Świąteczny piernik siostry Anastazji wymaga sporo cierpliwości. Niekiedy zaleca się, aby ciasto leżakowało i dojrzewało nawet miesiąc. Warto jednak sięgnąć po przepis na ten staropolski deser na bazie miodu i przygotować doskonały w smaku wypiek, idealnie miękki i wilgotny. Świetnie smakuje w połączeniu z dodatkiem powideł śliwkowych.
Spis treści:
- Przepis na piernik dojrzewający siostry Anastazji
- Ile musi dojrzewać piernik?
- Ile dni wcześniej można upiec piernik dojrzewający?
Przepis na piernik dojrzewający siostry Anastazji
Miękki piernik dojrzewający siostry Anastazji to prawdziwy kulinarny hit, jeśli chodzi o pyszne desery na święta Bożego Narodzenia. To także pyszny deser jesienny. Możesz przełożyć go powidłami albo podać z dodatkiem dżemu w miseczce. Aby przygotować dojrzewający piernik, musisz mieć odpowiednie naczynie. Najlepiej do leżakowania ciasta sprawdzi się dokładnie wyparzony, jałowy słoik kamienny.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- ok. 300 g cukru do wypieków,
- 3 jajka,
- 250 g masła,
- 500 ml miodu,
- 125 ml mleka,
- 80 g przyprawy do piernika,
- 3 płaskie łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- powidła śliwkowe.
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzej miód z cukrem, mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa musi zacząć wrzeć, ale musisz pilnować, aby nie przywarła.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W tym czasie do dużej miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną. Dodaj jajka oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Wymieszaj.
- Dodaj przyprawę do piernika oraz szczyptę soli i ponownie wymieszaj całość lub zmiksuj.
- Następnie wyrób ciasto, powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt twarde.
- Gotowe ciasto przełóż do czystego naczynia, przykryj oddychającą ściereczką (najlepsza będzie gaza albo coś naturalnego, np. len).
- Odstaw w chłodne miejsce na minimum miesiąc.
- Kiedy czas leżakowania minie, ciasto rozwałkuj i podziel na 3 równe części. Każdą z nich wyłóż do formy i upiecz przez 20 minut w 170 stopniach.
- Gotowe pierniki wystudź, a następnie przełóż powidłami śliwkowymi i połącz w jedno ciasto. Możesz docisnąć je lekko, aby wszystkie części dobrze się ze sobą połączyły.
- Odstaw na 3-5 dni w chłodne miejsce, a przed podaniem udekoruj wedle uznania lukrem, cukrem pudrem lub bakaliami.
fot. Piernik dojrzewający siostry Anastazji: przepis/Adobe Stock, radosnasosna
Ile musi dojrzewać piernik siostry Anastazji?
Piernik siostry Anastazji powinien dojrzewać minimum 4-5 tygodni. Według oryginalnych staropolskich przepisów czas ten można wydłużyć nawet do trzech miesięcy. Pamiętaj jednak, aby naczynie, w którym go przechowujesz, było czyste, jałowe i zrobione z naturalnego materiału (np. kamienia). Dzięki temu masz pewność, że piernik się nie zepsuje.
Ile dni wcześniej można upiec piernik dojrzewający Anastazji?
Piernik świąteczny dobrze jest upiec ok. 3-5 dni przed podaniem. Dzięki temu będzie mieć czas, aby „przegryźć się” i dobrze połączyć wszystkie warstwy. Przechowuj go w chłodnym miejscu (nie musi być to lodówka) i dobrze zabezpieczony przed wilgocią czy wysuszeniem. Do pojemnika, w którym przechowujesz piernik, możesz włożyć cząstkę jabłka, aby ciasto było stale miękkie.
Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji: