Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek

piernik dojrzewający siostry Anastazji fot. Adobe Stock, FomaA
Jak zrobić piernik dojrzewający siostry Anastazji? To pyszny, tradycyjny przepis na świąteczny wypiek. Możesz przygotować go w wersji z powidłami śliwkowymi lub bez niczego. Pamiętaj, że piernik musi "leżakować" dość długo, dlatego przygotuj do odpowiednio wcześnie, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem na święta.
/ 31.10.2023 05:07
piernik dojrzewający siostry Anastazji fot. Adobe Stock, FomaA

Świąteczny piernik siostry Anastazji wymaga sporo cierpliwości. Niekiedy zaleca się, aby ciasto leżakowało i dojrzewało nawet miesiąc. Warto jednak sięgnąć po przepis na ten staropolski deser na bazie miodu i przygotować doskonały w smaku wypiek, idealnie miękki i wilgotny. Świetnie smakuje w połączeniu z dodatkiem powideł śliwkowych.

Spis treści:

  1. Przepis na piernik dojrzewający siostry Anastazji
  2. Ile musi dojrzewać piernik?
  3. Ile dni wcześniej można upiec piernik dojrzewający?

Przepis na piernik dojrzewający siostry Anastazji

Miękki piernik dojrzewający siostry Anastazji to prawdziwy kulinarny hit, jeśli chodzi o pyszne desery na święta Bożego Narodzenia. To także pyszny deser jesienny. Możesz przełożyć go powidłami albo podać z dodatkiem dżemu w miseczce. Aby przygotować dojrzewający piernik, musisz mieć odpowiednie naczynie. Najlepiej do leżakowania ciasta sprawdzi się dokładnie wyparzony, jałowy słoik kamienny.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • ok. 300 g cukru do wypieków,
  • 3 jajka,
  • 250 g masła,
  • 500 ml miodu,
  • 125 ml mleka,
  • 80 g przyprawy do piernika,
  • 3 płaskie łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • powidła śliwkowe.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej miód z cukrem, mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa musi zacząć wrzeć, ale musisz pilnować, aby nie przywarła.
  2. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. W tym czasie do dużej miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Dodaj jajka oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Wymieszaj.
  4. Dodaj przyprawę do piernika oraz szczyptę soli i ponownie wymieszaj całość lub zmiksuj.
  5. Następnie wyrób ciasto, powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt twarde.
  6. Gotowe ciasto przełóż do czystego naczynia, przykryj oddychającą ściereczką (najlepsza będzie gaza albo coś naturalnego, np. len).
  7. Odstaw w chłodne miejsce na minimum miesiąc.
  8. Kiedy czas leżakowania minie, ciasto rozwałkuj i podziel na 3 równe części. Każdą z nich wyłóż do formy i upiecz przez 20 minut w 170 stopniach.
  9. Gotowe pierniki wystudź, a następnie przełóż powidłami śliwkowymi i połącz w jedno ciasto. Możesz docisnąć je lekko, aby wszystkie części dobrze się ze sobą połączyły.
  10. Odstaw na 3-5 dni w chłodne miejsce, a przed podaniem udekoruj wedle uznania lukrem, cukrem pudrem lub bakaliami.

piernik dojrzewający siostry Anastazji przepis

fot. Piernik dojrzewający siostry Anastazji: przepis/Adobe Stock, radosnasosna

Ile musi dojrzewać piernik siostry Anastazji?

Piernik siostry Anastazji powinien dojrzewać minimum 4-5 tygodni. Według oryginalnych staropolskich przepisów czas ten można wydłużyć nawet do trzech miesięcy. Pamiętaj jednak, aby naczynie, w którym go przechowujesz, było czyste, jałowe i zrobione z naturalnego materiału (np. kamienia). Dzięki temu masz pewność, że piernik się nie zepsuje.

Ile dni wcześniej można upiec piernik dojrzewający Anastazji?

Piernik świąteczny dobrze jest upiec ok. 3-5 dni przed podaniem. Dzięki temu będzie mieć czas, aby „przegryźć się” i dobrze połączyć wszystkie warstwy. Przechowuj go w chłodnym miejscu (nie musi być to lodówka) i dobrze zabezpieczony przed wilgocią czy wysuszeniem. Do pojemnika, w którym przechowujesz piernik, możesz włożyć cząstkę jabłka, aby ciasto było stale miękkie.

Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji:

7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane
7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane
Przepisy na grzyby siostry Anastazji to przede wszystkim aromatyczne, rozgrzewające zupy oraz grzyby marynowane. Znajdziesz tu także tradycyjny przepis na krokiety z ciasta naleśnikowego oraz sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem świeżych, leśnych grzybów. Grzyby możesz także zamrozić według wskazówek siostry Anastazji.
Pigwówka idealna: oto przepis na pyszną nalewkę z pigwy siostry Anastazji. Ten przepis nie może się nie udać
Pigwówka idealna: oto przepis na pyszną nalewkę z pigwy siostry Anastazji. Ten przepis nie może się nie udać
Nalewka z pigwy siostry Anastazji to pyszny i słodki trunek, który doskonale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Możesz ją pić bez niczego albo traktować jako dodatek do herbaty. Pigwa ze względu na swój smak idealnie się sprawdzi jako baza procentowych trunków. Do przygotowania nalewki potrzebujesz tylko kilku składników.
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę siostry Anastazji to pomysł na zachowanie smaków lata w słoiku i wykorzystanie pomidorów, które nie zdążyły się zaczerwienić. Robi się ją z pomidorów zielonych i lekko zaczerwienionych w proporcji 1:1. Potrzeba też cebuli, octu i standardowych przypraw - soli, pieprzu, liści laurowych. Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to jeden z popularniejszych przepisów siostry Anastazji.
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Pyszne przetwory z gruszek siostry Anastazji to przede wszystkim dżemy, nalewki oraz gruszki w syropie czy zalewie octowej. Zrobisz je szybko i możesz zapasteryzować, aby zachować pyszny smak gruszek na długie miesiące. Oto najlepsze, rozgrzewające i słodkie pomysły na przetwory z gruszek według siostry Anastazji.
Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki
Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki
Przepis na sok z aronii siostry Anastazji nie jest trudny. Wystarczy tylko 5 składników, aby przygotować pyszny i orzeźwiający napój. Możesz dodawać go do herbaty lub mieszać z gazowaną wodą i tworzyć owocowe lemoniady. Aby aronia nie była cierpka w smaku, możesz przed przygotowaniem soku lekko ją przymrozić.
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji
Jak zrobić jagodzianki siostry Anastazji? Ten przepis jest bardzo prosty - wystarczy, że przygotujesz rozczyn, a następnie połączysz go z cukrem, mąką, żółtkami oraz masłem. Gotowe jagodzianki udekoruj cukrem pudrem, przygotuj domowy lukier albo wykorzystaj nasz przepis na idealnie chrupiącą kruszonkę.
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Prawdą jest, że ciasta wielkanocne siostry Anastazji po prostu nie mogą się nie udać! Te pyszne propozycje idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Możesz podać je tuż po śniadaniu wielkanocnym albo wykorzystać później do popołudniowej kawy. Przygotuj idealną karpatkę, ciasto 3bit oraz klasyczne ciasto pastelowe według przepisu siostry Anastazji.
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.

Redakcja poleca

REKLAMA