Najlepsze przepisy na makowiec siostry Anastazji w wersji klasycznej, japońskiej, ucieranej oraz na kruchym spodzie

makowiec siostry anastazji fot. Adobe Stock, teressa
Makowiec siostry Anastazji smakuje doskonale w każdej wersji. Będzie idealny podczas wigilijnej kolacji, a także do porannej czy też popołudniowej świątecznej kawy. Wypróbuj klasyczny zawijany przepis, spróbuj makowca japońskiego, ucieranego oraz z dodatkiem jabłek. Wybierz ten, który najbardziej ci smakuje.
/ 13.12.2023 05:20
makowiec siostry anastazji fot. Adobe Stock, teressa

Pyszny makowiec świąteczny według przepisu siostry Anastazji doskonale pasuje do świątecznych i wigilijnych potraw. Możesz dowolnie udekorować gotowy wypiek lukrem, cukrem pudrem albo płynną czekoladą. Ciekawą wariacją będzie także makowiec japoński siostry Anastazji, czyli lekki i puszysty przepis z dodatkiem świeżych owoców. Zobacz te propozycje i wybierz coś dla siebie.

Spis treści:

  1. Makowiec zawijany siostry Anastazji
  2. Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji
  3. Makowiec ucierany siostry Anastazji
  4. Makowiec krucho drożdżowy siostry Anastazji
  5. Makowiec z jabłkami siostry Anastazji

Makowiec zawijany siostry Anastazji

Klasyczny makowiec zawijany sprawdza się idealnie zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Najlepiej przygotować go 2-3 dni przed świętami, aby ciasto dobrze połączyło się z masą, a sam wypiek stał się miękki.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • puszka gotowej masy makowej,
  • 180 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka,
  • 75 g świeżych drożdży,
  • 6 jajek,
  • 60 g cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek, a mąkę przesiej do miski.
  2. Drożdże wkrusz do wysokiego naczynia, zasyp połową cukru (30 g) i zalej mlekiem. Pamiętaj, że nie może być zbyt gorące.
  3. Zasyp całość 4 łyżkami mąki, nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  4. W tym czasie rozpuść i wystudź lekko masło, a w osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj rozczyn drożdżowy, proszek do pieczenia i całość wymieszaj.
  5. Następnie przełóż masę do mąki i wyrób ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  6. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy już wyrośnie, rozwałkuj na grubość ok. 2-3 cm. Jeśli chcesz, możesz podzielić ciasto i masę na równe części i przygotować kilka makowców.
  7. Gotową masę makową przełóż do miski, a białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie bardzo ostrożnie, małymi porcjami połącz białka z masą.
  8. Tak przygotowany "farsz" przełóż na ciasto, zawiń w rulon i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 45-50 minut.
  9. Jeśli rulon się rozpada, zawiń makowca w papier do pieczenia, ale pamiętaj, aby zostawić trochę luzu - ciasto w piekarniku urośnie. Możesz też włożyć rulon do keksówki.
  10. Gotowy makowiec udekoruj wedle uznania np. cukrem pudrem.

makowiec zawijany siostry anastazji

fot. Makowiec zawijany siostry Anastazji/Adobe Stock, agneskantaruk

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Makowiec na kruchym cieście, bez zawijania, to równie ciekawa propozycja na świąteczny deser. Możesz udekorować wierzch czekoladą, prażonymi migdałami lub bakaliami. Możesz upiec jeden większy blat ciasta lub podzielić go na dwie części i upiec w mniejszych blachach.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • puszka masy makowej (lub 800 g domowej),
  • 6 jajek,
  • 200 g cukru pudru,
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek, a mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski.
  2. Dodaj żółtka, cukier puder i miękkie masło (może być rozpuszczone i wystudzone). Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto, a następnie zawiń je w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
  3. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj je na 2-3 cm blat. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Masę makową przełóż do miski, a białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Tak przygotowaną pianę ostrożnie połącz z masą, a następnie rozłóż na cieście.
  5. Tak przygotowany makowiec piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. Po wystudzeniu udekoruj płynną czekoladą, lukrem lub cukrem pudrem.

makowiec na kruchym cieście siostry anastazji

fot. Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Makowiec ucierany siostry Anastazji

Ciasto ucierane jest szybkie i proste, a w połączeniu z masą makową idealnie prezentuje się na świątecznym stole. W ten sam sposób możesz przygotować także pyszny seromakowiec siostry Anastazji.

Składniki:

  • 250 g suchego maku,
  • 300 g cukru,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cynamonu,
  • opcjonalnie aromat migdałowy lub waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Następnie odcedź go, wystudź i przepuść przez maszynkę do mielenia. Jeśli jej nie masz, spróbuj użyć blendera lub malaksera.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
  3. Wystudzony, zmielony mak utrzyj z cukrem, a kiedy składniki się połączą, powoli dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
  4. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon oraz aromat. Na koniec połącz ostrożnie z białkową pianą.
  5. Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 45-50 minut.
  6. Gotowy makowiec udekoruj cukrem pudrem, płatkami migdałowymi lub czekoladą.
  7. Drugi wariant: przygotuj klasyczne ciasto ucierane bez maku, upiecz dwa blaty, a następnie przełóż je gotową masą makową.

makowiec ucierany siostry anastazji

fot. Makowiec ucierany siostry Anastazji/Adobe Stock, Anatoly Repin

Makowiec krucho drożdżowy siostry Anastazji

Makowiec krucho-drożdżowy to wariacja na temat klasycznego zawijańca. Możesz z tak przygotowanego ciasta i maku zrobić świąteczny rulon albo upiec całość w blasze z dodatkową kruszonką.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 600 g gotowej lub domowej masy makowej,
  • 120 g cukru pudru,
  • 130 g masła,
  • 50 ml mleka,
  • 3 jajka + 2 białka,
  • 50 g drożdży,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, zasyp je 4 łyżkami cukru i zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Całość wymieszaj, zasyp 3 łyżkami mąki, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  2. W tym czasie do osobnej miski przesiej mąkę, a masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
  3. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z resztą cukru pudru na puszysty, jasny krem. Dodaj do niego rozpuszczone masło, zaczyn drożdżowy oraz mąkę.
  4. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Białka ubij na sztywno i ostrożnie połącz z masą makową.
  6. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieć, a następnie oddziel 1/3. Pozostałą część rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na wierzchu ułóż masę makową, a następnie poszarpaną resztę ciasta (będzie to kruszonka).
  8. Tak przygotowany makowiec wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 45-50 minut.
  9. Udekoruj wedle uznania.

makowiec krucho drożdżowy siostry anastazji

fot. Makowiec krucho drożdżowy siostry Anastazji/Adobe Stock, IngridHS

Makowiec z jabłkami siostry Anastazji

Makowiec z jabłkami jest z kolei wariacją na temat makowca japońskiego. Dodatek jabłek sprawia, że gotowy wypiek jest bardziej wilgotny, przez co idealnie pasuje do świątecznej kawy.

Składniki:

  • 250 g maku lub gotowej masy,
  • 500 ml mleka (jeśli używasz suchego maku),
  • 6 jajek,
  • 120 g cukru pudru,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 4 jabłka,
  • łyżka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Mak umieść w rondelku, zalej mlekiem i zagotuj. Na małym ogniu gotuj 2-3 minuty, a następnie odcedź i zmiel w maszynce.
  3. Jeśli używasz gotowej masy makowej, pomiń ten etap.
  4. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
  5. Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, a następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając.
  6. Następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj całość.
  7. Przelej gotową masę do formy i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę.
  8. Gotowy makowiec udekoruj domowym lukrem.

makowiec z jabłkami siostry anastazji

fot. Makowiec z jabłkami siostry Anastazji/Adobe Stock, Natallya_ph

Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji:

Uszka siostry Anastazji – tradycyjny przepis na wigilijny przysmak
Uszka siostry Anastazji – tradycyjny przepis na wigilijny przysmak
Przepis na uszka siostry Anastazji to receptura, z której korzysta wiele Polek przy przygotowaniu tego wigilijnego przysmaku. Przepis na uszka siostry Anastazji wyróżnia się tym, że jest prosty i tradycyjny. Ciasto na uszka Anastazji zrobisz z mąki, jajek, wody i oliwy. Na farsz grzybowy do uszek potrzebujesz tylko masła, grzybów leśnych i cebuli.
Pomysły na ciasta świąteczne siostry Anastazji: przygotuj bożonarodzeniowy sernik, tradycyjną babkę oraz puszyste ciasto orzechowe
Pomysły na ciasta świąteczne siostry Anastazji: przygotuj bożonarodzeniowy sernik, tradycyjną babkę oraz puszyste ciasto orzechowe
Jakie świąteczne ciasta siostry Anastazji warto postawić na wigilijnym stole? Świetnie sprawdzi się aromatyczny sernik i korzenne ciasto z orzechami. Wybierz także tradycyjną babkę albo cynamonową szarlotkę z dodatkami. Świąteczne wypieki mogą być pyszne, a przy okazji proste do przygotowania. Zobacz, jak je zrobić.
Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty
Kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji przygotujesz w kilka chwil, ale musisz mieć pod ręką specjalną nakładkę do maszynki, która umożliwia tworzenie struktury ciastek. Pamiętaj też, że maszynka musi być dokładnie wyczyszczona przed pracą. Do przygotowania wystarczy ci tylko kilka składników.
Przepis na zakwas z buraków siostry Anastazji, który możesz wykorzystać do picia oraz jako bazę do świątecznego barszczu
Przepis na zakwas z buraków siostry Anastazji, który możesz wykorzystać do picia oraz jako bazę do świątecznego barszczu
Zakwas z buraków siostry Anastazji idealnie sprawdzi się jako aromatyczna i idealnie kwaśna baza do barszczu czerwonego, ale z powodzeniem możesz go także pić. Wystarczy już 50 ml dziennie, aby poprawić odporność i wzmocnić pracę układu pokarmowego. Wystarczy tylko kilka składników i trochę cierpliwości, aby go przygotować.
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji możesz przełożyć zarówno jasnym, jak i ciemnym czekoladowym kremem. Podstawą jest upieczenie idealnego biszkoptu z dodatkiem posiekanych orzechów. Placek orzechowy świetnie komponuje się także z jabłkami oraz bakaliami. Oto sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji.
12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów
12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.
Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek
Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek
Jak zrobić piernik dojrzewający siostry Anastazji? To pyszny, tradycyjny przepis na świąteczny wypiek. Możesz przygotować go w wersji z powidłami śliwkowymi lub bez niczego. Pamiętaj, że piernik musi "leżakować" dość długo, dlatego przygotuj do odpowiednio wcześnie, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem na święta.
7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane
7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane
Przepisy na grzyby siostry Anastazji to przede wszystkim aromatyczne, rozgrzewające zupy oraz grzyby marynowane. Znajdziesz tu także tradycyjny przepis na krokiety z ciasta naleśnikowego oraz sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem świeżych, leśnych grzybów. Grzyby możesz także zamrozić według wskazówek siostry Anastazji.
Pigwówka idealna: oto przepis na pyszną nalewkę z pigwy siostry Anastazji. Ten przepis nie może się nie udać
Pigwówka idealna: oto przepis na pyszną nalewkę z pigwy siostry Anastazji. Ten przepis nie może się nie udać
Nalewka z pigwy siostry Anastazji to pyszny i słodki trunek, który doskonale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Możesz ją pić bez niczego albo traktować jako dodatek do herbaty. Pigwa ze względu na swój smak idealnie się sprawdzi jako baza procentowych trunków. Do przygotowania nalewki potrzebujesz tylko kilku składników.
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę siostry Anastazji to pomysł na zachowanie smaków lata w słoiku i wykorzystanie pomidorów, które nie zdążyły się zaczerwienić. Robi się ją z pomidorów zielonych i lekko zaczerwienionych w proporcji 1:1. Potrzeba też cebuli, octu i standardowych przypraw - soli, pieprzu, liści laurowych. Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to jeden z popularniejszych przepisów siostry Anastazji.
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Pyszne przetwory z gruszek siostry Anastazji to przede wszystkim dżemy, nalewki oraz gruszki w syropie czy zalewie octowej. Zrobisz je szybko i możesz zapasteryzować, aby zachować pyszny smak gruszek na długie miesiące. Oto najlepsze, rozgrzewające i słodkie pomysły na przetwory z gruszek według siostry Anastazji.
Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki
Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki
Przepis na sok z aronii siostry Anastazji nie jest trudny. Wystarczy tylko 5 składników, aby przygotować pyszny i orzeźwiający napój. Możesz dodawać go do herbaty lub mieszać z gazowaną wodą i tworzyć owocowe lemoniady. Aby aronia nie była cierpka w smaku, możesz przed przygotowaniem soku lekko ją przymrozić.
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji
Jak zrobić jagodzianki siostry Anastazji? Ten przepis jest bardzo prosty - wystarczy, że przygotujesz rozczyn, a następnie połączysz go z cukrem, mąką, żółtkami oraz masłem. Gotowe jagodzianki udekoruj cukrem pudrem, przygotuj domowy lukier albo wykorzystaj nasz przepis na idealnie chrupiącą kruszonkę.
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Prawdą jest, że ciasta wielkanocne siostry Anastazji po prostu nie mogą się nie udać! Te pyszne propozycje idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Możesz podać je tuż po śniadaniu wielkanocnym albo wykorzystać później do popołudniowej kawy. Przygotuj idealną karpatkę, ciasto 3bit oraz klasyczne ciasto pastelowe według przepisu siostry Anastazji.
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.

Redakcja poleca

REKLAMA