Pieczarki faszerowane - przepis na pieczarki nadziewane mięsem mielonym i warzywami

Farsz do pieczarek nadziewanych możesz wzbogacić również innymi warzywami według uznania, np. cukinią. W wersji wege, mięso mielone możesz zastąpić np. kaszą kuskus.
Weronika Kwaśniak / 09.12.2020 08:30
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczarki faszerowane - przepis na pieczarki nadziewane mięsem mielonym i warzywami fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dużych pieczarek,
  • 30 dag mięsa mielonego,  
  • cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej.
Przygotowanie:

Pieczarki faszerowane to przystawka, która świetnie pasuje na wiele okazji. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na sylwestra, karnawał, a także jako smaczna kolacja na ciepło.

  1. Pieczarki umyj, obierz i oderwij ogonki.
  2. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem roślinnym.
  3. Przygotuj farsz: paprykę, cebulę i ogonki pieczarek posiekaj. Wymieszaj z mielonym mięsem, roztrzepanym jajkiem, solą, pieprzem. Dopraw ziołami prowansalskimi.
  4. Przygotowanym farszem nadziewaj pieczarki.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz pieczarki faszerowane przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
  7. Podawaj na gorąco.
  8. Faszerowane pieczarki doskonale smakują z ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Zobacz więcej przepisów z pieczarkami:
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem
Jajka faszerowane pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami
Pulpety w sosie pieczarkowym
Karkówka z pieczarkami

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA