Składniki:
- 80 dag pomidorów
- duża cebula
- 1 młoda cukinia
- 1 l bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
- 50 ml śmietany 18-proc. do zup i sosów
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- bazylia, oregano
- cukier
- sól, pieprz
Do dekoracji:
- groszek ptysiowy
- plasterki jajka na twardo i czarnych oliwek
- posiekany szczypiorek
- śmietanka
- diablotki z ciasta francuskiego
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierz, opłucz, posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cebulę i czosnek. Podsmażaj, cały czas mieszając, aż zmiękną (około 5 minut).
- Koncentrat pomidorowy rozmieszaj w niewielkiej ilości bulionu. Dołóż do rondla razem ze sporą szczyptą ziół. Duś pod przykryciem kolejne 5 minut.
- W tym czasie pomidory umyj, sparz we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, obierz, odetnij końce, przekrój wzdłuż na cztery części. Każdą część pokrój na plasterki. Do rondla dodaj pomidory z cukinią. Duś pod przykryciem około 10 minut. Następnie zalej gorącym bulionem warzywnym i zagotuj. Gotuj krótko (5–8 minut).
- Zupę zmiksuj, wymieszaj ze śmietaną i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Wlej do talerzy. Udekoruj według uznania.