Składniki:
Na zupę pomidorową:
- puszka pomidorów
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- duży ziemniak
- cebula
- mała papryczka chili
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki oregano
- sól pieprz
Na zupę szpinakową:
- opakowanie szpinaku mrożonego
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- pół pęczka bazylii
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól pieprz
- gałka muszkatołowa
Do dekoracji:
- kostki fety
- listki bazyli
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
- Cebulę, ziemniaka, czosnek obierz, chili oczyść z nasion. Warzywa pokrój w kostkę. Potem podsmażaj na oliwie 5 min, wsyp oregano, wlej bulion i gotuj 10 min.
- Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i pozostaw na ogniu jeszcze 15 minut. Zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i jeśli będzie trzeba, dosyp szczyptę cukru.
- W drugim garnku podsmaż na maśle obrany i posiekany czosnek, oprósz mąką, przesmaż. Wlej bulion, gotuj około 2 minut. Do bulionu dodaj szpinak, zagotuj, dołóż posiekaną bazylię.
- Zupę szpinakową dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na koniec dodaj śmietanę i posyp parmezanem.
- Obie zupy wlej do talerzy (tak, jak na zdjęciu), posyp kostkami fety. Udekoruj przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.