Co możesz zrobić z grzybów według przepisów siostry Anastazji? Postaw na gotowanie i marynowanie, aby zachować smak jesieni na dłużej i cieszyć się smakiem rozgrzewających potraw przez cały sezon. Zobacz te pyszne przepisy i wybierz swoje ulubione.
Spis treści:
- Krem z kurek
- Sałatka ziemniaczana z grzybami
- Mrożone grzyby
- Marynowane grzyby leśne
- Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami
- Marynowane opieńki
- Opieńki z cebulą
Krem z kurek siostry Anastazji
Kremowa zupa z kurek to idealny pomysł na rozgrzewający jesienny obiad z grzybami w roli głównej. Kurki mają łagodny smak i świetnie łączą się z korzennymi i pikantnymi przyprawami.
Składniki:
- 1 kg kurek,
- pęczek włoszczyzny,
- duża cebula,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 2 żółtka,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- 3 listki laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- płatki migdałowe do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę obierz, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą (ok. 4 l), dodaj ziele angielskie oraz listki laurowe i zagotuj. Opcjonalnie możesz dodać warzywną kostkę rosołową.
- Cebulę pokrój w kostkę, a kurki umyj i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła, a następnie zeszklij cebulę.
- Dodaj kurki i smaż całość, aż grzyby się zarumienią.
- Kiedy warzywa w bulionie zmiękną, dodaj do nich cebulę z kurkami i wszystko zblenduj na gładki krem.
- W odrobinie zimnej wody rozmieszaj mąkę, a następnie połącz ze śmietanką. Dodaj żółtka, wymieszaj i dodaj do gotowego kremu. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj jeszcze chwilę, cały czas mieszając, a następnie przełóż do misek i udekoruj płatkami migdałowymi.
fot. Przepis na grzyby siostry Anastazji: krem z kurek/Adobe Stock, Iuliia Metkalova
Przepis na grzyby siostry Anastazji: sałatka ziemniaczana z grzybami
Leśne grzyby są świetnym dodatkiem do aromatycznych sałatek. Mogą być one dodatkiem do obiadu lub lekką przekąską między głównymi posiłkami. Świetnie sprawdzą się także jako danie imprezowe i na rodzinne spotkania.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- słoik marynowanych grzybów,
- 2 średnie cebule,
- 3 ogórki kiszone,
- średnia marchewka,
- 2 jajka,
- 50 g kukurydzy z puszki,
- zielona pietruszka do dekoracji,
- opakowanie sosu sałatkowego.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, marchewkę obierz i ugotuj do miękkości, a jajka ugotuj na twardo.
- Następnie ugotowane ziemniaki, marchew, jajka, a także pozostałe warzywa pokrój w grubą kostkę. Grzyby pokrój na plasterki lub w niewielkie kawałki. Jeśli masz małe grzybki, użyj ich w całości.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj kukurydzę z puszki oraz posiekaną pietruszkę.
- Całość polej sosem sałatkowym.
- Opcjonalnie możesz także dodać świeżą rukolę.
fot. Sałatka z ziemniakami i grzybami/Adobe Stock, Magdalena Bujak
Przepisy na grzyby siostry Anastazji: mrożone grzyby
Mrożone grzyby według przepisu siostry Anastazji po rozmrożeniu będą jak świeże. Zapomnij o miękkich, "glutowatych" grzybach, stosując tylko jeden sprytny trick.
Wystarczy, że grzyby wrzucisz do gotującej się wody na ok. 5 minut. Woda nie może być posolona. Po kilku minutach odcedź, wyłóż na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy i wystudź. Kiedy będą już zimne, ułóż je w zamrażarce na tacce lub papierze do pieczenia w taki sposób, aby nie dotykały się wzajemnie. Pozostaw w chłodzie na ok. godzinę.
Następnie wstępnie przymrożone grzyby przełóż do pojemników lub woreczków i umieść w docelowym miejscu w zamrażarce. Trick ten sprawia, że możesz na bieżąco wyjmować tyle sztuk, ile potrzebujesz - nic się nie poskleja, a dzięki podgotowaniu grzyby po rozmrożeniu będą jak świeże.
fot. Mrożone grzyby siostry Anastazji/Adobe Stock, Yingko
Marynowane grzyby leśne wg siostry Anastazji
Nie ma wątpliwości co do tego, że marynowanie darów leśnych to klucz do zachowania ich smaku przez cały sezon jesienno-zimowy. Pyszne przetwory z grzybów nie tylko są szybkie i proste, ale także potrafią całkowicie odmienić każdą potrawę. Zrobisz z nich sałatki, dodasz na gorące maślane tosty, a także wykorzystasz jako dodatek do "śledzika".
Składniki:
- kilogram grzybów leśnych,
- 500 ml wody,
- 500 ml octu winnego,
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki soli,
- pieprz,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka listków laurowych,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej wodę i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, stopniowo dodawaj po kilka grzybów, aby je sparzyć. Niemal od razu wyjmuj daną porcję i przekładaj na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy.
- Sparzone grzyby przełóż do garnka i zalej świeżą wodą (500 ml). Dodaj sól i cukier i gotuj całość ok. 10 minut. W trakcie na bieżąco usuwaj powstałą pianę.
- Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz oraz ocet.
- Gotowe grzyby razem z zalewą rozlej do słoików, a następnie do każdego z nich dodaj kilka listków laurowych i ziela angielskiego.
- Zakręć i zapasteryzuj.
fot. Marynowane grzyby siostry Anastazji/Adobe Stock, minadezhda
Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami siostry Anastazji
Aromatyczne i chrupiące krokiety z kapustą i grzybami to nie tylko pyszny dodatek do wigilijnego barszczu, ale także doskonały pomysł na rodzinny obiad. Najlepiej przygotować je z ciasta naleśnikowego.
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 125 ml letniej wody,
- 300 g mąki pszennej,
- jajko + 2 do panierowania,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- bułka tarta,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 300 g pieczarek,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, letnią wodę, jajko oraz szczyptę soli.
- Całość wymieszaj rózgą albo przy pomocy miksera. Powinna powstać gładka, lejąca masa. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj wodę.
- Usmaż naleśniki.
- Przygotuj farsz. Kapustę posiekaj (może wcześniej lekko opłukać, aby była mniej kwaśna), a pieczarki pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, aż się zeszkli i lekko zarumieni.
- Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
- Gotowy farsz wyłóż na naleśniki, zawiń i obtocz w jajku oraz bułce tartej.
- Tak przygotowane krokiety smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka mocno się zarumieni.
fot. Przepisy na grzyby siostry Anastazji: krokiety/Adobe Stock, O.B.
Przepis na grzyby siostry Anastazji: marynowane opieńki
Opieńki doskonale nadają się do marynowania. Świetnie smakują w słodko-kwaśnej zalewie octowej, a także z lekko pikantnymi dodatkami. Możesz wykorzystać je jako dodatek do potraw lub jeść prosto ze słoiczka.
Składniki:
- kilogram świeżych opieniek,
- 750 ml wody,
- 250 ml octu winnego,
- 2 cebule,
- kilka ziarenek pieprzu,
- kilka ziaren gorczycy,
- kilka listków laurowych,
- sól i cukier.
Sposób przygotowania:
- Opieńki oczyść i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie podgotuj krótko w osolonej wodzie. Odsącz i przełóż do wyparzonych, czystych słoików.
- Ocet i wodę zagotuj ze szczyptą cukru. Gotuj ok. 5 minut na małym ogniu, w tym czasie cebulę pokrój w krążki.
- Do każdego słoika dodaj ziarenka gorczycy, listki laurowe, pieprz oraz cebulę. Zalej całość ciepłą zalewą, zakręć i zapasteryzuj. Dużą ilość słoików z powodzeniem zapasteryzujesz w zmywarce.
fot. Opieńki marynowane siostry Anastazji/Adobe Stock, New Africa
Przepisy na grzyby siostry Anastazji: opieńki z cebulą
Opieńki z cebulą to szybka przekąska, która idealnie pasuje do porannej jajecznicy czy gorących tostów z roztopionym masłem. Możesz przygotować mniejszą ilość i zjeść od razu albo zrobić opcję do słoików i zachować smak opieniek na dłużej.
Składniki:
- 3 kg opieniek,
- 500 g cebuli,
- 180 ml oleju,
- 125 ml octu 10%,
- 2 łyżki soli,
- 6 łyżek cukru.
Sposób przygotowania:
- Opieńki oczyść, opłucz i podgotuj krótko w osolonej wodzie. Gotuj ok. 5 minut, a następnie odcedź i pokrój na kawałki lub podziel na kapelusze i nóżki.
- Cebule pokrój w krążki, a następnie wszystkie składniki razem z solą i cukrem umieść w rondelku i zagotuj.
- Gotuj ok. 15 minut, często mieszając. Gotowe opieńki przełóż do słoików i zapasteryzuj.
fot. Opieńki z cebulą siostry Anastazji/Adobe Stock, Natalia Hanin
Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji: