Składniki:
- 50 dag schabu
- pomarańcza
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki zielonych oliwek
- olej do smażenia
- 5 dag mielonych migdałów
- 100 ml bulionu drobiowego
- sól
- mielona ostra papryka
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę.
2. Oprósz solą i pieprzem.
3. Pomarańczę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem.
4. Zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok.
5. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
6. Mięso obsmaż na oleju.
7. Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż całość 2–3 minuty, co jakiś czas mieszając.
8. Dodaj zmielone migdały, skórkę i sok z pomarańczy oraz oliwki i przyprawy.
9. Całość podlej bulionem i duś na małym ogniu ok. 5 min.
10. Podawaj na gorąco lub na zimno, np. z bagietką.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"