fit zupa krem z dyni fot. Adobe Stock, Kalim

3 najlepsze przepisy na dietetyczną FIT zupę krem z dyni. Dlaczego warto ją jeść na odchudzanie i nie tylko?

Fit zupa krem z dyni to doskonały lekki lunch lub dietetyczna kolacja. Nie dostarcza wielu kalorii, a odżywia i delikatnie syci. Oto 3 najlepsze przepisy na: klasyczny fit krem dyniowy, fit zupę dyniową z mleczkiem kokosowym i fit krem z dyni z włoskim akcentem. Idealny lekki, jesienny i rozgrzewający lunch.
Barbara Dąbrowska / 06.09.2022 09:51
fit zupa krem z dyni fot. Adobe Stock, Kalim

Sposobów na przygotowanie fit kremu dyniowego jest wiele. Wybrałyśmy dla ciebie 3 najlepsze przepisy na zupę dyniową w dietetycznej wersji. Wypróbuj zarówno klasyczny przepis, jak i wersję na ostro z dyni Hokkaido. Daj się skusić na zaskakujący smak zupy dyniowej po włosku z dodatkiem bazylii i oliwy truflowej.

Spis treści:

  1. Prosta zupa krem z dyni FIT
  2. Krem z dyni FIT z mleczkiem kokosowym
  3. Zupa krem z dyni FIT po włosku
  4. Dlaczego warto jeść zupę z dyni?
  5. Zupa krem z dyni - kalorie i wartości odżywcze

Prosta zupa krem z dyni FIT

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni,
  • 1 mała cebula,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pestki dyni,
  • szczypta kurkumy,
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki curry,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ dyni pokrój w kostkę.
  2. Marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w półplasterki.
  3. Cebulę i czosnek posiekaj.
  4. W głębokim garnku na dnie rozgrzej oliwę.
  5. Podsmaż na złoto czosnek i cebulę.
  6. Dodaj marchew i pietruszkę – podsmażaj około 5 minut.
  7. Dorzuć dynię i przyprawy (paprykę, kurkumę i curry).
  8. Wymieszaj dokładnie warzywa z przyprawami. Trzymaj na ogniu jeszcze 3 minuty.
  9. Całość zalej bulionem warzywnym.
  10. Gotuj do miękkości warzyw.
  11. Na koniec zmiksuj zupę na gładki krem.
  12. Dopraw solą i pieprzem.
  13. Zupę podawaj posypaną pestkami dyni.

Zupa krem z dyni fitfot. Zupa krem z dyni FIT/ Adobe Stock, petrrgoskov

Krem z dyni fit z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • miąższ z jednej, małej dyni Hokkaido,
  • szklanka mleczka kokosowego,
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczki pasty paprykowej harrisa,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki wędzonej,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • sezam,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w dużą kostkę.
  2. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej olej rzepakowy.
  4. Podsmaż cebulę i czosnek.
  5. Dodaj dynię i wymieszaj z papryką wędzoną i harrisą.
  6. Podsmażaj przez 4-6 minut.
  7. Całość zalej mleczkiem kokosowym, bulionem i winem.
  8. Gotuj, aż dynia będzie zupełnie miękka.
  9. Na koniec zmiksuj zupę za pomocą blendera.
  10. Przypraw solą i pieprzem.
  11. Podawaj posypaną sezamem.
  12. Możesz nałożyć zupę do wydrążonej dyni, dzięki temu zyskasz efektowny talerz.

Zupa dyniowafot. Fit krem z dyni z mleczkiem kokosowym/ Adobe Stock, lilechka75

Zupa krem z dyni fit po włosku

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni,
  • 400 g mrożonego kalafiora,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek truflowej,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • orzeszki piniowe,
  • tarty parmezan do posypania,
  • posiekana bazylia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na małe różyczki.
  2. Dynię pokrój w kostkę.
  3. Cebulę posiekaj w drobne pióra.
  4. Rozgrzej oliwę truflową i podsmaż cebulę.
  5. Dodaj dynię i kalafior.
  6. Podsmażaj jeszcze 5 minut.
  7. Całość zalej bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  8. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na krem.
  9. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  10. Podawaj z posiekanymi liśćmi bazylii i podprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
  11. Zupę skrop octem balsamicznym i posyp parmezanem.

fit zupa krem dyniowa z parmezanemfot. Fit zupa krem z dyni po włosku/ Adobe Stock, mariashumova

Dlaczego warto jeść zupę krem z dyni?

Wartości odżywcze dyni są imponujące, dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Dynia jest odpowiednia dla dorosłych i dzieci, a wielu dietetyków zaleca również dynię dla niemowlaków. Zupa z dyni fit jest lekkostrawna, nie podrażnia przewodu pokarmowego i nadają się nawet dla małych dzieci. Jedz dynię nie tylko w sezonie. Poza okresem jesiennym możesz kupić dynię mrożoną.

Fit krem dyniowy to potrawa sycąca, pożywna i smaczna: ma wszystko, czego oczekujesz od wartościowej i zdrowej zupy.

Nie masz czasu gotować obiadu? Do zupy dyniowej dołóż kilka łyżek ugotowanej kaszy, posiekane orzechy włoskie i ser feta, by stworzyć pełnowartościowy posiłek. Duży garnek wystarczy ci na kilka dni.

Wymieniaj dodatki, by za każdym razem zmieniać smak dania i wzbogacić je w inne wartości prozdrowotne. Dodawaj do fit zupy z dyni:

  • pestki słonecznika/dyni,
  • posiekane orzechy,
  • jajko na twardo,
  • grillowaną pierś z kurczaka,
  • wędzone tofu,
  • różne rodzaje kasz,
  • ryż brązowy,
  • posiekane chili.

Zupa krem z dyni - kalorie i wartości odżywcze

Dynia jest niskokaloryczna, 100 g warzywa dostarcza zaledwie 33 kcal. Niskokaloryczna dynia pozwala na przygotowanie niskokalorycznej zupy: 100 ml zupy krem z dyni ma tylko 36 kcal. Kaloryczność zupy dyniowej zwiększa się, jeśli dodajesz do niej mleczko kokosowe, ser, oliwę z oliwek lub orzechy. To dlatego odchudzająca dieta dyniowa, na której jada się dynię w wielu formach, cieszy się dużą popularnością.

To warzywo o wysokiej zawartości beta-karotenu, który chroni wzrok i opóźnia starzenie się skóry. Dostarcza także dużej ilości potasu, który wspiera pracę mięśni i stabilizuje ciśnienie krwi. Wszystkie wartości odżywcze dyni przechodzą do fit zupy dyniowej, która jest dodatkowo wzbogacona w przeciwzapalne przyprawy.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 11.06.2012.

Czytaj także:
 Ciasto dyniowe fit w 3 odsłonach: bez cukru, z jabłkami lub z kremem kokosowym Przepis na dyniowe pancakesDynia pieczona z miodem i orzechami
 

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.