Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,4 kg miąższu dyni
- cebula
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- szklanka soku jabłkowego
- 3 kostki rosołowe
- gałka muszkatołowa
- mielony cynamon
- cukier
- pieprz Cayenne
- groszek ptysiowy
- natka do dekoracji
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj. Zeszklij w rondlu na maśle. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę i pociętą w kostkę dynię. Zalej sokiem jabłkowym oraz taką ilością wody, aby całkowicie przykryła dynię. Dołóż kostki rosołowe. Zagotuj. Przykryj, zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj około 35 minut (aż dynia będzie miękka).
- Rozgotowane warzywa zmiksuj w wywarze. Dopraw solą, pieprzem czarnym i Cayenne, cynamonem oraz gałką muszkatołową.
- Gotową zupę podawaj w bulionówkach. Każdą porcję posyp groszkiem ptysiowym oraz listkami natki.