Pyszny, idealnie wilgotny makowiec z gotowej masy makowej, to świetny pomysł na świąteczny deser. Przygotujesz go w kilka chwil - możesz dowolnie go udekorować lukrem, bakaliami albo posiekanymi orzechami. Doskonale smakuje także z polewą czekoladową. Wypróbuj te przepisy na klasyczny makowiec zawijany, ten na kruchym spodzie oraz makowiec japoński. Każdy z nich warto postawić na świątecznym stole.
Spis treści:
- Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
- Makowiec z gotowej masy makowej na kruchym spodzie
- Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Tradycyjny makowiec zawijany to w wielu domach prawdziwy świąteczny obowiązek. Przygotowany z gotowej masy makowej jest łatwy i szybki do wykonania. Nie ma potrzeby moczenia maku - gotowy wypiek i tak będzie idealnie wilgotny w środku.
Składniki:
- 350-370 g mąki pszennej tortowej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 400 g masy makowej z puszki,
- 4 jajka,
- 125 ml mleka,
- 120 g cukru,
- 120 g miękkiego masła.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj zaczyn drożdżowy. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, zalej je ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i dodaj cukier. Całość dobrze wymieszaj, a następnie zasyp kilkoma łyżkami mąki.
- Przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
- Białka oddziel od żółtek.
- Po tym czasie przelej rozczyn do dużej miski, dodaj przesianą mąkę, pokrojone w kostkę masło oraz żółtka.
- Wyrób gładkie ciasto, owiń je folią lub przykryj ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
- W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj farsz. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i połącz z gotową masą makową.
- Delikatnie wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia (będzie łatwiej je potem przenieść), a następnie wypełnij masą i zawiń w rulon.
- Owiń papierem do pieczenia i przenieś całość do foremki, np. na keks. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika na 45 minut.
- Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu polej makowiec domowym lukrem i posyp ulubionymi bakaliami.
fot. Zawijany makowiec z gotowej masy makowej/Adobe Stock, FomaA
Makowiec z gotowej masy makowej na kruchym spodzie
Jeśli nie chcesz przygotowywać zawijanego makowca, możesz zrobić go w tradycyjnej, prostokątnej formie. Wykorzystaj do tego kruche ciasto, aby przygotować idealny spód. Gotowa masa makowa sprawdzi się tu idealnie. Taki deser przygotujesz w kilka chwil.
Składniki na kruche ciasto:
- 220 g mąki tortowej,
- 125 g masła,
- 3 żółtka,
- 20 g cukru pudru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę makową:
- 800 g gotowej masy makowej,
- 100 g miękkiego masła,
- 3 jajka,
- ulubione orzechy i bakalie,
- 20 g cukru pudru,
- tabliczka mlecznej albo gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do miski.
- Masło pokrój w kostkę i dodaj do miski razem z żółtkami. Posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć jednolite ciasto.
- Zawiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. Białko oddziel od żółtek, a masło roztop w rondelku lub kąpieli wodnej i wystudź.
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jednolity krem. Dodaj masę makową, orzechy oraz bakalie, a następnie wszystko dobrze wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód blachy. Następnie wylej gotową masę makową i wstaw całość do piekarnika (180 stopni).
- Piecz ok. 50 minut.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz masło i polej nią upieczone ciasto.
fot. Makowiec z gotowej masy makowej na kruchym spodzie/Adobe Stock, Yaruniv-Studio
Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Jeśli chcesz przygotować makowiec z gotowej masy makowej, ale bez zawijania i kruchego spodu, możesz zrobić wersję japońską. Nie wymaga ona zagniatania żadnego ciasta. W ten sposób przygotujesz pyszny, świąteczny deser.
Składniki:
- 850 g masy makowej,
- 80 g kaszy manny,
- 250 g masła,
- 80 g mąki pszennej tortowej,
- 180 g cukru,
- 5 jajek,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jabłka.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
- W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, kaszę manną i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj starte jabłka oraz masę makową. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy i całość bardzo delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na ok. godzinę.
- Po upieczeniu możesz udekorować ciasto polewą czekoladową oraz posiekanymi migdałami.
fot. Japoński makowiec z gotowej masy makowej/Adobe Stock, Anatoly Repin
Zobacz także inne pomysły na świąteczne ciasta: