Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 por
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki płatków migdałów
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zupę kalafiorową z serem!
- Kalafiora podziel na małe różyczki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Oczyszczonego pora i obraną cebulę drobno pokrój, przysmaż na oliwie, dodaj ziemniaki, kalafiora.
- Warzywa wymieszaj i zalej bulionem, gotuj do miękkości.
- Migdały upraż na patelni.
- Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Posyp ją pokruszonym serem i uprażonymi płatkami migdałów.
Więcej przepisów w książce Anny Starmach i Marii Kruczek pt. "Lekkość" (premiera 18 III)