Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 g dowolnego makaronu,
- 200 g gotowanej szynki wieprzowej,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki majonezu,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Sałatka makaronowa z wędliną to prosta przystawka idealna na przyjęcie. Do jej przygotowania możesz wykorzystać dowolny kształt makaronu - u nas występują tak zwane „kolanka".
Zamiast szynki wieprzowej, możesz dodać tę z kurczaka lub indyka, albo zamienić ją na coś bardziej charakterystycznego w smaku - salami, chorizo albo kindziuk.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Szynkę, obie papryki i cebulę pokrój w kostkę (cebula powinna być pokrojona bardzo drobno, reszta składników może być grubiej).
- Wszystko przełóż do dużej miski.
- Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Polej nim wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj posiekany drobno szczypiorek.
- Sałatkę makaronową z wędliną podawaj schłodzoną, udekorowaną koperkiem.
Więcej przepisów na sałatki:
Przepisy na sałatki z kurczakiem
Przepisy na sałatki z krewetkami
Sałatka z dynią i fetą