Ciasto z jabłkami. Ciasto kakaowe z bezą

Pora obalić mit, że z jabłek można zrobić tylko szarlotkę lub jabłecznik!
Weronika Kwaśniak / 25.10.2013 12:00
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto z jabłkami. Ciasto kakaowe z bezą Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 430 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki
  • łyżka cukru
  • 25 dag masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Zagnieć ciasto z mąki, kakao, proszku do pieczenia, łyżki cukru, masła, śmietany i żółtek.
2. Oderwij dwa kawałki ciasta i uformuj z niego kulki wielkości piłeczek do golfa. Włóż je do zamrażalnika.
3. Resztę ciasta rozwałkuj.
4. Blachę o wysokich bokach (najlepiej o wymiarach 25 cm x 10 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem.
5. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko odciśnij z nadmiaru soku.
6. Ułóż je na cieście.
7. Jedną kulkę zamrożonego ciasta zetrzyj i oprósz jabłka.
8. Białka ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj do piany cukier puder.
9. Pianę z białek nałóż na ciasto.
10. Kolejną kulkę zamrożonego ciasta zetrzyj bezpośrednio na pianę.
11. Piecz przez godzinę w temp. 190 st. Przed wyjęciem z formy dobrze ostudź ciasto.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS