Zupa krem z buraków z kozim serem - przepis

Zupa krem z buraków świetnie komponuje się z serem kozim, który ma charakterystyczny, intensywny smak i aksamitną konsystencję. Jest bardziej słony od sera z mleka krowiego.
/ 08.01.2020 06:15
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa krem z buraków z kozim serem - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 210 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 70 dag buraków,
  • 2 gruszki,
  • duża cebula,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżka tartego chrzanu,
  • 15 dag serka koziego,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Zupa krem z buraków smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny barszcz czerwony. Przygotowanie jest też prostsze - warto otworzyć się na nowe smaki i przetestować ten przepis!

Zamiast sera koziego, możesz też użyć fety lub w ogóle pominąć dodatek sera, serwując krem z buraków z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

  1. Buraki opłucz, osusz, obierz i pokrój w małą kostkę.
  2. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, włóż pokrojone buraki, mieszając, podsmaż.
  3. Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w małą kostkę.
  4. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
  5. Do buraków w garnku dodaj rozdrobnioną cebulę i gruszki, podlej 1/4 szklanki wody i duś, mieszając co jakiś czas.
  6. Następnie dolej bulion.
  7. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
  8. Zmiksuj zupę krem z buraków w malakserze lub za pomocą ręcznego blendera.
  9. Dopraw chrzanem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  10. Rozlej krem z buraków do miseczek, posyp pokruszonym kozim serem.

Zobacz więcej pomysłów na zupy w formie kremów:
Zupa krem z pora
Zupa marchewkowa
Krem z dyni
Zupa krem z ciecierzycy
Krem ze szparagów
Zupa krem: 33 przepisy

DRUKUJ PRZEPIS