Przepisy na nalewki - 35 sprawdzonych przepisów na domowe trunki
fot. Adobe Stock
Przepisy na nalewki nie są trudne, ale dość pracochłonne. Podstawą są odpowiednio dobrane proporcje składników i jakość owoców - powinny być jędrne, o pięknym kolorycie.
Przepisy na nalewki zazwyczaj wyglądają podobnie - owoce zalewa się alkoholem, po jakimś czasie nalew łączy się z syropem cukrowym, przelewa do mniejszych butelek i odstawia do leżakowania.
Domowe nalewki to świetny i sprawdzony pomysł na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Nie są one typowym napojem alkoholowym - zazwyczaj nie bywają serwowane na imprezach - spożywa się je głównie ze względów zdrowotnych.
Proces powstawania nalewek jest zawsze czasochłonny. Przygotowany przysmak musi „odleżeć", aby w pełni rozwinął się jego smak i zapach. Nalewki przyrządza się przede wszystkim z owoców - truskawek, wiśni, malin, aronii, gruszek czy pigwy, ale można je również przygotować z ziół - szałwii, mięty, bazylii czy oregano. Sprawdź naszych 35 przepisów na domowe nalewki!
Owoce przełóż do dużego słoja i zalej połową spirytusu.
Wstrząśnij całością i szczelnie zamknij. Odstaw słoik w ciemne, ciepłe miejsce na około 5 tygodni. Pamiętaj, by od czasu do czasu potrząsnąć słojem.
Nalew przelej do mniejszego słoja, a wiśnie zalej drugą porcją spirytusu i zasyp cukrem. Słoik zakręć i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około 7 dni, aż cukier się rozpuści.
Nalew połącz z syropem cukrowym i przelej do butelek. Nalewkę z wiśni odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 3 miesiące.
Miodówka to prawdziwa uczta dla podniebienia – słodka, intensywna i pełna naturalnych aromatów. Zastanawiasz się, jak ją przygotować samodzielnie w domu? Sprawdź te pyszne przepisy - nie tylko tradycyjną recepturę, ale także pomysły na wariacje z imbirem, cytryną i innymi dodatkami. Sprawdź, jak zaskoczyć gości domową nalewką.
Przetwory z gruszek pozwolą ci zamknąć smaki jesieni w słoikach. Od tradycyjnego dżemu i musu, przez gruszki w occie, aż po egzotyczny chutney i aromatyczną nalewkę – te przetwory z pewnością urozmaicą twoją spiżarnię i dodadzą wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Zobacz te aromatyczne przepisy.
Nalewka z jeżyn to doskonały dodatek do potraw z dziczyzny lub słodkich deserów. Przepis na jeżynową nalewkę jest banalny: zasyp owoce cukrem, dodaj wybrany alkohol (spirytus, wódkę lub bimber) i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Nalewka z jeżyn nie potrzebuje innych dodatków.
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
Przetwory z wiśni, samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce albo te lekko przejrzałe. Z wiśni przygotujesz pyszne soki, dżemy, a także napoje alkoholowe. Doskonale smakują jako dodatek do słodkich i mięsnych potraw.
Pyszna nalewka z truskawek to idealny trunek na lato, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości. Możesz przygotować ją zarówno na wódce, jak i spirytusie, a także na świeżych i mrożonych owocach lub samym soku. Zobacz, jak przygotować idealną nalewkę.
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, kaszlu, anemii, a także problemach z trawieniem i wzdęciach. Morwę można coraz częściej kupić w Polsce. Można z niej przygotować smaczną nalewkę z morwy, która ma korzystny wpływ na zdrowie. Poznaj właściwości prozdrowotne czarnej morwy. Jej wartości odżywcze też robią wrażenie.
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Przygotuj nalewkę z czarnej porzeczki, a kiedy nadejdzie zima, będzie ci przypominać smaki lata. Przepis babci Irenki jest perfekcyjny - dzięki niemu trunek ma prawdziwie głęboki smak.
Nalewka z wiśni z pestkami jest szybka w przygotowaniu - nie musisz drylować owoców, aby ją zrobić. Jeśli chcesz, smak nalewki możesz podkręcić przyprawami korzennymi.
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.