Reklama

Warto zadbać o to, by przystawki na komunię były zróżnicowane - przygotuj zarówno mięsne przekąski, jak i wegetariańskie zagryzki. Warto, by na stole komunijnym prezentowały się nienagannie i apetycznie, a zarazem były łatwe w przygotowaniu i konsumowaniu np. na stojąco.

Reklama

Spis treści:

  1. Sałatka makaronowa
  2. Papryka faszerowana
  3. Szparagi w cieście francuskim

Przystawka na komunię na zimno: sałatka makaronowa

Na przyjęciach i rodzinnych imprezach dużą popularnością cieszą się zawsze wszelkiego rodzaju sałatki, zarówno te na ciepło, jak i zimno. Możesz sięgnąć np. po kultową sałatkę gyros i sprawdzoną sałatkę Cezar. Często spotykaną przystawką na komunię jest też popularna sałatka jarzynowa, ale my proponujemy sałatkę z makaronem.

Składniki:

  • 300 g makaronu (np. kokardek),
  • 600 g wędzonej szynki lub tuńczyka z puszki,
  • 50 daj sera żółtego w kostce,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 ogórki szklarniowe,
  • 1 papryka,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • czosnek granulowany,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente i odstaw do ostudzenia. Szynkę pokrój w kostkę. Jeśli używasz tuńczyka, rozdrobnij go w palcach lub przy pomocy widelca.
  2. Paprykę umyj i pokrój w kostkę, w podobne kawałki pokrój też ser żółty. Ogórek obierz i pokrój w kostkę.
  3. Warzywa, ser i szynkę/tuńczyka wymieszaj z makaronem.
  4. Przygotuj sos z jogurtu i majonezu. Dopraw wedle uznania.
fot. Przystawki na komunię: sałatka makaronowa/Adobe Stock, lilechka75

Przystawka na komunię w domu: faszerowana papryka

Warzywa faszerowane - nadziewane pomidory, ziemniaki, pieczarki lub papryka - wyglądają efektownie, a do tego mogą być zarówno przystawką, jak i daniem głównym. Goście komunijni z pewnością docenią tego typu przekąski. Faszerowane warzywa z reguły podawane są na ciepło. Paradoksalnie nie wymagają wiele pracy i są sprawdzoną przystawką wegetariańską na komunię. Zamiast tofu możesz wykorzystać mięso mielone.

Składniki:

  • 12 papryk,
  • 400 g tofu naturalnego,
  • 100 g ryżu,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • sos sojowy,
  • olej sezamowy,
  • sól i pieprz,
  • płatki drożdżowe,
  • 200 g przecieru pomidorowego.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj tofu: pokrusz je i wsyp do miski, dodaj przyprawy, cebulę, olej sezamowy, płatki drożdżowe, sos sojowy. Mieszaninę podsmaż na patelni.
  2. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po odcedzeniu wymieszaj delikatnie z tofu.
  3. Przygotuj papryki: umyj je i osusz, wydrąż, usuń błonki i pestki.
  4. Gotowe papryki nadziewaj tofu z ryżem z dodatkiem przecieru pomidorowego.
  5. Papryki włóż do blachy i podlej 2 szklankami wody. Zapiekaj w piekarniku przez 35 minut w 180°C.
fot. Przekąska na komunię w domu: faszerowana papryka/Adobe Stock, anna_shepulova

Przystawka na komunię: szparagi w cieście francuskim

Jeśli dopracowując menu na komunię, pominęłaś przystawki, a czasu jest mało by eksperymentować z wyszukanymi przekąskami, postaw na coś prostego, a jednocześnie ciekawego w smaku. Postaw np. na szparagi w cieście francuskim czy włoskie antipasti, np. bruschettę z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią. Sięgnij też po efektowne muffiny na słono, kruche ptysie faszerowane czy smaczne roladki mięsno-warzywnym.

Składniki:

  • 300 g ciasta,
  • 2 pęczki szparagów,
  • ser tarty,
  • 200 g szynki parmeńskiej.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2 mm i pokrój w kwadraty o boku mniej więcej 5 cm.
  2. Szparagi umyj i oderwij lub odetnij zdrewniałe końcówki.
  3. Kwadraty z ciasta obróć na kształt rombu i ułóż na nich plasterki szynki, na niej połóż 2 szparagi i posyp serem.
  4. Sklej przeciwległe rogi ciasta ze sobą i wstaw szparagi w cieście francuskim do piekarnika na 20 minut na 200°C.
fot. Przystawki na komunię: szparagi w cieście francuskim/Adobe Stock, anna_shepulova

Na podstawie artykułu Weroniki Kwaśniak opublikowanego pierwotnie 20.05.2014.

Reklama

Zobacz też inne pomysły na przystawki komunijne:

Reklama
Reklama
Reklama