Żurawina to bogactwo błonnika i witamin B1, B2, B6, C, E oraz karotenu. Doskonale nadaje się do przygotowania nalewki na przeziębienie lub aromatycznego sosu. Ciekawie komponuje się z pieczonym drobiem oraz jako składnik deserów. Sprawdź nasze przepisy na wykorzystanie żurawiny!
Nalewka z żurawiny
Oto składniki na nalewkę z żurawiny:
- 2 szklanki cukru
- szklanka wody
- opakowanie świeżej żurawiny
- 3 szklanki wódki lub spirytusu
Jak zrobić nalewkę z żurawiny?
Na początku rozpuszczamy cukier w wodzie w rondelku. Gotujemy przez 5 minut do momentu, aż się rozpuści. Przekładamy do ostudzenia. Żurawinę przekładamy do miksera i mielimy na drobniejsze kawałki. Wlewamy wódkę i zalewamy całość. Odkładamy na dwa tygodnie i zamykamy szczelnie. Po tym czasie przecedzamy i przelewamy do butelek i zamykamy. Tak przygotowana nalewka idealnie smakuje w towarzystwie dań mięsnych oraz deserów owocowych.
Żurawina przetwory
Oto składniki na dżem z żurawiny:
- opakowanie świeżej żurawiny
- szklanka cukru
- cynamon
Jak zrobić dżem z żurawiny?
Do dużego garnka wsypujemy żurawinę i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając, zapobiegając przywieraniu. Gotujemy przez 15 minut do miękkości. Przekładamy do blendera i miksujemy do momentu, aż wszystko stanie się gładką papką. Następnie wkładamy ponownie do garnka i gotujemy do zgęstnienia. Przekładamy do słoików, zamykamy szczelnie i pasteryzujemy. Tak przygotowane dżemy z żurawiny możemy dodawać do naleśników, jak i dań z mięsem.
Kaczka z żurawiną
Oto składniki na kaczkę z żurawiną:
- piersi z kaczki
- 3 szalotki
- oliwa z oliwek
- liście laurowe
- anyż
- skórka z pomarańczy
- szklanka czerwonego wina
- wywar drobiowy
- 50 g żurawiny
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Jak zrobić kaczkę z żurawiną?
Piersi z kaczki dokładnie myjemy i doprawiamy pieprzem i solą. Nacinamy skórę w drobną kratkę. Następnie siekamy drobno szalotki. Podsmażamy razem z piersią z kaczki przez około 10 minut. Wyciskamy sok z pomarańczy i obieramy skórkę. Łączymy z winem, wywarem drobiowym oraz przyprawami. Zalewamy pierś z kurczaka i dusimy przez 30 minut. Na koniec dodajemy żurawinę i dusimy kolejne 10 minut. Tak przygotowaną soczystą pierś z kaczki możemy podawać na uroczyste spotkania w gronie rodziny.