Zupa-krem z dyni z fetą

Dynia przełamana słonawym smakiem fety!
Weronika Kwaśniak / 31.10.2013 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa-krem z dyni z fetą Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 335 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 dag miąższu dyni
  • 2 ziemniaki
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 łyżki oleju z pestek dyni
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 15 dag fety w kostkach
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Miąższ dyni i obrane ziemniaki pokrój w kostkę.
2. Zalej bulionem z kurczaka, zagotuj.
3. Dodaj czosnek i pokrojoną paprykę.
4. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
5. Całość zmiksuj, ponownie podgrzej.
6. Dopraw do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
7. Dodaj olej z pestek dyni, wymieszaj, zupę rozlej do miseczek.
8. Na suchej patelni podpraż pestki dyni, posyp nimi zupę.
9. Dodatkowo posyp ją pokrojoną fetą.
10. Najlepiej podawać z grzankami!

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA