Zupa pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych zup. Można ją przyrządzać na różne sposoby: oprócz tradycyjnej formy, popularna jest także zupa krem z pieczarek, serwowana z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Klasyczna zupa pieczarkowa z makaronem to z kolei dla wielu z nas kultowy smak dzieciństwa. Jakie są wskazówki do jej przygotowania? Przede wszystkim - im więcej grzybów, tym lepiej!
Zupa pieczarkowa: przepis tradycyjny
Jak zrobić tradycyjną zupę pieczarkową z makaronem? Oto składniki:
- 2 litry bulionu,
- 1 cebula,
- 4 marchewki,
- 500 g pieczarek,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- gałka muszkatołowa,
- natka pietruszki,
- 250 g ugotowanego, dowolnego makaronu.
Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Pieczarki umyj, obierz i pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na niego cebulę, smaż aż się zeszkli. Dorzuć pieczarki, posyp solą, pieprzem, gałką i ziołami. Smaż, aż pieczarki zmniejszą objętość i staną się ciemne.
Marchewkę umyj, obierz i pokrój na plasterki. Bulion na zupę pieczarkową zagotuj w garnku wraz z pokrojoną marchewką. Gdy marchew będzie miękka, dorzuć cebulę i pieczarki. Całość gotuj przez kilka minut. Gotową zupę pieczarkową serwuj z makaronem, posypaną natką pietruszki. Możesz ją również zabielić śmietaną.
Zupa krem z pieczarek: przepis
Jak zrobić zupę krem z pieczarek? Oto składniki:
- 2 cebule,
- 400 g pieczarek,
- łyżka masła,
- litr bulionu,
- 3/4 szklanki śmietany,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- zioła prowansalskie,
- groszek ptysiowy.
Przygotowanie zupy pieczarkowej w formie kremu rozpocznij od umycia i obrania grzybów. Następnie pokrój je w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dorzuć pieczarki. Smaż, aż pieczarki się skurczą i staną ciemniejsze.
Kilka plasterków grzybów odłóż do dekoracji. W garnku zagotuj bulion, dorzuć cebulę i pieczarki. Gotuj przez 10-12 minut. Wszystko zmiksuj bulionem na gładką masę, dopraw solą, pieprzem, gałką i ziołami prowansalskimi. Śmietankę wlej do pieczarkowej, zagotuj. Zupę pieczarkową podawaj z groszkiem ptysiowym i odłożonymi plasterkami pieczarek.
Przepis na zupę pieczarkową po francusku
Jak zrobić zupę pieczarkową na sposób francuski? Oto składniki:
- 4 kromki bułki,
- 300 g pieczarek,
- litr bulionu,
- łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- pieprz,
- sól,
- zioła prowansalskie,
- gałka muszkatołowa,
- natka pietruszki,
- 150 g ciasta francuskiego,
- jajko.
Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na plasterki. 2/3 grzybów oraz całą bułkę zalej bulionem. Gotuj przez 30 minut, pieczarkową zmiksuj teraz blenderem, ponownie zagotuj. Pozostawioną wcześniej 1/3 pieczarek przesmaż na maśle. Zupę zapraw mąką, zagotuj, dodaj pieczarki oraz posiekaną natkę pietruszki. Rozlej zupę pieczarkową do żaroodpornych miseczek, każdą przykryj kawałkiem ciasta francuskiego, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 10 minut w 210 stopniach C. Zupa pieczarkowa po francusku gotowa!
Zobacz więcej przepisów na zupy