Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 dużych pieczarek,
- 30 dag mięsa mielonego,
- cebula,
- 1 czerwona papryka,
- jajko,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- olej.
Przygotowanie:
Pieczarki faszerowane to przystawka, która świetnie pasuje na wiele okazji. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na sylwestra, karnawał, a także jako smaczna kolacja na ciepło.
- Pieczarki umyj, obierz i oderwij ogonki.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem roślinnym.
- Przygotuj farsz: paprykę, cebulę i ogonki pieczarek posiekaj. Wymieszaj z mielonym mięsem, roztrzepanym jajkiem, solą, pieprzem. Dopraw ziołami prowansalskimi.
- Przygotowanym farszem nadziewaj pieczarki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz pieczarki faszerowane przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Podawaj na gorąco.
- Faszerowane pieczarki doskonale smakują z ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Zobacz więcej przepisów z pieczarkami:
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem
Jajka faszerowane pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami
Pulpety w sosie pieczarkowym
Karkówka z pieczarkami