Składniki:
- 1,5 kg dyni
- duże kwaśne jabłko
- duża cebula
- ziemniak
- 5-cm kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- łyżka curry
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 6 łyżek łuskanych pestek dyni
- sól
- pieprz
Grzanki:
- 4 kromki czerstwego chleba
- ząbek czosnku
- łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na krem z dyni!
- Cebulę, czosnek i imbir posiekaj, smaż 3 min w garnku.
- Dodaj obraną pokrojoną dynię, jabłko i ziemniak.
- Posyp curry, smaż 3 min.
- Wlej bulion, gotuj 30 min. Zmiksuj, dopraw.
- Na patelni zrumień pestki dyni.
- Chleb natrzyj czosnkiem, skrop olejem sezamowym, pokrój w kostkę, rozsyp na blasze i piecz 5 min (180 st.).
- Zupę podawaj z grzankami, pestkami i kilkoma kroplami oleju z dyni.
Przepis z "Pani domu"