Przepisy na nalewki fot. Adobe Stock

Przepisy na nalewki - 35 sprawdzonych przepisów na domowe trunki

Przepisy na nalewki nie są trudne, ale dość pracochłonne. Podstawą są odpowiednio dobrane proporcje składników i jakość owoców - powinny być jędrne, o pięknym kolorycie.
Małgorzata Machnicka / 12.08.2020 09:29
Przepisy na nalewki fot. Adobe Stock

Przepisy na nalewki zazwyczaj wyglądają podobnie - owoce zalewa się alkoholem, po jakimś czasie nalew łączy się z syropem cukrowym, przelewa do mniejszych butelek i odstawia do leżakowania.

Domowe nalewki to świetny i sprawdzony pomysł na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Nie są one typowym napojem alkoholowym - zazwyczaj nie bywają serwowane na imprezach - spożywa się je głównie ze względów zdrowotnych.

Proces powstawania nalewek jest zawsze czasochłonny. Przygotowany przysmak musi „odleżeć", aby w pełni rozwinął się jego smak i zapach. Nalewki przyrządza się przede wszystkim z owoców - truskawek, wiśni, malin, aronii, gruszek czy pigwy, ale można je również przygotować z ziół - szałwii, mięty, bazylii czy oregano. Sprawdź naszych 35 przepisów na domowe nalewki!

Spis treści:

  1. Przepis na nalewkę wiśniową
  2. Przepis na nalewkę ziołową
  3. Przepis na nalewkę z gruszek

Przepis na nalewkę wiśniową

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 700 g cukru,
  • 1 l spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i wydryluj.
  2. Owoce przełóż do dużego słoja i zalej połową spirytusu. 
  3. Wstrząśnij całością i szczelnie zamknij. Odstaw słoik w ciemne, ciepłe miejsce na około 5 tygodni. Pamiętaj, by od czasu do czasu potrząsnąć słojem. 
  4. Nalew przelej do mniejszego słoja, a wiśnie zalej drugą porcją spirytusu i zasyp cukrem. Słoik zakręć i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około 7 dni, aż cukier się rozpuści.
  5. Nalew połącz z syropem cukrowym i przelej do butelek. Nalewkę z wiśni odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 3 miesiące.  

nalewka z wiśni
fot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę ziołową

Składniki:

  • 10 liści mięty,
  • 5 liści bazylii,
  • 10 liści szałwii,
  • 10 gałązek melisa,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 1 l wódki,
  • 200 ml wody,
  • szklanka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj zioła i porwij je na mniejsze kawałki, aby uwolnić ich aromat. 
  2. Przełóż zioła do słoika i zalej wódką. Zakręć i odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie zlej nalew do innego słoika, a zioła zalej wystudzonym syropem przygotowanym z wody i miodu. Odstaw na 7-10 dni.
  4. Nalew połącz z syropem, zakręć i odstaw na minimum 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
  5. Nalewkę ziołową przefiltruj przez gazę i przelej do mniejszych butelek. 

nalewka ziołowa
fot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę z gruszek

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 1 l spirytusu,
  • 500 g cukru,
  • laska wanilii,
  • 7-8 goździków. 

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, usuń z nich szypułki i ogonki. Nie obieraj ich!
  2. Pokrój na mniejsze kawałki i razem z pestkami przełóż do dużego słoja.
  3. Dodaj laskę wanilii i goździki i zalej całość spirytusem. Odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce na około 2-3 miesiące. 
  4. Po tym czasie zlej spirytus, a owoce zasyp cukrem i co jakiś czas potrząsaj słojem. 
  5. Po około 7 dniach, gdy cały cukier już się rozpuści, zlej powstały syrop i wymieszaj z częścią z alkoholem i zostaw na 2-3 dni.
  6. Nalewkę z gruszek przefiltruj i rozlej do mniejszych butelek. 

nalewka z gruszek
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na nalewki:

Nalewka z dzikiej róży - przepis na domową nalewkę
Nalewka z dzikiej róży - przepis na domową nalewkę
Nalewka z dzikiej róży pachnie i smakuje wyśmienicie. Do jej przygotowania potrzebujesz kilograma owoców, zbieranych tuż po pierwszych przymrozkach.
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Nalewka z jeżyn - przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z jeżyn - przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z jeżyn to doskonały dodatek do potraw z dziczyzny lub słodkich deserów. Zasyp owoce cukrem, dodaj wybrany alkohol i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce.
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie
Nalewka z mięty jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Od zalania liści mięty spirytusem, jest gotowa do spożycia po około 4 tygodniach.
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Nalewka z truskawek - 2 sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z truskawek - 2 sprawdzone przepisy na wódce i spirytusie
Przepis na nalewkę z truskawek jest prosty i szybki. Owoce zasyp cukrem, dodaj miętę, cynamon lub skórkę z limonki. Zalej spirytusem lub wódką i zostaw na 3 tygodnie.
Morwa czarna - przepis na nalewkę, wartości odżywcze, właściwości
Morwa czarna - przepis na nalewkę, wartości odżywcze, właściwości
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, anemii, a także problemach z trawieniem. Można z niej przygotować smaczną nalewkę, która ma korzystny wpływ na zdrowie.
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 4 miesiącach od przygotowania. Wystarczą dwa kilogramy owoców, cukier i wybrany alkohol.
NALEWKA Z WIŚNI: nalewka z wiśni z pestkami i inne
NALEWKA Z WIŚNI: nalewka z wiśni z pestkami i inne
Nalewka z wiśni to doskonały napój alkoholowy na imprezy okolicznościowe, który przygotujesz sam w domu – sprawdź nasze przepisy!
MIODÓWKA: nalewka z pigwy z miodem, nalewka miodowa
MIODÓWKA: nalewka z pigwy z miodem, nalewka miodowa
Miodówka to delikatny napój alkoholowy, który smakuje doskonale z deserami na bazie cytrusów – sprawdź!
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!
JARZĘBINA: nalewka z jarzębiny, dżem z jarzębiny i inne
JARZĘBINA: nalewka z jarzębiny, dżem z jarzębiny i inne
Jarzębina to jesienny przysmak idealny do przygotowania dżemów lub nalewki – sprawdź nasze przepisy!
ROKITNIK: olej rokitnikowy, sok z rokitnika, nalewka z rokitnika
ROKITNIK: olej rokitnikowy, sok z rokitnika, nalewka z rokitnika
Owoce rokitnika idealnie komponują się w dżemach, nalewkach lub soku domowej roboty – sprawdź nasze przepisy!
PIGWA: pigwa nalewka, pigwa sok, pigwa syrop
PIGWA: pigwa nalewka, pigwa sok, pigwa syrop
Pigwa to składnik wielu nalewek, soków i deserów, który z pewnością powinien znaleźć się w Twoim menu – sprawdź nasze przepisy!
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Z charakterystyczną, cierpką nutą!
Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn
Poznaj jej zdrowotne właściwości!
Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie
Wybierz ulubione owoce - jagody, maliny, jeżyny, borówki lub poziomki!
Nalewka z pigwy - przepis na pyszną nalewkę
Nalewka z pigwy - przepis na pyszną nalewkę
Do czego najlepiej wykorzystać owoce pigwy? Sprawdź nasz przepis na nalewkę!
Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie
Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie
Ta pigwowa nalewka nie może się nie udać - wypróbuj nasz przepis!
Nalewka na czosnku
Nalewka na czosnku
Nalewka na czosnku ma właściwości lecznicze - wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia trawienie
Nalewka z pigwy - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z pigwy - przepis składniki i przygotowanie
Nalewkę z pigwy podawaj z czystą lub rozcieńczoną wodą, najlepiej lekko schłodzoną.
Nalewka jarzębinowa
Nalewka jarzębinowa
Nalewkę jarzębinową rób tylko z przemrożonych owoców, wtedy pozbędziesz się smaku goryczki
Nalewka pieprzowa
Nalewka pieprzowa
Ponoć działa cuda przy bólu żołądka. Świetna też na stany grypowe – błyskawicznie i silnie rozgrzewa.
Nalewka z jałowca
Nalewka z jałowca
Nalewka z jałowca jest skuteczna przy niestrawności, przejedzeniu i przy przeziębieniach – odtruwa i oczyszcza organizm
nalewka brzoskwiniowa - przepis
nalewka brzoskwiniowa - przepis
Zatrzymaj brzoskwinie na cały rok, przygotowując prostą nalewkę brzoskwiniową!
Nalewka z czarnej porzeczki - przepis
Nalewka z czarnej porzeczki - przepis
Przygotuj nalewkę z czarnej porzeczki, a kiedy nadejdzie zima, będzie Ci przypominać smaki lata!
Tagi: nalewka