Fot. Fotolia
Ziemniak powszechnie uważany jest za tak pospolity a nawet nudny, że właściwie trudno wyobrazić sobie jakieś ciekawe danie z jego udziałem. Czemu tak jest? Trudno powiedzieć, bo przecież ziemniak to warzywo o zróżnicowanym, w zależności od odmiany smaku! Na dodatek jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym produktem, z którego przyrządzić można także wykwintne dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości. Jednym z nich może być np. Zupa-krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi. Podajemy przepis na 4 porcje.
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 1 l bulionu warzywnego
- 60 g cebuli
- 20 g mąki
- sól i pieprz
- 100 ml świeżej śmietany
- 15 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 1 żółtko
- Glassa Gastronomica Ponti
- majeranek
- 150 g gotowego ciasta francuskiego
- 30 g parmezanu
- papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i rumienić całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wlać bulion i gotować przez 40 minut. Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na koniec dodać śmietanę.
Przygotowanie paluszków: Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować żółtkiem, posmarować parmezanem i słodką papryką. Następnie wyciąć z ciasta paski i owinąć je wzdłuż siebie tworząc ,,warkocze”. Piec w temperaturze ok. 200 °C przez około 12 minut. Krem z ziemniaków podawać udekorowany polewą, szczyptą majeranku w towarzystwie chrupkich paluszków.
Źródło: Materiały prasowe Tok Tok/ indexfood.pl
Zobacz także: Przepis na rozgrzewający krem pomidorowy