Ziemniaczana zupa krem z pietruszką - przepis
Kremówka dodawana do zupy powinna być słodka i mieć jedwabistą konsystencję – polecamy doskonałą śmietankę 30-proc.

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 25.04.2013, 06:25
Reklama
Ilość kalorii: 230
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 3 duże pietruszki
- 4 szklanki wywaru z warzyw
- szklanka płynnej kremówki
- gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz
- 2 małe cebulki czerwone
- 4 łyżki masła
- sezam do posypania
Reklama
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, opłucz, po czym pokrój w niewielką kostkę. Pietruszkę obierz, pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozgrzej połowę masła. Włóż warzywa, przesmaż je mieszając na małym ogniu, uważając, aby masło się nie przypaliło. Zalej wywarem z warzyw, gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Do ugotowanej zupy wlej kremówkę i zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Cebulkę zrumień na pozostałym maśle. Zupę podawaj w miseczkach, obłożoną cebulką i posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...