Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji

Jak zrobić jagodzianki siostry Anastazji? Ten przepis jest bardzo prosty - wystarczy, że przygotujesz rozczyn, a następnie połączysz go z cukrem, mąką, żółtkami oraz masłem. Gotowe jagodzianki udekoruj cukrem pudrem, przygotuj domowy lukier albo wykorzystaj nasz przepis na idealnie chrupiącą kruszonkę.
/ 12.07.2023 14:30
DRUKUJ PRZEPIS
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji fot. Adobe Stock, vivoo
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kilogram mąki pszennej,
  • 500 g jagód,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 110 g masła lub margaryny,
  • 500 ml mleka + 3 łyżki,
  • 5 dużych żółtek albo 6 mniejszych,
  • jajko
  • 150 g cukru + 3 łyżki do nadzienia,
  • szczypta soli,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

 

Przygotowanie:
  1. Jagody opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Z cukru i mleka odłóż po 3 łyżki do osobnych miseczek. Będą potrzebne dużo później.
  2. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Mąkę przesiej do miski.
  3. Ok. 125 ml mleka podgrzej w rondelku (nie może wrzeć, musi być jedynie ciepłe), a następnie wymieszaj z pokruszonymi drożdżami i 2 czubatymi łyżkami cukru.
  4. Wymieszaj, zasyp 4 łyżkami przesianej mąki, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
  5. W tym czasie żółtka utrzyj z resztą cukru, a margarynę lub masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
  6. Gotowy rozczyn drożdżowy wlej do miski z mąką, dodaj sól oraz resztę mleka (powinno być letnie).
  7. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Możesz robić to ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem.
  8. Kiedy zacznie gładko odchodzić od ręki, stopniowo wlewaj roztopione masło, cały czas wyrabiając.
  9. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  10. W tym czasie jagody wymieszaj z wcześniej odłożonym cukrem, a jajko w osobnej misce wymieszaj z odłożonymi 3 łyżkami mleka.
  11. Gotowe ciasto rozwałkuj, wycinaj lub odrywaj niewielkie kawałki i nakładaj an nie porcję jagód z cukrem.
  12. Zawiń ciasto w kulkę i kładź na blasze zlepieniem w dół. Tak przygotowane jagodzianki odstaw jeszcze na 10 minut, a następnie posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piecz przez 15 minut.
  13. Udekoruj cukrem pudrem albo lukrem.

Jeśli lekko zmodyfikujesz te przepis, możesz przygotować pyszne keto jagodzianki bez drożdży, idealne dla osób na diecie niskowęglowodanowej, które jednocześnie nie chcą rezygnować z letnich słodkości.

Przepis na jagodzianki siostry Anastazji

fot. Jagodzianki siostry Anastazji/Adobe Stock, vivoo

Jak zrobić kruszonkę na jagodzianki?

Jeśli chcesz przygotować pyszne jagodzianki z kruszonką, zamiast z cukrem pudrem czy lukrem, wymieszaj ze sobą 4 łyżki przesianej mąki oraz 20 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła.

Przez chwilę siekaj wszystko nożem, a następnie rozcieraj palcami, aż powstaną "jednolite grudki". Idealnie chrupiącą kruszonkę do ciast możesz przygotować także z dodatkiem cukru pudru - wystarczą 2-3 czubate łyżki.

Czy mrożone jagody można dodać do ciasta drożdżowego?

Do jagodzianek możesz wykorzystać mrożone jagody, ale musisz je najpierw całkowicie rozmrozić, trzymając je na sitku. Dzięki temu woda zleci do miski czy zlewu, a jagody będą możliwie jak najbardziej suche.

Oprócz cukru dodaj do nich płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, która wchłonie wilgoć i zapobiegnie zakalcowi.

Czytaj także:
Ciasto jogurtowe z jagodami
Jagody na odchudzanie
Jak zrobić jagody w syropie?

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA