Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 0,5 l spirytusu
- 0,7 l wody
- rodzynki
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1 łyżka stołowa cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Spirytus wymieszaj z zimną, ale przegotowaną wodą.
- Owoce pigwy obierz i pokrój na ćwiartki, wykrajając nasionka.
- Wsyp owoce do dużego słoika lub innego naczynia.
- Dodaj miód i cukier, kilka rodzynek i trochę soku z cytryny.
- Zalej spirytusem rozcieńczonym z wodą.
- Zakręć słoik i na 3 tygodnie odstaw w nasłonecznione miejsce.
- Po upływie 3 tygodni nalewkę przelej do butelek.
- Zamknij szczelne butelki i odstaw je w ciemne miejsce - nalewka najsmaczniejsza będzie po upływie kilku miesięcy.