Zupa krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi - przepis

Podajemy przepis na zupę-krem z ziemniaków. Paluszki paprykowe przygotowujemy z gotowego ciasta francuskiego, parmezanu i słodkiej papryki. Zupa krem z ziemniaków to dobry wybór na obiad o każdej porze roku.
/ 21.03.2014 10:47

Krem z ziemniaków

Fot. Fotolia

Ziemniak powszechnie uważany jest za tak pospolity a nawet nudny, że właściwie trudno wyobrazić sobie jakieś ciekawe danie z jego udziałem. Czemu tak jest? Trudno powiedzieć, bo przecież ziemniak to warzywo o zróżnicowanym, w zależności od odmiany smaku! Na dodatek jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym produktem, z którego przyrządzić można także wykwintne dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających gości. Jednym z nich może być np. Zupa-krem z ziemniaków z paluszkami paprykowymi. Podajemy przepis na 4 porcje.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 60 g cebuli
  • 20 g mąki
  • sól i pieprz
  • 100 ml świeżej śmietany
  • 15 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 żółtko
  • Glassa Gastronomica Ponti
  • majeranek
  • 150 g gotowego ciasta francuskiego
  • 30 g parmezanu
  • papryka słodka w proszku

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i rumienić całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Wlać bulion i gotować przez 40 minut. Po zakończeniu zupę zblendować tak, by miała kremową konsystencję, na koniec dodać śmietanę.

Przygotowanie paluszków: Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować żółtkiem, posmarować parmezanem i słodką papryką. Następnie wyciąć z ciasta paski i owinąć je wzdłuż siebie tworząc ,,warkocze”. Piec w temperaturze ok. 200 °C przez około 12 minut. Krem z ziemniaków podawać udekorowany polewą, szczyptą majeranku w towarzystwie chrupkich paluszków.

Źródło: Materiały prasowe Tok Tok/ indexfood.pl

Zobacz także: Przepis na rozgrzewający krem pomidorowy