Składniki:
- 1 mała dynia
- puszka krojonych pomidorów
- 2-3 łyżki masła
- szczypta pieprzu chili cayenne
- 4 marchewki
- 1 seler
- 2 pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i dynię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by pokryła warzywa, nie więcej.
- Garnek wstawiamy na palnik. Gotujemy warzywa do momentu, kiedy będą miękkie.
- Kiedy warzywa są miękkie, dodajemy sól, pieprz oraz masło. Gotujemy jeszcze około 15 minut.
- Następnie dodajemy puszkę pomidorów. Czekamy aż zupa się zagotuje.
- Zestawimy zupę z palnika i blendujemy. Doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem do smaku. Dodajemy szczyptę pieprzu chili cayenne. Mieszamy.
- Zupę podajemy ryżem, pestkami dyni lub grzankami. Jeśli wyszła zbyt ostra, można po nałożeniu na talerz dodać do niej łyżkę kwaśnej śmietany 12%.