Jak upiec makowiec drożdżowy warstwowy lub a'la Magda Gessler? Sprawdź!

makowiec na cieście drożdżowym fot. Adobe Stock
Masz ochotę na tradycyjny świąteczny wypiek? Wypróbuj nasz przepis na doskonały makowiec na drożdżowym cieście!
Sylwia Kazimierczuk / 20.05.2019 15:07
makowiec na cieście drożdżowym fot. Adobe Stock

Makowiec drożdżowy warstwowy

Składniki:

  • 400 g maki pszennej
  • Szklanka mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 jajek
  • Szczypta soli
  • Szklanka cukru
  • Pół kostki masła
  • 500 g maku
  • Skórka pomarańczowa
  • Suszona żurawina
  • Rodzynki

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj zaczyn ze świeżych drożdży, szczypty cukru i letniego mleka.
  2. Odczekaj 15 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Wymieszaj z mąką, jajkami i masłem. Dodaj cukier.
  3. Zagnieć ręcznie przynajmniej przez 15 minut lub 5 minut na średnich obrotach miksera.
  4. Przełóż ciasto do miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj masę makową.
  5. Przelej mak gorącą wodą i namocz przynajmniej przez 30 minut.
  6. Przemiel przez maszynkę do mięsa i dodaj posiekane rodzynki i żurawinę. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Pokrój na 4 części.
  7. Następnie rozsmaruj masę równomiernie i nakładaj warstwę po warstwie do całkowitego zakrycia maku.
  8. Przełóż na papier do pieczenia i owiń ciasto. Wcześniej możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.
  9. Makowiec piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

A’la Magda Gessler

Składniki:

  • ciasto drożdżowe 700 g
  • rodzynki 30-40 g          
  • 300 g maku
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • garść orzechów włoskich
  • 5 jajek
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj zaczyn ze świeżych drożdży, szczypty cukru i letniego mleka.
  2. Odczekaj 15 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Wymieszaj z mąką, jajkami i masłem. Dodaj cukier.
  3. Zagnieć ręcznie przynajmniej przez 15 minut lub 5 minut na średnich obrotach miksera.
  4. Przełóż ciasto do miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. W międzyczasie przygotuj masę makową. Przelej mak gorącą wodą i namocz przynajmniej przez 30 do 60 minut.
  6. Przemiel przez maszynkę do mięsa i dodaj cynamon, posiekane orzechy włoskie oraz miód – może być gryczany lub spadziowy. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm.
  7. Następnie rozsmaruj masę równomiernie i zroluj do całkowitego zakrycia maku. Przełóż na papier do pieczenia i owiń ciasto.
  8. Wcześniej możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.
  9. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Z gotowej masy makowej

Składniki:

  • 400 g maki pszennej
  • Szklanka mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 jajek
  • Szczypta soli
  • Szklanka cukru
  • Pół kostki masła
  • 500 g masy makowej
  • Skórka pomarańczowa
  • Suszona żurawina
  • Garść posiekanych orzechów laskowych
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj zaczyn ze świeżych drożdży, szczypty cukru i letniego mleka.
  2. Odczekaj 15 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Wymieszaj z mąką, jajkami i masłem. Dodaj cukier.
  3. Zagnieć ręcznie przynajmniej przez 15 minut lub 5 minut na średnich obrotach miksera. Przełóż ciasto drożdżowe do miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie przygotuj masę makową. Przelej mak gorącą wodą i namocz przynajmniej przez 30 minut.
  5. Przemiel przez maszynkę do mięsa i dodaj posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i żurawinę. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm.
  6. Następnie rozsmaruj masę równomiernie i zroluj do całkowitego zakrycia maku. Przełóż na papier do pieczenia i owiń ciasto.
  7. Wcześniej możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.
  8. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz też:
Nie wiesz, jak przygotować makowiec zawijany? Sprawdź, co zrobić, aby nie pękał! Dwa ciasta w jednym! Idealny sernikomakowiec na święta dla każdego!
 

Redakcja poleca

REKLAMA