Szybkie przekąski na imprezę możesz przygotować naprawdę niskim kosztem, a jednocześnie zachwycić swoich gości. Oprócz (lub zamiast) chipsów, paluszków czy popcornu możesz podać pyszne mini-kanapeczki inspirowane włoską bruschettą, ciepłe "ciasteczka" ze szpinakiem i fetą albo popularne parówki w cieście.
Spis treści:
- Parówki w cieście francuskim
- Kanapeczki z warzywami
- Tost na ciepło z dodatkami
- Paszteciki ze szpinakiem
Tania przekąska na imprezę: parówki w cieście francuskim
Ta tania przekąska króluje niemal na każdej imprezie. Jest nie tylko budżetowa, ale także wyjątkowo łatwa do przygotowania i zazwyczaj smakuje wszystkim. Doskonale smakuje z ketchupem, sosem serowym albo dipem typu salsa.
Składniki:
- parówki,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko,
- sól i pieprz,
- sezam (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie wyłóż na blat i lekko rozwałkuj, a następnie podziel na paski. Najłatwiej zrobisz to radełkiem do pizzy.
- Ilość pasków będzie odpowiadać ilości parówek.
- Posyp ciasto solą i pieprzem, a następnie każdy pasek weź i owiń dookoła parówki w taki sposób, aby z jednej i drugiej strony lekko wystawała.
- Ciasto posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem (jeśli używasz).
- Wstaw do piekarnika (220 stopni) na ok. 15-20 minut.
- Podawaj na ciepło.
fot. Tania przekąska na imprezę: parówki w cieście/Adobe Stock, noirchocolate
Szybkie i tanie przekąski na imprezę: kanapeczki z warzywami
Kanapeczki to zawsze świetny pomysł na przekąskę, zarówno na imprezach dla najmłodszych, jak i szalonej zabawie sylwestrowej. Do ich przygotowania możesz wykorzystać to, co akurat masz w domu - ogranicza cię tylko wyobraźnia!
Składniki:
- 2 długie bagietki,
- 2 buraki,
- 3 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- rukola lub dowolna inna sałata,
- opcjonalnie serek sałatkowy typu feta.
Sposób przygotowania:
- Bagietkę pokrój pod kątem na kanapeczki, a następnie podpiecz je krótko w piekarniku.
- Miękkie masło wymieszaj z ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę albo posiekanym drobno czosnkiem.
- Posmaruj podpieczone bagietki, ułóż sałatę oraz bardzo cienkie plasterki buraków (1-2 na kanapeczkę).
- Całość posyp pokruszoną fetą oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli masz w domu oliwę, możesz dodatkowo lekko skropić je z wierzchu.
- Gotowe kanapeczki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i zimno.
fot. Szybkie i tanie przekąski na imprezę: kanapeczki/Adobe Stock, Maksim Shebeko
Tania przekąska na imprezę: tost na ciepło z dodatkami
Tost, który imituje nieco popularną w jesienno-zimowym okresie kanapkę drwala, a jednocześnie jest jego zdrowszą domową wersją, to idealny pomysł na dużą przekąskę. Idealnie sprawdzi się na początku imprezy jako ciepłe danie na start.
Składniki:
- razowy chleb tostowy,
- wędlina drobiowa,
- dowolna sałata,
- kilka ogórków kiszonych,
- ok. 200 g żółtego sera w kostce,
- dżem żurawinowy lub specjalne powidła do mięs,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Chleb tostowy upiecz na kratce w piekarniku. Powinien być chrupiący, ale nie spalony. Możesz też zrobić to w tosterze, jeśli go posiadasz.
- Na talerzu połóż jedną kromkę, ułóż na niej sałatę, wędlinę, cienkie plasterki sera (2-3 na kanapkę), ogórki, dżem oraz ponownie wędlinę.
- Całość przykryj drugą kromką i lekko dociśnij. Zabezpiecz całość długą wykałaczką.
- Podawaj, dopóki chleb jest jeszcze w miarę ciepły.
fot. Tania przekąska na imprezę: tost na ciepło/Adobe Stock, happy_lark
Szybkie i tanie przekąski na imprezę: francuskie paszteciki ze szpinakiem
Ciasto francuskie jest niekwestionowanym królem wszystkich imprezowych przekąsek. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a w połączeniu ze szpinakiem i serkiem sałatkowym stworzy doskonałą propozycje na imprezę.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 200 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego lub w brykietach),
- 130 g serka sałatkowego typu feta,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- sól i pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Czosnek posiekaj albo przeciśnij przez praskę, a następnie podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Dodaj szpinak, zmniejsz ogień i podsmażaj pod przykryciem, aż cały się rozmrozi i rozpadnie.
- Odstaw z ognia i przestudź. Nie musi być zimny, ale nie powinien być też gorący.
- Do wystudzonego szpinaku dodaj serek oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie i podziel na dwie części, krojąc wzdłuż dłuższego boku. Powstaną dwa długie i wąskie prostokąty.
- Na połowę każdego z nich wyłóż płasko farsz (znów wzdłuż dłuższych boków), a następnie przykryj niepokrytą farszem częścią. Tak powstanie spłaszczony rulon.
- Następnie pokrój ciasto na paszteciki, ułóż na blasze i każdy z nich posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika (220 stopni) i piecz przez ok. 20 minut.
fot. Tania przekąska z ciasta francuskiego: paszteciki ze szpinakiem/Adobe Stock, O.B.
Zobacz też inne przepisy na imprezowe przekąski: