krem z dyni fit fot. Adobe Stock

Fit zupa krem z dyni - 3 najlepsze dietetyczne przepisy + wartość odżywcza

Zupa krem z dyni jest fit, niskokaloryczna i sycąca. Wykorzystaj ją jako lekki lunch lub dietetyczną kolację. Wybrałyśmy dla was 3 najlepsze przepisy: na klasyczny krem z dyni fit, zupę z dyni z mleczkiem kokosowym i zupę dyniową po włosku.
Barbara Dąbrowska / 06.10.2020 09:51
krem z dyni fit fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Przepisy na krem z dyni fit
  2. Dlaczego warto jeść zupę z dyni?

Przepisy na krem z dyni fit

Sposobów na przygotowanie kremu dyniowego jest wiele. Wybrałyśmy dla 3 najlepsze przepisy. Wypróbuj zarówno klasyczny przepis, jak i wersję na ostro z dyni Hokkaido. Daj się skusić na zaskakujący smak zupy po włosku z dodatkiem bazylii i oliwy truflowej.

Zupa krem z dyni fit

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni,
  • 1 mała cebula,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pestki dyni,
  • szczypta kurkumy,
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki curry,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ dyni pokrój w kostkę.
  2. Marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w półplasterki.
  3. Cebulę i czosnek posiekaj.
  4. W głębokim garnku na dni rozgrzej oliwę.
  5. Podsmaż na złoto czosnek i cebulę.
  6. Dodaj marchew i pietruszkę – podsmażaj około 5 minut.
  7. Dorzuć dynię i przyprawy (paprykę, kurkumę i curry).
  8. Wymieszaj dokładnie warzywa z przyprawami. Trzymaj na ogniu jeszcze 3 minuty.
  9. Całość zalej bulionem warzywnym.
  10. Gotuj do miękkości warzyw.
  11. Na koniec zmiksuj zupę na gładki krem.
  12. Dopraw solą i pieprzem.
  13. Zupę podawaj posypaną pestkami dyni.

Zupa krem z dyni fit
fot. Adobe Stock

Krem z dyni fit z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • miąższ z jednej, małej dyni Hokkaido,
  • szklanka mleczka kokosowego,
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczki pasty paprykowej harrisa,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki wędzonej,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • sezam,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w dużą kostkę.
  2. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
  3. W garnku rozgrzej olej rzepakowy.
  4. Podsmaż cebulę i czosnek.
  5. Dodaj dynię i wymieszaj z papryką wędzoną i harrisą.
  6. Podsmażaj przez 4-6 minut.
  7. Całość zalej mleczkiem kokosowym, bulionem i winem.
  8. Gotuj, aż dynia będzie zupełnie miękka.
  9. Na koniec zmiksuj zupę za pomocą blendera.
  10. Przypraw solą i pieprzem.
  11. Podawaj posypaną sezamem.
  12. Możesz nałożyć zupę do wydrążonej dyni, dzięki temu zyskasz efektowny talerz.

Zupa dyniowa
fot. Adobe Stock

Zupa krem z dyni fit po włosku

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni,
  • 400 g mrożonego kalafiora,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek truflowej,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • orzeszki piniowe,
  • tarty parmezan do posypania,
  • posiekana bazylia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na małe różyczki.
  2. Dynię pokrój w kostkę.
  3. Cebulę posiekaj w drobne pióra.
  4. Rozgrzej oliwę truflową i podsmaż cebulę.
  5. Dodaj dynię i kalafior.
  6. Podsmażaj jeszcze 5 minut.
  7. Całość zalej bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  8. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na krem.
  9. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  10. Podawaj z posiekanymi liśćmi bazylii i podprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
  11. Zupę skrop octem balsamicznym i posyp parmezanem.

Dlaczego warto jeść zupę krem z dyni?

Jest wiele powodów, by przygotować rozgrzewającą zupę dyniową. Dynia to warzywo o wysokiej wartości odżywczej, lekkostrawne i niskokaloryczne. Jest odpowiednia dla dorosłych i dzieci, a wielu dietetyków zaleca również dynię dla niemowlaków.

Zupa z dyni będzie sycąca, pożywna i smaczna.

Wartość odżywcza dyni

Dynia jest niskokaloryczna, 100 g warzywa dostarcza zaledwie 33 kcal, podczas, gdy 100 ml zupy krem z dyni ma tylko 36 kcal. Dlatego odchudzająca dieta dyniowa cieszy się dużą popularnością.

To warzywo o wysokiej zawartości beta-karotenu, który chroni wzrok i opóźnia starzenie się skóry. Dostarcza także dużej ilości potasu, który wspiera pracę mięśni i stabilizuje ciśnienie krwi.

Dania z dyni są lekkostrawne, nie podrażniają przewodu pokarmowego i nadają się nawet dla małych dzieci. Jedz dynię nie tylko w sezonie. Poza okresem jesiennym możesz kupić dynię mrożoną.

Zupa z dyni – posiłek genialny

Zupy na bazie warzyw są sycące, dzięki błonnikowi pokarmowego. Zupa krem z dyni, w zależności od dodatków może być lekkim lunchem lub daniem głównym.

Nie masz czasu gotować obiadu? Do zupy dyniowej dołóż kilka łyżek ugotowanej kaszy, posiekane orzechy włoskie i ser feta, by stworzyć pełnowartościowy posiłek. Duży garnek wystarczy ci na kilka dni.

Wymieniaj dodatki, by za każdym razem zmieniać smak dania. Dodawaj:

  • pestki słonecznika/dyni,
  • posiekane orzechy,
  • jajko na twardo,
  • grillowaną pierś z kurczaka,
  • wędzone tofu,
  • różne rodzaje kasz,
  • ryż brązowy,
  • posiekane chili.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 11.06.2012.

Więcej przepisów z dynią:
 Ciasto dyniowe fit w 3 odsłonach: bez cukru, z jabłkami lub z kremem kokosowym Przepis na dyniowe pancakesDynia pieczona z miodem i orzechami
 

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.