Sernik jaglany
Składniki:
- Szklanka kaszy jaglanej
- Pół szklanki mleka kokosowego
- Łyżeczka oleju kokosowego
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki cukru
- Pół kostki masła
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przed ugotowaniem wypłucz, nawet 2-3 krotnie, aby pozbyć się goryczy.
- Wysusz i zmiel za pomocą blendera na gładką masę przypominająca konsystencją budyń.
- Zmieszaj z olejem i mlekiem kokosowym. Jajka ubij na sztywno i dodaj do masy jaglanej. Mąkę pszenną zagnieć z cukrem i masłem.
- Wyłóż na spód formy do tarty i podpiecz przez 15 minut na złoty kolor. Przełóż masę jaglaną i piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Sernik jaglany wegański
Składniki:
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- Pół szklanki kisielu z siemienia lnianego
- 3 łyżki cukru
- Szklanka mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
- Łyżeczka agar-agar
- Woda z cieciorki z puszki
Przygotowanie
- Kasze jaglaną wypłucz 2-3 krotnie przed ugotowaniem. Gotuj przez około 15 minut do miękkości.
- Wysusz i zmiksuj na gładka masę przypominającą w konsystencji budyń.
- Namocz siemię lniane na 20 minut i zalej gorącą wodą.
- Przygotowany kisiel zmieszaj z jaglanką, cukrem, mlekiem kokosowym i rozpuszczonym agar-agar.
- Wodę z cieciorki ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sernik najlepszy zwłaszcza na drugi dzień.
Jak najlepiej przygotować kasze jaglaną do sernika?
Ze względu na swoją gorycz, źle przyrządzona kasza będzie niesmaczna i zepsuje smak deseru. Ważne jest, aby dokładnie wypłukać zanieczyszczenia.
- Wstępnie podpraż kaszę na suchej patelni i przepłucz litrem ziemnej wody 2-3 razy.
- Przelej następnie wrzątkiem i dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
- Gotuj w wodzie do miękkości przez 15 minut. Na koniec wysusz i jeszcze ciepłą okrasz odrobiną masła i zmiksuj na gładko.
- Jeżeli jest zbyt sypka, podlej ciepłą woda lub odrobiną oleju.
Sernik jaglany z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- Szklanka mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
- Szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- Laska wanilii
- Garść orzechów włoskich
- Sok z połowy cytryny
Przygotowanie
- Przed gotowaniem wypłucz 2-3 krotnie kaszę jaglaną. Gotuj przez około 15 minut do miękkości.
- Wysusz i zmiksuj na gładko do uzyskania konsystencji budyniu. Dodaj jajka ubite na sztywno z dodatkiem cukru i soli.
- Dodaj ziarna z laski wanilii, mleko kokosowe i posiekane orzechy włoskie. Skrop sokiem z cytryny.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić jeden z najbardziej uzależniających deserów! Przepis na doskonały sernik oreo! Prosty przepis na puszysty sernik wiedeński! Sprawdź, jak go upiec!