makowiec z gotowej masy makowej fot. Adobe Stock, teressa

Oto makowiec z gotowej masy makowej, który zawsze się udaje

Jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej? To bardzo proste. Możesz przygotować go w wersji klasycznej, czyli zawijanej, ale równie dobrze będzie smakować upieczony w prostokątnej formie. Taki makowiec zrobisz zarówno na kruchym spodzie, jak i po japońsku, czyli bez spodu. Zobacz pomysły na pyszny makowiec.
/ 14.12.2022 05:55
makowiec z gotowej masy makowej fot. Adobe Stock, teressa

Pyszny, idealnie wilgotny makowiec z gotowej masy makowej, to świetny pomysł na świąteczny deser. Przygotujesz go w kilka chwil - możesz dowolnie go udekorować lukrem, bakaliami albo posiekanymi orzechami. Doskonale smakuje także z polewą czekoladową. Wypróbuj te przepisy na klasyczny makowiec zawijany, ten na kruchym spodzie oraz makowiec japoński. Każdy z nich warto postawić na świątecznym stole.

Spis treści:

  1. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
  2. Makowiec z gotowej masy makowej na kruchym spodzie
  3. Makowiec japoński z gotowej masy makowej

Makowiec zawijany z gotowej masy makowej

Tradycyjny makowiec zawijany to w wielu domach prawdziwy świąteczny obowiązek. Przygotowany z gotowej masy makowej jest łatwy i szybki do wykonania. Nie ma potrzeby moczenia maku - gotowy wypiek i tak będzie idealnie wilgotny w środku.

Składniki:

  • 350-370 g mąki pszennej tortowej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 400 g masy makowej z puszki,
  • 4 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 120 g cukru,
  • 120 g miękkiego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, zalej je ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i dodaj cukier. Całość dobrze wymieszaj, a następnie zasyp kilkoma łyżkami mąki.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
  3. Białka oddziel od żółtek.
  4. Po tym czasie przelej rozczyn do dużej miski, dodaj przesianą mąkę, pokrojone w kostkę masło oraz żółtka.
  5. Wyrób gładkie ciasto, owiń je folią lub przykryj ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
  6. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj farsz. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i połącz z gotową masą makową.
  7. Delikatnie wymieszaj.
  8. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia (będzie łatwiej je potem przenieść), a następnie wypełnij masą i zawiń w rulon.
  9. Owiń papierem do pieczenia i przenieś całość do foremki, np. na keks. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika na 45 minut.
  10. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu polej makowiec domowym lukrem i posyp ulubionymi bakaliami.

makowiec z gotowej masy makowej zwijany

fot. Zawijany makowiec z gotowej masy makowej/Adobe Stock, FomaA

Makowiec z gotowej masy makowej na kruchym spodzie

Jeśli nie chcesz przygotowywać zawijanego makowca, możesz zrobić go w tradycyjnej, prostokątnej formie. Wykorzystaj do tego kruche ciasto, aby przygotować idealny spód. Gotowa masa makowa sprawdzi się tu idealnie. Taki deser przygotujesz w kilka chwil.

Składniki na kruche ciasto:

  • 220 g mąki tortowej,
  • 125 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 20 g cukru pudru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę makową:

  • 800 g gotowej masy makowej,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 3 jajka,
  • ulubione orzechy i bakalie,
  • 20 g cukru pudru,
  • tabliczka mlecznej albo gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do miski.
  2. Masło pokrój w kostkę i dodaj do miski razem z żółtkami. Posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć jednolite ciasto.
  3. Zawiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
  4. W tym czasie przygotuj nadzienie. Białko oddziel od żółtek, a masło roztop w rondelku lub kąpieli wodnej i wystudź.
  5. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jednolity krem. Dodaj masę makową, orzechy oraz bakalie, a następnie wszystko dobrze wymieszaj.
  6. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.
  7. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód blachy. Następnie wylej gotową masę makową i wstaw całość do piekarnika (180 stopni).
  8. Piecz ok. 50 minut.
  9. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz masło i polej nią upieczone ciasto.

makowiec na kruchym spodzie z gotowej masy makowej

fot. Makowiec z gotowej masy makowej na kruchym spodzie/Adobe Stock, Yaruniv-Studio

Makowiec japoński z gotowej masy makowej

Jeśli chcesz przygotować makowiec z gotowej masy makowej, ale bez zawijania i kruchego spodu, możesz zrobić wersję japońską. Nie wymaga ona zagniatania żadnego ciasta. W ten sposób przygotujesz pyszny, świąteczny deser.

Składniki:

  • 850 g masy makowej,
  • 80 g kaszy manny,
  • 250 g masła,
  • 80 g mąki pszennej tortowej,
  • 180 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jabłka.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
  3. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, kaszę manną i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj starte jabłka oraz masę makową. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy i całość bardzo delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na ok. godzinę.
  6. Po upieczeniu możesz udekorować ciasto polewą czekoladową oraz posiekanymi migdałami.

makowiec japoński z gotowej masy makowej

fot. Japoński makowiec z gotowej masy makowej/Adobe Stock, Anatoly Repin

Zobacz także inne pomysły na świąteczne ciasta:

Puszyste ciasto na maślance ze śliwkami: ten przepis zachwyci każdego
Puszyste ciasto na maślance ze śliwkami: ten przepis zachwyci każdego
Lekkie i puszyste ciasto na maślance ze śliwkami to przepis, który nie może nie wyjść, a dodatkowo wspaniale smakuje. Będzie idealnym towarzyszem porannego czytania książki przy filiżance kawy, a także sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i imprez rodzinnych. Maślanka sprawi, że wypiek będzie wilgotny i doskonały w smaku.
Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami i dodatkiem płatków migdałowych
Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami i dodatkiem płatków migdałowych
Jeśli szukasz pomysłu na puszyste ciasto ze śliwkami, wypróbuj ten przepis. Klasyczny biszkoptowy wypiek z dodatkiem owoców, które podkreślają smak lata i wczesnej jesieni, a do tego migdałowa kruszonka - coś wspaniałego! Możesz przygotować to ciasto na imprezę rodzinną, albo zjeść je w towarzystwie kawy i balkonowych roślin.
Ciasteczka korzenne łatwe w przygotowaniu: aromatyczne i kruche
Ciasteczka korzenne łatwe w przygotowaniu: aromatyczne i kruche
Ciasteczka korzenne są aromatyczne, chrupiące i pyszne. Doskonale pasują do gorącej kawy i herbaty. Zobacz dziecinnie prosty przepis, który jest idealny nie tylko na święta Bożego Narodzenia.
Sernik z makiem z puszki. Przepis na najlepsze świąteczne ciasto
Sernik z makiem z puszki. Przepis na najlepsze świąteczne ciasto
Sernik z makiem z puszki przygotuj na spodzie z biszkoptów lub herbatników. Czas przygotowania to około 40 minut, do tego musisz dodać 80 minut pieczenia.
Przepis na piernik tradycyjny. Rozpocznij przygotowania 3-4 tygodnie przed świętami
Przepis na piernik tradycyjny. Rozpocznij przygotowania 3-4 tygodnie przed świętami
Według przepisu na piernik tradycyjny, przygotowywanie ciasta należy zacząć 3-4 tygodnie przed świętami - korzenna masa musi leżakować, aby dojrzeć. Jeśli rozpoczniesz proces później, nie przejmuj się. Możesz nieco skrócić każdy etap przygotowania piernika tradycyjnego.
Miniserniczki świąteczne - przepis na efektowny deser
Miniserniczki świąteczne - przepis na efektowny deser
Miniserniczki to coś pomiędzy tradycyjnym sernikiem, a pysznymi muffinkami. Do przygotowania oprócz twarogu potrzebujesz też m.in. mąki, cukru i jajek.