Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- 270 g śmietany 18%,
- 2 łyżki spirytusu lub wódki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Tradycyjny przepis na faworki siostry Anastazji to bardzo szybki i prosty sposób na przygotowanie idealnej przekąski na tłusty czwartek. Postaw je obok pączków i zobacz, jak wszystko szybko znika!
Jeśli nie masz lub nie chcesz używać spirytusu ani wódki, możesz przygotować także faworki na piwie lub wykorzystać pyszny przepis na faworki bez alkoholu.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia oraz sól, a następnie śmietanę wymieszaną ze spirytusem.
- Wymieszaj składniki, a następnie szybko zagnieć ciasto. Musi być napowietrzone, więc dobrze jest kilkukrotnie uderzyć je mocno pięścią albo wałkiem.
- Następnie cienko rozwałkuj, wytnij pasy, a następnie na środku zrób nacięcia. Przełóż poszczególne kawałki na kształt faworków.
- Smaż faworki w głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Odsącz je na ręczniku papierowym i udekoruj cukrem pudrem.
Czytaj także:
38 przepisów na tłusty czwartek
Jak przechowywać pączki i faworki
Róże karnawałowe