i śliwki drobno posiekaj.
  5. Masło i cukier włóż do miski. Ucieraj mikserem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  6. Białka oddziel od żółtek.
  7. Najpierw do masy pojedynczo dodawaj żółtka, przez cały czas miksując.
  8. Do masy przesiej teraz mąkę pszenną, kaszę manną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko.
  9. Do makowca japońskiego dodaj posiekane śliwki i daktyle. Jeśli masz ochotę, możesz zastąpić je migdałami (albo użyć i jednych, i drugich bakalii).
  10. Do masy dodaj mak, aromat, a także starte jabłka. Zmiksuj.
  11. Białka umieść w osobnej misce i ubij na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszaj do ciasta.
  12. Blaszkę o wymiarach około 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Aby makowiec japoński wyglądał jeszcze bardziej efektownie, możesz też użyć okrągłej tortownicy, zamiast prostokątnej blachy.
  13. Ciasto piecz przez około 45 minut w 180 stopniach.
  14. Gotowy makowiec japoński udekoruj np. pokrojonymi bakaliami, wiórkami kokosowymi albo polewą czekoladową.

Więcej przepisów na makowce:
Makowiec zawijany
Makowiec na kruchym cieście

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)