7 aromatycznych przepisów na grzyby siostry Anastazji: przygotuj te pyszne zupy, sałatki i grzyby marynowane

grzyby siostry anastazji fot. Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Przepisy na grzyby siostry Anastazji to przede wszystkim aromatyczne, rozgrzewające zupy oraz grzyby marynowane. Znajdziesz tu także tradycyjny przepis na krokiety z ciasta naleśnikowego oraz sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem świeżych, leśnych grzybów. Grzyby możesz także zamrozić według wskazówek siostry Anastazji.
/ 08.10.2023 05:08
grzyby siostry anastazji fot. Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Co możesz zrobić z grzybów według przepisów siostry Anastazji? Postaw na gotowanie i marynowanie, aby zachować smak jesieni na dłużej i cieszyć się smakiem rozgrzewających potraw przez cały sezon. Zobacz te pyszne przepisy i wybierz swoje ulubione.

Spis treści:

  1. Krem z kurek
  2. Sałatka ziemniaczana z grzybami
  3. Mrożone grzyby
  4. Marynowane grzyby leśne
  5. Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami
  6. Marynowane opieńki
  7. Opieńki z cebulą

Krem z kurek siostry Anastazji

Kremowa zupa z kurek to idealny pomysł na rozgrzewający jesienny obiad z grzybami w roli głównej. Kurki mają łagodny smak i świetnie łączą się z korzennymi i pikantnymi przyprawami.

Składniki:

  • 1 kg kurek,
  • pęczek włoszczyzny,
  • duża cebula,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę obierz, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą (ok. 4 l), dodaj ziele angielskie oraz listki laurowe i zagotuj. Opcjonalnie możesz dodać warzywną kostkę rosołową.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, a kurki umyj i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła, a następnie zeszklij cebulę.
  3. Dodaj kurki i smaż całość, aż grzyby się zarumienią.
  4. Kiedy warzywa w bulionie zmiękną, dodaj do nich cebulę z kurkami i wszystko zblenduj na gładki krem.
  5. W odrobinie zimnej wody rozmieszaj mąkę, a następnie połącz ze śmietanką. Dodaj żółtka, wymieszaj i dodaj do gotowego kremu. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotuj jeszcze chwilę, cały czas mieszając, a następnie przełóż do misek i udekoruj płatkami migdałowymi.

zupa kurkowa siostry anastazji

fot. Przepis na grzyby siostry Anastazji: krem z kurek/Adobe Stock, Iuliia Metkalova

Przepis na grzyby siostry Anastazji: sałatka ziemniaczana z grzybami

Leśne grzyby są świetnym dodatkiem do aromatycznych sałatek. Mogą być one dodatkiem do obiadu lub lekką przekąską między głównymi posiłkami. Świetnie sprawdzą się także jako danie imprezowe i na rodzinne spotkania.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • słoik marynowanych grzybów,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ogórki kiszone,
  • średnia marchewka,
  • 2 jajka,
  • 50 g kukurydzy z puszki,
  • zielona pietruszka do dekoracji,
  • opakowanie sosu sałatkowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, marchewkę obierz i ugotuj do miękkości, a jajka ugotuj na twardo.
  2. Następnie ugotowane ziemniaki, marchew, jajka, a także pozostałe warzywa pokrój w grubą kostkę. Grzyby pokrój na plasterki lub w niewielkie kawałki. Jeśli masz małe grzybki, użyj ich w całości.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj kukurydzę z puszki oraz posiekaną pietruszkę.
  4. Całość polej sosem sałatkowym.
  5. Opcjonalnie możesz także dodać świeżą rukolę.

sałatka ziemniaczana z grzybami siostry anastazji

fot. Sałatka z ziemniakami i grzybami/Adobe Stock, Magdalena Bujak

Przepisy na grzyby siostry Anastazji: mrożone grzyby

Mrożone grzyby według przepisu siostry Anastazji po rozmrożeniu będą jak świeże. Zapomnij o miękkich, "glutowatych" grzybach, stosując tylko jeden sprytny trick.

Wystarczy, że grzyby wrzucisz do gotującej się wody na ok. 5 minut. Woda nie może być posolona. Po kilku minutach odcedź, wyłóż na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy i wystudź. Kiedy będą już zimne, ułóż je w zamrażarce na tacce lub papierze do pieczenia w taki sposób, aby nie dotykały się wzajemnie. Pozostaw w chłodzie na ok. godzinę.

Następnie wstępnie przymrożone grzyby przełóż do pojemników lub woreczków i umieść w docelowym miejscu w zamrażarce. Trick ten sprawia, że możesz na bieżąco wyjmować tyle sztuk, ile potrzebujesz - nic się nie poskleja, a dzięki podgotowaniu grzyby po rozmrożeniu będą jak świeże.

mrożone grzyby siostry anastazji

fot. Mrożone grzyby siostry Anastazji/Adobe Stock, Yingko

Marynowane grzyby leśne wg siostry Anastazji

Nie ma wątpliwości co do tego, że marynowanie darów leśnych to klucz do zachowania ich smaku przez cały sezon jesienno-zimowy. Pyszne przetwory z grzybów nie tylko są szybkie i proste, ale także potrafią całkowicie odmienić każdą potrawę. Zrobisz z nich sałatki, dodasz na gorące maślane tosty, a także wykorzystasz jako dodatek do "śledzika".

Składniki:

  • kilogram grzybów leśnych,
  • 500 ml wody,
  • 500 ml octu winnego,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • pieprz,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej wodę i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, stopniowo dodawaj po kilka grzybów, aby je sparzyć. Niemal od razu wyjmuj daną porcję i przekładaj na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy.
  2. Sparzone grzyby przełóż do garnka i zalej świeżą wodą (500 ml). Dodaj sól i cukier i gotuj całość ok. 10 minut. W trakcie na bieżąco usuwaj powstałą pianę.
  3. Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz oraz ocet.
  4. Gotowe grzyby razem z zalewą rozlej do słoików, a następnie do każdego z nich dodaj kilka listków laurowych i ziela angielskiego.
  5. Zakręć i zapasteryzuj.

marynowane grzyby siostry anastazji

fot. Marynowane grzyby siostry Anastazji/Adobe Stock, minadezhda

Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami siostry Anastazji

Aromatyczne i chrupiące krokiety z kapustą i grzybami to nie tylko pyszny dodatek do wigilijnego barszczu, ale także doskonały pomysł na rodzinny obiad. Najlepiej przygotować je z ciasta naleśnikowego.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 125 ml letniej wody,
  • 300 g mąki pszennej,
  • jajko + 2 do panierowania,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • bułka tarta,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 300 g pieczarek,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, letnią wodę, jajko oraz szczyptę soli.
  2. Całość wymieszaj rózgą albo przy pomocy miksera. Powinna powstać gładka, lejąca masa. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj wodę.
  3. Usmaż naleśniki.
  4. Przygotuj farsz. Kapustę posiekaj (może wcześniej lekko opłukać, aby była mniej kwaśna), a pieczarki pokrój w kostkę.
  5. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, aż się zeszkli i lekko zarumieni.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
  7. Gotowy farsz wyłóż na naleśniki, zawiń i obtocz w jajku oraz bułce tartej.
  8. Tak przygotowane krokiety smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka mocno się zarumieni.

krokiety z kapustą i grzybami siostry anastazji

fot. Przepisy na grzyby siostry Anastazji: krokiety/Adobe Stock, O.B.

Przepis na grzyby siostry Anastazji: marynowane opieńki

Opieńki doskonale nadają się do marynowania. Świetnie smakują w słodko-kwaśnej zalewie octowej, a także z lekko pikantnymi dodatkami. Możesz wykorzystać je jako dodatek do potraw lub jeść prosto ze słoiczka.

Składniki:

  • kilogram świeżych opieniek,
  • 750 ml wody,
  • 250 ml octu winnego,
  • 2 cebule,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • kilka listków laurowych,
  • sól i cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Opieńki oczyść i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie podgotuj krótko w osolonej wodzie. Odsącz i przełóż do wyparzonych, czystych słoików.
  2. Ocet i wodę zagotuj ze szczyptą cukru. Gotuj ok. 5 minut na małym ogniu, w tym czasie cebulę pokrój w krążki.
  3. Do każdego słoika dodaj ziarenka gorczycy, listki laurowe, pieprz oraz cebulę. Zalej całość ciepłą zalewą, zakręć i zapasteryzuj. Dużą ilość słoików z powodzeniem zapasteryzujesz w zmywarce.

opieńki marynowane siostry anastazji

fot. Opieńki marynowane siostry Anastazji/Adobe Stock, New Africa

Przepisy na grzyby siostry Anastazji: opieńki z cebulą

Opieńki z cebulą to szybka przekąska, która idealnie pasuje do porannej jajecznicy czy gorących tostów z roztopionym masłem. Możesz przygotować mniejszą ilość i zjeść od razu albo zrobić opcję do słoików i zachować smak opieniek na dłużej.

Składniki:

  • 3 kg opieniek,
  • 500 g cebuli,
  • 180 ml oleju,
  • 125 ml octu 10%,
  • 2 łyżki soli,
  • 6 łyżek cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Opieńki oczyść, opłucz i podgotuj krótko w osolonej wodzie. Gotuj ok. 5 minut, a następnie odcedź i pokrój na kawałki lub podziel na kapelusze i nóżki.
  2. Cebule pokrój w krążki, a następnie wszystkie składniki razem z solą i cukrem umieść w rondelku i zagotuj.
  3. Gotuj ok. 15 minut, często mieszając. Gotowe opieńki przełóż do słoików i zapasteryzuj.

opieńki z cebulą siostry anastazji

fot. Opieńki z cebulą siostry Anastazji/Adobe Stock, Natalia Hanin

Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji:

Pigwówka idealna: oto przepis na pyszną nalewkę z pigwy siostry Anastazji. Ten przepis nie może się nie udać
Pigwówka idealna: oto przepis na pyszną nalewkę z pigwy siostry Anastazji. Ten przepis nie może się nie udać
Nalewka z pigwy siostry Anastazji to pyszny i słodki trunek, który doskonale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Możesz ją pić bez niczego albo traktować jako dodatek do herbaty. Pigwa ze względu na swój smak idealnie się sprawdzi jako baza procentowych trunków. Do przygotowania nalewki potrzebujesz tylko kilku składników.
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę siostry Anastazji to pomysł na zachowanie smaków lata w słoiku i wykorzystanie pomidorów, które nie zdążyły się zaczerwienić. Robi się ją z pomidorów zielonych i lekko zaczerwienionych w proporcji 1:1. Potrzeba też cebuli, octu i standardowych przypraw - soli, pieprzu, liści laurowych. Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to jeden z popularniejszych przepisów siostry Anastazji.
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Pyszne przetwory z gruszek siostry Anastazji to przede wszystkim dżemy, nalewki oraz gruszki w syropie czy zalewie octowej. Zrobisz je szybko i możesz zapasteryzować, aby zachować pyszny smak gruszek na długie miesiące. Oto najlepsze, rozgrzewające i słodkie pomysły na przetwory z gruszek według siostry Anastazji.
Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki
Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki
Przepis na sok z aronii siostry Anastazji nie jest trudny. Wystarczy tylko 5 składników, aby przygotować pyszny i orzeźwiający napój. Możesz dodawać go do herbaty lub mieszać z gazowaną wodą i tworzyć owocowe lemoniady. Aby aronia nie była cierpka w smaku, możesz przed przygotowaniem soku lekko ją przymrozić.
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji
Jak zrobić jagodzianki siostry Anastazji? Ten przepis jest bardzo prosty - wystarczy, że przygotujesz rozczyn, a następnie połączysz go z cukrem, mąką, żółtkami oraz masłem. Gotowe jagodzianki udekoruj cukrem pudrem, przygotuj domowy lukier albo wykorzystaj nasz przepis na idealnie chrupiącą kruszonkę.
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Prawdą jest, że ciasta wielkanocne siostry Anastazji po prostu nie mogą się nie udać! Te pyszne propozycje idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Możesz podać je tuż po śniadaniu wielkanocnym albo wykorzystać później do popołudniowej kawy. Przygotuj idealną karpatkę, ciasto 3bit oraz klasyczne ciasto pastelowe według przepisu siostry Anastazji.
Pomysły na lekkie i wiosenne sałatki wielkanocne siostry Anastazji: zobacz te pyszne i szybkie przepisy
Pomysły na lekkie i wiosenne sałatki wielkanocne siostry Anastazji: zobacz te pyszne i szybkie przepisy
Wielkanoc to czas, w którym na talerzach królują wędliny, jajka oraz aromatyczne, lekkie sałatki. Oto wiosenne propozycje prosto od siostry Anastazji. Znajdziesz tu pomysły na sałatki z wykorzystaniem jajek, serka wiejskiego i twarożku, a także nowalijek - przede wszystkim rzodkiewki i szczypiorku.
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.

Redakcja poleca

REKLAMA