Pyszny makowiec świąteczny według przepisu siostry Anastazji doskonale pasuje do świątecznych i wigilijnych potraw. Możesz dowolnie udekorować gotowy wypiek lukrem, cukrem pudrem albo płynną czekoladą. Ciekawą wariacją będzie także makowiec japoński siostry Anastazji, czyli lekki i puszysty przepis z dodatkiem świeżych owoców. Zobacz te propozycje i wybierz coś dla siebie.
Spis treści:
- Makowiec zawijany siostry Anastazji
- Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji
- Makowiec ucierany siostry Anastazji
- Makowiec krucho drożdżowy siostry Anastazji
- Makowiec z jabłkami siostry Anastazji
Makowiec zawijany siostry Anastazji
Klasyczny makowiec zawijany sprawdza się idealnie zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Najlepiej przygotować go 2-3 dni przed świętami, aby ciasto dobrze połączyło się z masą, a sam wypiek stał się miękki.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- puszka gotowej masy makowej,
- 180 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka,
- 75 g świeżych drożdży,
- 6 jajek,
- 60 g cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek, a mąkę przesiej do miski.
- Drożdże wkrusz do wysokiego naczynia, zasyp połową cukru (30 g) i zalej mlekiem. Pamiętaj, że nie może być zbyt gorące.
- Zasyp całość 4 łyżkami mąki, nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- W tym czasie rozpuść i wystudź lekko masło, a w osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj rozczyn drożdżowy, proszek do pieczenia i całość wymieszaj.
- Następnie przełóż masę do mąki i wyrób ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy już wyrośnie, rozwałkuj na grubość ok. 2-3 cm. Jeśli chcesz, możesz podzielić ciasto i masę na równe części i przygotować kilka makowców.
- Gotową masę makową przełóż do miski, a białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie bardzo ostrożnie, małymi porcjami połącz białka z masą.
- Tak przygotowany "farsz" przełóż na ciasto, zawiń w rulon i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 45-50 minut.
- Jeśli rulon się rozpada, zawiń makowca w papier do pieczenia, ale pamiętaj, aby zostawić trochę luzu - ciasto w piekarniku urośnie. Możesz też włożyć rulon do keksówki.
- Gotowy makowiec udekoruj wedle uznania np. cukrem pudrem.
fot. Makowiec zawijany siostry Anastazji/Adobe Stock, agneskantaruk
Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji
Makowiec na kruchym cieście, bez zawijania, to równie ciekawa propozycja na świąteczny deser. Możesz udekorować wierzch czekoladą, prażonymi migdałami lub bakaliami. Możesz upiec jeden większy blat ciasta lub podzielić go na dwie części i upiec w mniejszych blachach.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- puszka masy makowej (lub 800 g domowej),
- 6 jajek,
- 200 g cukru pudru,
- 200 g miękkiego masła lub margaryny.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek, a mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski.
- Dodaj żółtka, cukier puder i miękkie masło (może być rozpuszczone i wystudzone). Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto, a następnie zawiń je w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj je na 2-3 cm blat. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Masę makową przełóż do miski, a białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Tak przygotowaną pianę ostrożnie połącz z masą, a następnie rozłóż na cieście.
- Tak przygotowany makowiec piecz w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. Po wystudzeniu udekoruj płynną czekoladą, lukrem lub cukrem pudrem.
fot. Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Makowiec ucierany siostry Anastazji
Ciasto ucierane jest szybkie i proste, a w połączeniu z masą makową idealnie prezentuje się na świątecznym stole. W ten sam sposób możesz przygotować także pyszny seromakowiec siostry Anastazji.
Składniki:
- 250 g suchego maku,
- 300 g cukru,
- 80 g mąki pszennej,
- 6 jajek,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cynamonu,
- opcjonalnie aromat migdałowy lub waniliowy.
Sposób przygotowania:
- Mak zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Następnie odcedź go, wystudź i przepuść przez maszynkę do mielenia. Jeśli jej nie masz, spróbuj użyć blendera lub malaksera.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Wystudzony, zmielony mak utrzyj z cukrem, a kiedy składniki się połączą, powoli dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon oraz aromat. Na koniec połącz ostrożnie z białkową pianą.
- Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 45-50 minut.
- Gotowy makowiec udekoruj cukrem pudrem, płatkami migdałowymi lub czekoladą.
- Drugi wariant: przygotuj klasyczne ciasto ucierane bez maku, upiecz dwa blaty, a następnie przełóż je gotową masą makową.
fot. Makowiec ucierany siostry Anastazji/Adobe Stock, Anatoly Repin
Makowiec krucho drożdżowy siostry Anastazji
Makowiec krucho-drożdżowy to wariacja na temat klasycznego zawijańca. Możesz z tak przygotowanego ciasta i maku zrobić świąteczny rulon albo upiec całość w blasze z dodatkową kruszonką.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 600 g gotowej lub domowej masy makowej,
- 120 g cukru pudru,
- 130 g masła,
- 50 ml mleka,
- 3 jajka + 2 białka,
- 50 g drożdży,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, zasyp je 4 łyżkami cukru i zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Całość wymieszaj, zasyp 3 łyżkami mąki, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- W tym czasie do osobnej miski przesiej mąkę, a masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj z resztą cukru pudru na puszysty, jasny krem. Dodaj do niego rozpuszczone masło, zaczyn drożdżowy oraz mąkę.
- Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Białka ubij na sztywno i ostrożnie połącz z masą makową.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieć, a następnie oddziel 1/3. Pozostałą część rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż masę makową, a następnie poszarpaną resztę ciasta (będzie to kruszonka).
- Tak przygotowany makowiec wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 45-50 minut.
- Udekoruj wedle uznania.
fot. Makowiec krucho drożdżowy siostry Anastazji/Adobe Stock, IngridHS
Makowiec z jabłkami siostry Anastazji
Makowiec z jabłkami jest z kolei wariacją na temat makowca japońskiego. Dodatek jabłek sprawia, że gotowy wypiek jest bardziej wilgotny, przez co idealnie pasuje do świątecznej kawy.
Składniki:
- 250 g maku lub gotowej masy,
- 500 ml mleka (jeśli używasz suchego maku),
- 6 jajek,
- 120 g cukru pudru,
- 6 łyżek kaszy manny,
- 125 g miękkiego masła,
- 4 jabłka,
- łyżka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek.
- Mak umieść w rondelku, zalej mlekiem i zagotuj. Na małym ogniu gotuj 2-3 minuty, a następnie odcedź i zmiel w maszynce.
- Jeśli używasz gotowej masy makowej, pomiń ten etap.
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
- Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, a następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając.
- Następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj całość.
- Przelej gotową masę do formy i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę.
- Gotowy makowiec udekoruj domowym lukrem.
fot. Makowiec z jabłkami siostry Anastazji/Adobe Stock, Natallya_ph
Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji: