Ciasta z jabłkami obronią się przy każdej okazji. Wśród nich zdecydowanie króluje szarlotka na kruchym cieście, ale bardzo popularny jest również placek z jabłkami z kruszonką i jabłecznik z idealnie gęstym, doprawionym cynamonem musem.
Spis treści:
Przepis na szarlotkę
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru pudru.
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek,
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ekstrakt z wanilii.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj masło, cukier, jajko i miąższ z laski wanilii.
- Zagnieć ciasto i podziel na 2 części obie zawijając w folię spożywczą: 1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażarki, a 2/3 ciasta zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
- Dodaj odrobinę wody i gotuj na małym ogniu. Dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy i wystudź.
- Ciasto przełóż do formy i wyłóż na ugotowane jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj, potnij w paski i ułóż na wierzchu.
- Szarlotkę piecz około 40 minut. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
fot. Adobe Stock
Przepis na jabłecznik
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii.
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Do miski z przesianą mąką dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj jajka, wlej ekstrakt z wanilii, zimne masło i zagnieć ciasto.
- Ciasto podziel na 2 części obie zawijając w folię spożywczą: 1/4 ciasta schowaj do zamrażarki, a 3/4 do lodówki na 30 minut.
- Przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem i ponakłuwaj widelcem.
- Piecz przez około 15 minut.
- Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Dodaj do nich cukier, cynamon i dokładnie wymieszaj.
- Spód ciasta wyjmij z piekarnika i przełóż do niego jabłka. Wyjmij również ciasto z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach na wierzch jabłek.
- Jabłecznik piecz przez około 40 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na szybki placek z jabłkami
Składniki:
- 5 jabłek,
- 150 g mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 1 cukier waniliowy,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsujsza.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę.
- Do miski dodaj przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej i jajka i zmiksuj na gładką masę.
- Do formy przełóż pokrojone jabłka i zalej je ciastem.
- Piecz około 45 minut.
- Szybkie ciasto z jabłkami podawaj posypane cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na ciasta z jabłkami: