Cukinia to warzywo, które spokojnie możesz jeść na surowo lub tylko lekko obrobione na patelni czy w piekarniku. Świetnie smakuje w towarzystwie nabiału, sosów jogurtowych oraz chudych mięs. Możesz także przygotować ją w klasycznej panierce albo zrobić z niej frytki. Oto pomysły na przekąski z cukinii!
Spis treści:
Przekąski z cukinii na zimno: roladki z serem
Cukinia podzielona na cienkie plasterki idealnie sprawdzi się do przygotowania pysznych i szybkich roladek. Najlepiej smakują na zimno, ale możesz także delikatnie podgrzać cukinię w piekarniku. Taka przekąska będzie doskonałą opcją na imprezę, ale także jako szybka kolacja albo lekki lunch.
Składniki:
- cukinia,
- biały serek kanapkowy,
- papryka czerwona,
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, osusz, a następnie pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Każdy z nich z każdej strony otul solą oraz pieprzem i ułóż na płasko.
- Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. Warzywa wymieszaj z serkiem, dodaj przyprawy.
- Rozsmaruj serek na całej długości pasków z cukinii, a następnie zwiń każdy z nich w rulon. Możesz dodatkowo zabezpieczyć je wykałaczką.
- Odstaw przekąskowe roladki z cukinii na ok. 20 minut, aby smaki dobrze się "przegryzły".
fot. Przekąski z cukinii na zimno/Adobe Stock, Leon
Frytki z cukinii na przekąskę
Cukinia idealnie nadaje się do przygotowania chrupiących frytek. Możesz także wykorzystać marchewkę, pietruszkę albo bataty. Frytki z cukinii możesz upiec w piekarniku albo przygotować w głębokim tłuszczu.
Składniki:
- cukinia,
- jajko,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki rozmarynu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, osusz i pokrój w słupki. Nie mogą być zbyt cienkie.
- W jednej misce rozbełtaj jajko z przyprawami, do drugiej wsyp trochę bułki tartej.
- Na patelni rozgrzej olej, a kiedy będzie miał już odpowiednią temperaturę, zacznij panierować frytki.
- Każdy słupek cukinii zamocz najpierw w jajku, potem w bułce, a następnie od razu wrzuć na rozgrzany olej.
- Smaż kilka minut, aż frytki się zarumienią.
- Podawaj z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym.
fot. Przekąski z cukinii: frytki/Adobe Stock, anna_shepulova
Przekąski z cukinii: placki cukiniowe
Placki z cukinii często goszczą na obiadowym stole, ale są też dobrą przekąską na zimno. Są pyszne, sycące, a dodatkowo możesz dowolnie modyfikować przepis, dodają do niego ulubione warzywa czy przyprawy. Placki z cukinii świetnie smakują z kremowym sosem tzatziki albo sosem czosnkowym.
Składniki:
- cukinia,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 100-130 g mąki pszennej,
- jajko,
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie,
- szczypta słodkiej papryki,
- opcjonalnie: garść żółtego tartego sera.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Cukinię umyj, osusz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pół łyżeczki soli, zamieszaj, a następnie ułóż miskę pod kątem, aby nadmiar wody spłynął. Odstaw cukinię na ok. 15-20 minut.
- Po tym czasie dokładnie odsącz ją z nadmiaru wody, do miski dodaj jajko, cebulę, czosnek, przyprawy oraz mąkę. Wymieszaj. Gotowe ciasto nie może być zbyt lejące.
- Jeśli używasz sera żółtego, dodaj go do masy i całość ponownie wymieszaj.
- Gotowe placki smaż na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony - muszą się dobrze zarumienić.
fot. Placki z cukinii jako przekąska/Adobe Stock, julie208
Przekąski z cukinii: cukinia grillowana
Grillowaną cukinię możesz przygotować na klasycznym grillu, w opiekaczu z odpowiednimi blaszkami, na patelni grillowej, a także w piekarniku. Najważniejszy jest dobór przypraw. Dobrym pomysłem jest nadzianie ich na długi patyk do szaszłyków.
Składniki:
- cukinia,
- sól i pieprz,
- ulubione przyprawy i zioła grillowe, np. tymianek, rozmaryn, słodka papryka (może być też przyprawa kebab-gyros),
- olej.
Sposób przygotowania:
- Wskazówka: cukinia sama w sobie ma neutralny smak, dlatego nie bój się wyrazistych przypraw i ziół.
- Cukinię umyj, osusz, a następnie pokrój w krążki średniej grubości. Wrzuć je do miski i dodaj olej, a następnie przyprawy.
- Wszystkie kawałki cukinii dokładnie obtocz w przyprawach, a następnie nabij na patyki do szaszłyków.
- Tuż przed ugrillowaniem jeszcze raz posyp delikatnie każdy krążek przyprawami z każdej strony (już bez soli i pieprzu), a następnie ułóż na grillu, patelni lub w piekarniku (bezpośrednio na kratce).
- Grilluj, aż cukinia się zarumieni i pojawią się na niej charakterystyczne paski z grillowania.
fot. Przekąski z cukinii: cukinia grillowana/Adobe Stock, chachamp
Zobacz także inne pomysły na dania z cukinii: