ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne

ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne fot. Fotolia
Żurawina pomimo swojej cierpkości idealnie komponuje się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach – sprawdź nasze pomysły!
Sylwia Kazimierczuk / 25.09.2017 14:05
ŻURAWINA: nalewka z żurawiny, żurawina przetwory i inne fot. Fotolia

Żurawina to bogactwo błonnika i witamin B1, B2, B6, C, E oraz karotenu. Doskonale nadaje się do przygotowania nalewki na przeziębienie lub aromatycznego sosu. Ciekawie komponuje się z pieczonym drobiem oraz jako składnik deserów. Sprawdź nasze przepisy na wykorzystanie żurawiny!

Nalewka z żurawiny

Oto składniki na nalewkę z żurawiny:

  • 2 szklanki cukru
  • szklanka wody
  • opakowanie świeżej żurawiny
  • 3 szklanki wódki lub spirytusu

Jak zrobić nalewkę z żurawiny?

Na początku rozpuszczamy cukier w wodzie w rondelku. Gotujemy przez 5 minut do momentu, aż się rozpuści. Przekładamy do ostudzenia. Żurawinę przekładamy do miksera i mielimy na drobniejsze kawałki. Wlewamy wódkę i zalewamy całość. Odkładamy na dwa tygodnie i zamykamy szczelnie. Po tym czasie przecedzamy i przelewamy do butelek i zamykamy. Tak przygotowana nalewka idealnie smakuje w towarzystwie dań mięsnych oraz deserów owocowych.

Żurawina przetwory

Oto składniki na dżem z żurawiny:

  • opakowanie świeżej żurawiny
  • szklanka cukru
  • cynamon

Jak zrobić dżem z żurawiny?

Do dużego garnka wsypujemy żurawinę i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając, zapobiegając przywieraniu. Gotujemy przez 15 minut do miękkości. Przekładamy do blendera i miksujemy do momentu, aż wszystko stanie się gładką papką. Następnie wkładamy ponownie do garnka i gotujemy do zgęstnienia. Przekładamy do słoików, zamykamy szczelnie i pasteryzujemy. Tak przygotowane dżemy z żurawiny możemy dodawać do naleśników, jak i dań z mięsem.

Kaczka z żurawiną

Oto składniki na kaczkę z żurawiną:

  • piersi z kaczki
  • 3 szalotki
  • oliwa z oliwek
  • liście laurowe
  • anyż
  • skórka z pomarańczy
  • szklanka czerwonego wina
  • wywar drobiowy
  • 50 g żurawiny
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić kaczkę z żurawiną?

Piersi z kaczki dokładnie myjemy i doprawiamy pieprzem i solą. Nacinamy skórę w drobną kratkę. Następnie siekamy drobno szalotki. Podsmażamy razem z piersią z kaczki przez około 10 minut. Wyciskamy sok z pomarańczy i obieramy skórkę. Łączymy z winem, wywarem drobiowym oraz przyprawami. Zalewamy pierś z kurczaka i dusimy przez 30 minut. Na koniec dodajemy żurawinę i dusimy kolejne 10 minut. Tak przygotowaną soczystą pierś z kaczki możemy podawać na uroczyste spotkania w gronie rodziny.

Zobacz inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA