Składniki:
- 35 dag mąki pszennej
- 4 łyżki sklarowanego masła
- pół kalafiora
- kawałek papryki
- pomidor
- szczypiorek
- kawałek świeżego imbiru
- czubata łyżeczka curry
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Przygotowanie:
1. Z mąki, 2 łyżek masła, 200 ml wody i soli wyrób jednolite ciasto, schłodź.
2. Kalafior podziel na różyczki.
3. Pomidora sparz, obierz, pokrój w kostkę, podobnie jak paprykę.
4. Szczypiorek posiekaj.
5. Imbir obierz, posiekaj, przesmaż chwilę na pozostałym maśle.
6. Dodaj warzywa, przesmaż, podduś, dopraw curry i solą.
7. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój w kwadraty.
8. Kładź na nich farsz, zlep, formując trójkąty.
9. Smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
10. Osącz z nadmiaru tłuszczu.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
2. Kalafior podziel na różyczki.
3. Pomidora sparz, obierz, pokrój w kostkę, podobnie jak paprykę.
4. Szczypiorek posiekaj.
5. Imbir obierz, posiekaj, przesmaż chwilę na pozostałym maśle.
6. Dodaj warzywa, przesmaż, podduś, dopraw curry i solą.
7. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój w kwadraty.
8. Kładź na nich farsz, zlep, formując trójkąty.
9. Smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
10. Osącz z nadmiaru tłuszczu.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"