Sposobów na przygotowanie fit kremu dyniowego jest wiele. Wybrałyśmy dla ciebie 3 najlepsze przepisy na zupę dyniową w dietetycznej wersji. Wypróbuj zarówno klasyczny przepis, jak i wersję na ostro z dyni Hokkaido. Daj się skusić na zaskakujący smak zupy dyniowej po włosku z dodatkiem bazylii i oliwy truflowej.
Spis treści:
- Prosta zupa krem z dyni FIT
- Krem z dyni FIT z mleczkiem kokosowym
- Zupa krem z dyni FIT po włosku
- Dlaczego warto jeść zupę z dyni?
- Zupa krem z dyni - kalorie i wartości odżywcze
Prosta zupa krem z dyni FIT
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni,
- 1 mała cebula,
- 1 średnia marchewka,
- 1 średnia pietruszka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pestki dyni,
- szczypta kurkumy,
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki curry,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Miąższ dyni pokrój w kostkę.
- Marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w półplasterki.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- W głębokim garnku na dnie rozgrzej oliwę.
- Podsmaż na złoto czosnek i cebulę.
- Dodaj marchew i pietruszkę – podsmażaj około 5 minut.
- Dorzuć dynię i przyprawy (paprykę, kurkumę i curry).
- Wymieszaj dokładnie warzywa z przyprawami. Trzymaj na ogniu jeszcze 3 minuty.
- Całość zalej bulionem warzywnym.
- Gotuj do miękkości warzyw.
- Na koniec zmiksuj zupę na gładki krem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Zupę podawaj posypaną pestkami dyni.
fot. Zupa krem z dyni FIT/ Adobe Stock, petrrgoskov
Krem z dyni fit z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- miąższ z jednej, małej dyni Hokkaido,
- szklanka mleczka kokosowego,
- 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki pasty paprykowej harrisa,
- ¼ łyżeczki ostrej papryki wędzonej,
- 1 litr wywaru warzywnego,
- sezam,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w dużą kostkę.
- Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy.
- Podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj dynię i wymieszaj z papryką wędzoną i harrisą.
- Podsmażaj przez 4-6 minut.
- Całość zalej mleczkiem kokosowym, bulionem i winem.
- Gotuj, aż dynia będzie zupełnie miękka.
- Na koniec zmiksuj zupę za pomocą blendera.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Podawaj posypaną sezamem.
- Możesz nałożyć zupę do wydrążonej dyni, dzięki temu zyskasz efektowny talerz.
fot. Fit krem z dyni z mleczkiem kokosowym/ Adobe Stock, lilechka75
Zupa krem z dyni fit po włosku
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni,
- 400 g mrożonego kalafiora,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek truflowej,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- orzeszki piniowe,
- tarty parmezan do posypania,
- posiekana bazylia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalafior podziel na małe różyczki.
- Dynię pokrój w kostkę.
- Cebulę posiekaj w drobne pióra.
- Rozgrzej oliwę truflową i podsmaż cebulę.
- Dodaj dynię i kalafior.
- Podsmażaj jeszcze 5 minut.
- Całość zalej bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Za pomocą blendera zmiksuj zupę na krem.
- Dopraw zupę solą i pieprzem.
- Podawaj z posiekanymi liśćmi bazylii i podprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
- Zupę skrop octem balsamicznym i posyp parmezanem.
fot. Fit zupa krem z dyni po włosku/ Adobe Stock, mariashumova
Dlaczego warto jeść zupę krem z dyni?
Wartości odżywcze dyni są imponujące, dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Dynia jest odpowiednia dla dorosłych i dzieci, a wielu dietetyków zaleca również dynię dla niemowlaków. Zupa z dyni fit jest lekkostrawna, nie podrażnia przewodu pokarmowego i nadają się nawet dla małych dzieci. Jedz dynię nie tylko w sezonie. Poza okresem jesiennym możesz kupić dynię mrożoną.
Fit krem dyniowy to potrawa sycąca, pożywna i smaczna: ma wszystko, czego oczekujesz od wartościowej i zdrowej zupy.
Nie masz czasu gotować obiadu? Do zupy dyniowej dołóż kilka łyżek ugotowanej kaszy, posiekane orzechy włoskie i ser feta, by stworzyć pełnowartościowy posiłek. Duży garnek wystarczy ci na kilka dni.
Wymieniaj dodatki, by za każdym razem zmieniać smak dania i wzbogacić je w inne wartości prozdrowotne. Dodawaj do fit zupy z dyni:
- pestki słonecznika/dyni,
- posiekane orzechy,
- jajko na twardo,
- grillowaną pierś z kurczaka,
- wędzone tofu,
- różne rodzaje kasz,
- ryż brązowy,
- posiekane chili.
Zupa krem z dyni - kalorie i wartości odżywcze
Dynia jest niskokaloryczna, 100 g warzywa dostarcza zaledwie 33 kcal. Niskokaloryczna dynia pozwala na przygotowanie niskokalorycznej zupy: 100 ml zupy krem z dyni ma tylko 36 kcal. Kaloryczność zupy dyniowej zwiększa się, jeśli dodajesz do niej mleczko kokosowe, ser, oliwę z oliwek lub orzechy. To dlatego odchudzająca dieta dyniowa, na której jada się dynię w wielu formach, cieszy się dużą popularnością.
To warzywo o wysokiej zawartości beta-karotenu, który chroni wzrok i opóźnia starzenie się skóry. Dostarcza także dużej ilości potasu, który wspiera pracę mięśni i stabilizuje ciśnienie krwi. Wszystkie wartości odżywcze dyni przechodzą do fit zupy dyniowej, która jest dodatkowo wzbogacona w przeciwzapalne przyprawy.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 11.06.2012.
Czytaj także:
Ciasto dyniowe fit w 3 odsłonach: bez cukru, z jabłkami lub z kremem kokosowym Przepis na dyniowe pancakesDynia pieczona z miodem i orzechami
Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.