Składniki:
- 4-5 cebul
- 2-3 pory
- mąka
- bulion warzywny
- tymianek
- sól
- pieprz
- cukier
- masło
- koperek
- 3 ząbki czosnku
Grzanki:
- chleb
- masło
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zupę porową z cebulą!
- Do garnka wlewamy ok.1,5 l wody.
- Wrzucamy kostkę bulionu warzywnego i gotujemy.
- Obieramy cebulę i pora. Warzywa dokładnie myjemy.
- Cebulę oraz pora kroimy w krążki (nie muszą być cienkie).
- Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i pora.
- Dodajemy szczyptę cukru. Smażymy, aż cebula przybierze brązowy kolor.
- Wówczas całość oprószamy niewielką ilością mąki i smażymy jeszcze przez chwilę.
- Całą zawartość patelni wrzucamy do gotującego się bulionu.
- Dodajemy wyciśnięty czosnek.
- Po odczekaniu kilku minut blendujemy cebulę i pora tak, aby powstała zupa-krem.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tymianek.
- Do zupy można dodać również koperek.
Grzanki:
- Chleb smarujemy z dwóch stron masłem. Kroimy w kosteczkę.
- Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Czekamy, aż się zarumieni.
- Grzankami posypujemy zupę.
Zobacz inne przepisy na zupy:
Jak zrobić zupę warzywną?
Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach
Jak zrobić białą zupę krem?
Krupnik z kaszy gryczanej - przepis
Jak zrobić zupę kalafiorową?