Składniki:
- 1 kg jabłek
- 3 szklanki mąki
- łyżka cukru
- 25 dag masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek
- szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Zagnieć ciasto z mąki, kakao, proszku do pieczenia, łyżki cukru, masła, śmietany i żółtek.
2. Oderwij dwa kawałki ciasta i uformuj z niego kulki wielkości piłeczek do golfa. Włóż je do zamrażalnika.
3. Resztę ciasta rozwałkuj.
4. Blachę o wysokich bokach (najlepiej o wymiarach 25 cm x 10 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem.
5. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko odciśnij z nadmiaru soku.
6. Ułóż je na cieście.
7. Jedną kulkę zamrożonego ciasta zetrzyj i oprósz jabłka.
8. Białka ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj do piany cukier puder.
9. Pianę z białek nałóż na ciasto.
10. Kolejną kulkę zamrożonego ciasta zetrzyj bezpośrednio na pianę.
11. Piecz przez godzinę w temp. 190 st. Przed wyjęciem z formy dobrze ostudź ciasto.
Przepis z "Pani domu"
2. Oderwij dwa kawałki ciasta i uformuj z niego kulki wielkości piłeczek do golfa. Włóż je do zamrażalnika.
3. Resztę ciasta rozwałkuj.
4. Blachę o wysokich bokach (najlepiej o wymiarach 25 cm x 10 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem.
5. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko odciśnij z nadmiaru soku.
6. Ułóż je na cieście.
7. Jedną kulkę zamrożonego ciasta zetrzyj i oprósz jabłka.
8. Białka ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj do piany cukier puder.
9. Pianę z białek nałóż na ciasto.
10. Kolejną kulkę zamrożonego ciasta zetrzyj bezpośrednio na pianę.
11. Piecz przez godzinę w temp. 190 st. Przed wyjęciem z formy dobrze ostudź ciasto.
Przepis z "Pani domu"