Składniki:
- 45 dag świeżych liści szpinaku
- średni ziemniak
- duży por
- duża cebula czosnkowa
- 4 szklanki delikatnego bulionu z kurczaka
- 1/4 szklanki kremówki
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- gałka muszkatołowa
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
- posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Szpinak opłucz na sicie. Ziemniak obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Por umyj, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Na maśle podsmaż wszystkie warzywa oprócz szpinaku. Zalej bulionem, przykryj i gotuj 20 min. Następnie dodaj szpinak, tymianek i gotuj kolejne 5 minut.
- Zupę zestaw z ognia i zmiksuj. Dodaj kremówkę, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę przelej do miseczek i podawaj z posiekanymi i lekko uprażonymi na suchej patelni orzechami.