Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?

Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
/ 27.01.2023 13:25
DRUKUJ PRZEPIS
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już? fot. Adobe Stock, foodandcook
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 270 g śmietany 18%,
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:

Tradycyjny przepis na faworki siostry Anastazji to bardzo szybki i prosty sposób na przygotowanie idealnej przekąski na tłusty czwartek. Postaw je obok pączków i zobacz, jak wszystko szybko znika!

Jeśli nie masz lub nie chcesz używać spirytusu ani wódki, możesz przygotować także faworki na piwie lub wykorzystać pyszny przepis na faworki bez alkoholu.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia oraz sól, a następnie śmietanę wymieszaną ze spirytusem.
  2. Wymieszaj składniki, a następnie szybko zagnieć ciasto. Musi być napowietrzone, więc dobrze jest kilkukrotnie uderzyć je mocno pięścią albo wałkiem.
  3. Następnie cienko rozwałkuj, wytnij pasy, a następnie na środku zrób nacięcia. Przełóż poszczególne kawałki na kształt faworków.
  4. Smaż faworki w głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Odsącz je na ręczniku papierowym i udekoruj cukrem pudrem.

Czytaj także:
38 przepisów na tłusty czwartek
Jak przechowywać pączki i faworki
Róże karnawałowe
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA